[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 17, 1997

Konjunkturbarometeret, 1. kv. 1997:

Positive utsikter for industrien


Aktiviteten i industrien er høy og utsiktene for 2. kvartal 1997 vurderes som positive, viser Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer. Velfylte ordrebøker, forventninger om økt produksjon og etterspørsel er forhold som vektlegges.
Industrien sett under ett hadde ifølge konjunkturbarometeret en økning i produksjonen i 1. kvartal, sesongjustert og glattet, og produksjonsaktiviteten er fortsatt høy. Økt etterspørsel fra hjemmemarkedet er en viktig faktor bak produksjonsutviklingen. Veksten i ordretilgangen fra hjemmemarkedet, som gjennom de siste kvartalene har vært forholdsvis stabil og på et høyt nivå, svekket seg noe i 1.kvartal i år. En noe svakere utvikling i 1. kvartal synes å være gjennomgående for store deler av industrien. Etter en periode i 1. halvår i fjor med nedgang i etterspørselen fra eksportmarkedet, bedret dette seg noe i siste del av 1996. Utviklingen i 1. kvartal i år tyder på en forholdsvis moderat vekst i etterspørselen, i et eksportmarked som fortsatt er svakt. Utviklingen i 1.kvartal kan i noen grad
være påvirket av kursutviklingen på norske kroner.

Samlet ordrebeholdning
Den samlede ordrebeholdningen økte i 1. kvartal. Veksten har vært relativt stabil gjennom de siste kvartalene. Forventningene om fortsatt vekst i samlet ordrebeholdning er også blitt mer dempet i 1. kvartal etter en kraftig økning gjennom 1996. Et slikt bilde av ordresituasjonen underbygges også av indikatoren for hvor lenge produksjonen kan føres videre med nåværende ordrebeholdning ved dagens aktivitetsnivå. Denne indikatoren har vært forholdsvis stabil rundt 3,5 til 3,9 arbeidsmåneder. Et økt nivå i 1. kvartal i år gjenspeiler veksten i ordretilgangen gjennom de siste kvartalene. Med utgangspunkt i relativt store ordrebeholdninger og forventet stabil vekst i etterspørselen fra hjemmemarkedet, venter industrien ytterligere oppgang i produksjonen i 2.kvartal.

Kapasitetsutnytting og flaskehalser
Industriens kapasitetsutnytting økte noe i 1. kvartal, sesongjustert og glattet, til i underkant av 83 prosent. Investeringsvareproduserende bransjer har det høyeste nivået med i overkant av 88 prosent, noe som er sterkt preget av utbyggingsaktiviteten på kontinentalsokkelen. For konsumvareproduserende bransjer var utnyttingsgraden i underkant av 79 prosent. For innsatsvareproduserende bransjer falt gjennomsnittlig utnyttingsgrad i 1. kvartal i år under 82 prosent etter å ha vært mellom 87 og 88 prosent i 1995-1996. Den fallende tendensen reflekterer svakere internasjonale markeder for deler av denne bransjen.

Den høye aktiviteten i industrien gir seg også utslag i flaskehalser og presstendenser. Indikatoren for ressursknapphet, sesongjustert og glattet, antyder at mangel på arbeidskraft, råvarer med mer har vært et tiltagende problem gjennom de siste årene. Indikatoren falt noe tilbake i 1. kvartal i år etter en foreløpig topp i 3.-4. kvartal i fjor.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innen bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på om lag 670 foretak, de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 80. I undersøkelsen kartlegges industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og -utsiktene for en del faste kjennetegn. Hvert foretaks svar veies med sysselsettingen. Fra og med 1.kvartal 1997 publiseres ujusterte og glattede diffusjonsindekser for industri og bergverksdrift og en indikator for kapasitetsutnytting.

[Figur 16]

Figur 16: Produksjon og sysselsetting, faktisk utvikling1. Kvartal


[Figur 17]

Figur 17: Ordretilgang etter marked, faktisk utvikling1. Kvartal


[Figur 18]

Figur 18: Produsentpriser etter marked, faktisk utvikling1. Kvartal


[Figur 19]

Figur 19: Generell bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal1. Kvartal


[Figur 20]

Figur 20: Kapasitetsutnyttingsgraden. Veid gjennomsnitt. Prosent. Kvartal


[Figur 21]

Figur 21: Indikator på ressursknapphet1. Prosent. Kvartal


Ny statistikk

Konjunkturbarometeret, 1. kv. 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 17, 1997