På grunn av vedlikehold kan ssb.no og Statistikkbanken være ustabil i lange perioder i løpet av helgen, og helt utilgjengelig lørdag 16. oktober fra kl 17:00 til 21:00. Vi beklager ulempene dette måtte medføre.

Hva skal sommerbarnet hete?

Publisert:

Ønsker du et skikkelig sommernavn til babyen? Vår- og sommermånedene er de vanligste å gjøre om til fornavn i Norge. Eller venter du kanskje på en Solan, Vår eller Lilje?

  • Tallene er hentet fra
  • Navn

sommerbarn_artikkel

– Mai, juni, juli og august er de vanligste månedsnavnene å gjøre om til personnavn.

Det sier navneeksperten i SSB, Jørgen Ouren. Han forteller at navnevalget i flere tilfeller henger sammen med hvilken måned barnet er født i.

– Det er litt flere August som er født i august enn ellers i året. Det samme gjelder Juni, June og særlig April. Mens Julie og Julia har større spredning utover hele året, sier Ouren.

Mange lar seg også inspirere av naturen, forteller navneeksperten. Barn blir oppkalt etter både trær, dyr, blomster, steiner, fugler og været.

Ikke ulovlig med dyrenavn

På spørsmål om det ikke var forbudt med dyrenavn i Norge i en periode, må Ouren le. Det er nemlig en myte at det på et tidspunkt ikke var lov å gi barna sine dyrenavn i Norge, forklarer han.

– Dette er noe jeg støtt og stadig må avkrefte. Det er ikke og har ikke vært ulovlig å gi barna sine dyrenavn i Norge, sier Ouren.

Tvert imot: Dyrenavn og navn fra naturen har vært veldig mye brukt opp gjennom årene. Og slik er det enda, forteller navneeksperten.

Varg og Ravn erstatter Bjørn og Stein

– Bjørn og Stein er eksempler på ganske vanlige navn med opprinnelse fra naturen, sier Ouren.

Disse navnene var på sitt mest populære på 1940- og 1950-tallet, mens nesten ingen har fått dem de siste åra. Samtidig øker andre naturnavn i popularitet.

– Både Varg, Hauk, Falk og Ravn har vært en del brukt i det siste. Det gjelder særlig Varg, som har vært ganske populært de siste ti årene, sier Ouren.

Navn fra naturen

Jenter     Gutter  
Viola 333   Birk 1 488
Lilly 3 080   Ask 1 127
Lilja 591   Storm 1 306
Fiona 340   Eik 918
Rose 525   Iben 147
Jasmin 472   Leon 3 637
Lerke 139   Bjørn 37 438
Linnea 4 768   Timian 184
Bjørk 98   Varg 216
Iben 1 489   Timothy 253
Erle 1 404   Hauk 265
Tiril 3 609   Ravn 202
Ulva 30   Ulv 57
Personer med navnene per 1. januar 2018

Trær til gutter, blomster til jenter

I navnelistene ser man at jenter gjerne får navn fra prydblomster, mens gutter får navn fra andre vekster – for eksempel trær.

At det er flere blomsternavn til jentene er kanskje ikke overraskende. Mange blomster oppkalles etter kvinner, så det går begge veier.

– Ta for eksempel en kvinne som heter Beate. Hun heter ikke det på grunn av poteten. Det er nok heller omvendt, sier Ouren med et smil.

Hvilke blomsternavn har vært mest populære de siste åra?

– Linnea har vært populært en stund og med en topp i 2007, men har etter det sunket litt igjen. Lilly sin popularitet steg kraftig fram til 2012, og har deretter ligget flatt siden, sier Ouren.

Hvilke guttenavn fra planteriket er i vinden nå?

– Ask har økt veldig i popularitet de siste årene. 610 gutter har fått det navnet de siste ti åra, forteller Ouren.

Heller ikke Eik er helt uvanlig nå om dagen. Det synes Ouren er moro:

– Det er veldig morsomt å se at tradisjonsrike navn som Ask og Eik har blomstret de senere årene, sier Ouren.

Strålende navnevalg

Navnene Sol, Solan og Vår er gode alternativer om du ønsker korte navn som gir assosiasjoner til den lyse tiden.

Det er 561 jenter og kvinner som heter Sol i Norge, mens 244 heter Vår.

Solan deles av 108 menn i Norge, mens Sole er ganske sjeldent til begge kjønn: 19 menn og fem kvinner heter Sole. I tillegg er det 15 menn i Norge som heter Solvar.

Grunnfjellet av jentenavn

Av de mer tradisjonsrike, lengre variantene som starter med Sol, er Solveig helt klart det mest brukte. Det er 16 168 kvinner i Norge som heter det, og navnet er det 20. mest brukte til kvinner i Norge.

Noen navn hører ikke til en bestemt generasjon, men brukes over lang tid. Det omvendte av motenavn, med andre ord. Ouren sier at Solveig hører til grunnfjellet av jentenavn.

– Solveig hadde en voldsom topp rundt 1920, og skulle normalt da ha sunket veldig i popularitet i ettertid. Men helt siden 1970 har Solveig holdt seg på et høyt nivå. Det kommer ikke til å gå ut av bruk, sier Ouren.

Navn som minner om lyse tider:

Sol 561
Solrun 370
Solvår 423
Solfrid 3 686
Solveig 16 168
Solan 108
Sole 19
Solvar 15
Personer med navnene per 1. januar 2018

Går vanligvis i bølgedaler

Navns popularitet har en tendens til å følge en 120-årssyklus, ifølge Ouren. Det tanter og bestemødre heter, er ofte ut. Mens navnet til avdøde oldemor derimot, er modent for revansj.

– Alt gammelt er fint, bare det blir gammelt nok, sier Ouren.

Faktaside

Kontakt