Dette var de mest populære navnene i 2019

Publisert:

Populære navn fra 2000-tallet toppet navnestatistikken i fjor. På årets ti på topp-liste finner vi nå flere kjente idrettsnavn.

  • Tallene er hentet fra
  • Navn

Mest brukte jentenavn i 2019 var Emma, fulgt av Nora og Sofie, viser nye tall fra navnestatistikken. På guttesiden var Jakob mest brukt før Lucas og Filip. Emma har dominert navnetoppen siden 2003 og er årets navn for tiende gang. Jacob var også på topp i 2017.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Før dette var Emma umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominerte i Sverige på 1990-tallet.

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav.

– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Les også: Bibelnavn fortsatt populært, men vi er mindre kristne

Figur 1 Utviklingen av popularitet for Emma og Jakob

Påvirker idrettsstjernene navnevalgene?

I årets ti på topp-liste finner vi nå flere kjente navn fra vår tids idrettsstjerner.

Ada fortsetter framgangen og er nå ny på topp 10 med 6. plass. Navnet Ada ble kjent for mange gjennom fotballspilleren Ada Hegerberg, som blant annet er den første mottakeren av Ballon d’Or Féminin, verdens beste kvinnelige fotballspiller. I 2019 fikk 291 jenter navnet Ada.

De andre nye på topp 10 er Sofia og Ingrid. Eneste nye på topp 10 gutter er William, som var toppnavn for noen år siden før navnet falt helt ut av ti på topp-listen i fjor. Navnepopulariteten går i bølger, og noen ganger skjer dette. Henrik hadde en topp på 1990-tallet. Så gikk det nedover, før populariteten plutselig gikk opp igjen.

– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene fra årets ti på topp-liste. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren.

Hvor mange heter det samme som deg? Søk her!

Figur 2. Topp ti av alle navn 2019

Kjært barn får mange mellomnavn

Bruken av mellomnavn har stabilisert seg. Nå har 53,2 prosent. I tillegg får 8 prosent bindestrek i etternavnet, en liten nedgang. Siden det er så mange «etternavn», synker andelen med flere fornavn. 21,7 prosent av jentene og 19 prosent av guttene får flere fornavn. Dette inkluderer 0,6 prosent med bindestrek.

Bruken av etternavn som slutter på «sen» har nå sunket videre til 14,2 prosent, mot 22,4 prosent i 1995. I hele befolkningen er andelen nå 19,8 prosent.

Les også: Uvanlige navn – før og nå

Små lokale variasjoner

Toppnavnene i fylkene varierer. Selv om Jacob er mest brukt i hele landet, er det bare i Akershus, Hordaland og Troms han topper. Mohammed i ulike skrivemåter topper i Oslo. Oliver topper i Hedmark, Henrik i Telemark og Aust-Agder mens Filip tar Rogaland.

Emma er toppnavn i syv fylker, men 10. plass i Oslo. Der topper for øvrig Ingrid foran Astrid. Maja er mest populært i Østfold og Sogn og Fjordane. 

Her finner du tabeller over fylker og noen utvalgte kommuner og områder. Vær oppmerksom på at vi bruker de gamle fylkene. 

Figur 3. Navnetoppen 2019

Sofie mest brukte annet fornavn

Hvis vi summerer opp alle navn til alle kvinner, er det 59 359 som har Anne som første fornavn. Neste er Inger med 28 481. Ser vi på alle fornavn, er det derimot Marie som er mest brukt, med 74 204.

Sist år var det 368 jenter som fikk Sofie/Sophie som annet fornavn, tett fulgt av nettopp Marie med 361. Mest brukte kombinasjon var Ella Sofie/Sophie. På guttesiden var det flest Alexander/Aleksander med 251, fulgt av Andre med 178. Mest brukte kombinasjon var Liam Aleksander/Alexander.

Navnebølger er lange. Fortsatt er det mange jentenavn som slutter på «a» eller «ah» – 56,3 prosent. I 1947 hadde denne praksisen sitt bunnivå med 12,5 prosent.

7 prosent av jentene har fornavn på tre bokstaver. Det er høyest siden 1972 da Ann, Siv og Gro dominerte. Nå er det Ada før Mia og Eva. Guttenavn fra bibelen, som Jakob er en del av, brukes av 20,3 prosent.

Faktaside

Kontakt