1946_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/aku/arkiv
1946
Økt sysselsetting og redusert ledighet
statistikk
2000-08-09T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere;Arbeid og lønn
no
aku, Arbeidskraftundersøkelsen, AKU, arbeidsmarked, sysselsatte, arbeidsledige, yrkesaktive, arbeidsstyrken, arbeidsstyrkestatus, sysselsatte etter næring, undersysselsatte, deltidsarbeid, arbeidstid, midlertidig ansatteArbeid og lønn, Sysselsetting, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkelsen2. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt sysselsetting og redusert ledighet

Nye sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsene (AKU) viser at det har skjedd en vekst i sysselsettingen i hovedsak fra 1. til 2. kvartal i år. For ledigheten viser de sesongjusterte tallene en markert nedgang siste kvartal etter en tilsvarende oppgang sist høst.

 Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall. 1 000

73,8 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år var enten sysselsatte eller arbeidsledige i 2. kvartal 2000. Samlet sett var yrkesdeltakelsen om lag uendret siste år, men økte for menn og gikk noe ned for kvinner. Blant både kvinner og menn var det nedgang i yrkesdeltakelsen for aldersgruppen 30-54 år.

Sammenlignet med 2. kvartal 1999 var det størst oppgang i sysselsettingen innenfor detaljhandel, forretningstjenester og offentlig administrasjon. Innenfor industri, transporttjenester og primærnæringene var det derimot en nedgang i sysselsettingen.

Samme ledighetsnivå

Ledigheten er tilbake på samme nivå som for ett år siden. Ifølge AKU var det 79 000 arbeidsledige i 2. kvartal 2000. De arbeidsledige utgjorde da 3,3 prosent av arbeidsstyrken. AKU-ledigheten viste en topp i 1. kvartal, men ifølge de sesongjusterte tallene kom omslaget allerede høsten 1999. Tallene viser at ledigheten nå er tilbake på om lag samme nivå som for ett år siden.

Nedgang blant ungdom

Fra 2. kvartal 1999 til 2. kvartal i år har ledigheten gått ned blant ungdom 16-24 år. Blant menn 25 år og eldre økte ledigheten siste år. Samlet gikk ledigheten opp fra 3,4 til 3,7 prosent blant menn og ned fra 3,0 til 2,9 prosent for kvinner.

Tallet på langtidsledige var om lag uendret siste år. Langtidsledige er personer som har hatt en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år. Andelen gikk ned fra 16 til 15 prosent.

Det var 66 000 undersysselsatte i 2. kvartal, det vil si deltidssysselsatte som søker mer arbeid. Det var 3 000 færre enn i samme kvartal året før. De undersysselsatte utgjorde 11,1 prosent av alle deltidssysselsatte.

 Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall. 1 000

Nedgang i utførte ukeverk

Statistisk sentralbyrå (SSB) har anslått at nedgangen i utførte ukeverk siste år var på 39 000, eller 2,1 prosent. Nedgangen i ukeverkene må sees i sammenheng med den relativt omfattende streikeaktiviteten i 2. kvartal i år. Tolkningen av utviklingen i ukeverkstallene er imidlertid særlig usikker, dels på grunn av ulik plassering av påsken i de to årene og dels på grunn av at andelen som tok ferie en del av referanseuken, kan ha vært ulik i de to årene, dette blant annet som følge av at de bevegelige høytidsdagene i mai falt på andre ukedager i år enn i fjor. Det har ført til brudd i tidsserien for utførte ukeverk, overtid og fravær.

Nedgang i overtidsbruken

21 prosent av alle heltidsansatte arbeidet overtid i 2. kvartal 2000. Andelen var 24 prosent for menn og 15 prosent for kvinner. Overtidsbruken tilsvarer om lag 60 000 årsverk, eller 4,6 prosent av alle årsverk utført av heltidsansatte. Korrigert for plasseringen av påskeferien gikk overtidsbruken ned med 11 000 årsverk siste år, mens andelen heltidsansatte som arbeidet overtid gikk ned fra 25 til 21 prosent. Andelen som arbeidet overtid var høyest innenfor olje- og gassutvinning med 32 prosent, og lavest innenfor hotell- og restaurantdrift med 13 prosent. Noe av nedgangen i overtidsbruken kan ha sammenheng med streikeaktiviteten i 2. kvartal i år; jamfør utførte ukeverk.

Færre midlertidig ansatte

204 000 personer var midlertidig ansatt 2. kvartal i år, en nedgang på 16 000 fra samme kvartal i fjor. Omfanget av midlertidige ansettelser var relativt sett høyest i hotell- og restaurantvirksomhet, undervisning og helse- og sosialtjenester. Størst nedgang i andelen midlertidige ansatte var det i primærnæringene.

Økt sykefravær

91 000 sysselsatte var midlertidig fraværende på grunn av sykdom hele undersøkelsesuken i 2. kvartal. Andelen med sykefravær var 4,6 prosent for kvinner og 3,4 prosent for menn. Justert for bruddet i tidsserien anslås sykefraværet samlet å ha økt siste år med 0,6 prosentpoeng for begge kjønn.

Sesongjusterte tall

Kvalitetstester viser at de sesongjusterte tallene for AKU-ledige er usikre. Sesongjusteringsmetoden har problemer med å identifisere et sesongmønster i denne tallserien. De tilfeldige utslagene er relativt store i forhold til sesongkomponenten. SSB planlegger i løpet av inneværende år å publisere sesongjusterte AKU-tall basert på det observerte sesongmønsteret etter omleggingen av undersøkelsen i 1996.

Statistikken utgis hvert kvartal.

 

Se også

Ledigheten ned i EU

En av sju er lavtlønnet

 

Tabeller: