Fersk undersøkelse om lønnsnivået innenfor EU-området, juni 2000

En av sju er lavtlønnet

Nesten en av sju arbeidstakere i EU er lavtlønnede. Det betyr at 15 prosent av arbeidsstyrken, eller 16,5 millioner mennesker, havner i denne gruppen. 77 prosent av de lavtlønnede er kvinner.

Dette er noen av konklusjonene i en rapport som nylig ble publisert av Eurostat, the Statistical Office of the European Communities in Luxembourg.

Rapporten dokumenterer at mer enn tre fjerdedeler av de lavtlønnede arbeidstakerne er kvinner. I 43 prosent av tilfellene er deltidsarbeid forklaringen til det lave lønnsnivået. I 37 prosent av tilfellene arbeider kvinnene i lavtlønnet virksomhet, mens 11 prosent skyldes en kombinasjon av disse to faktorene. Flere andre er svært nær, men ikke under "deltidsgrensen" og/eller grensen for definisjonen på lavtlønnsarbeid.

Store variasjoner

Andelen lavtlønnede varierer sterkt i de 13 EU-landene rapporten omfatter. I Portugal og Danmark er andelen lavtlønnede henholdsvis 6 og 7 prosent. Det er betydelig lavere enn EU-gjennomsnittet på 15 prosent. Storbritannia har 21 prosent lavtlønnede og det er betydelig høyere enn snittet for EU. Forholdet mellom laveste og høyeste andel lavtlønnede i arbeidsstyrken, varierer dermed med en faktor på mer enn tre, og det blir betegnet som mye.

77 av 100

Av 100 lavtlønnede innenfor EU er 77 kvinner. Det er nesten det dobbelte av kvinneandelen av samtlige arbeidstakere (42 prosent). Denne overrepresentasjonen av kvinner finnes i samtlige EU-land. Den stiger opp mot 80 prosent i Tyskland, Storbritannia, Nederland og Østerrike. I Hellas er antallet lavtlønnede menn og kvinner omtrent like stort.

Ikke fattige

Alle lavtlønnede er ikke fattige. Levestandarden til den enkelte avhenger ikke utelukkende av lønningsposens størrelse. En rekke andre faktorer må også tas med i beregningen.

Ifølge gjeldende definisjon på "fattig", så er 8 prosent av alle ansatte innenfor EU-landene fattige. Andelen er høyest i Tyskland og Italia (10 prosent) og i Hellas og Spania (9,0 prosent); lavest er den i Danmark (4,0 prosent) og Portugal (5,0 prosent). Andelen fattige personer er betydelig høyere blant lavtlønnede ansatte. Deres fattigdomsrate er 20 prosent i snitt i EU-området. Prosentandelen er høyest i Hellas (27 prosent av de lavtlønnede) og lavest i Danmark (13 prosent).


Se også:
Ledigheten ned i EU

Mer informasjon kan fås ved henvendelse til Eurostat Datashop i SSB