53801_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/kortsys/aar
53801
Nedgang i sysselsatte på korttidsopphold
statistikk
2011-06-17T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
kortsys, Sysselsatte på korttidsopphold, gjestearbeidere, arbeidsinnvandring, lønnstakere, selvstendig næringsdrivendeArbeid og lønn, Sysselsetting, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Sysselsatte på korttidsopphold2010, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i sysselsatte på korttidsopphold

Antall lønnstakere på korttidsopphold i Norge gikk ned med 5 400 fra 4. kvartal 2009 til 4. kvartal 2010. I arbeidsmarkedet ble imidlertid denne nedgangen mer enn oppveid av at 26 300 sysselsatte innvandret i samme periode.

Det var 69 000 lønnstakere på korttidsopphold i 4. kvartal 2010. Dette er personer som forventes å oppholde seg under seks måneder i landet, og derfor ikke blir registrert som bosatt i Norge. Dette gjelder blant annet personer som pendler til arbeid i Norge for lengre eller kortere periode av gangen. Det betyr at selv om en person er i Norge på korttidsopphold, kan han eller hun arbeide i Norge i flere år. Dette gjelder for eksempel personer bosatt i Sverige som daglig pendler til arbeid i Norge.

Når det blir færre lønnstakere på korttidsopphold og flere sysselsatte innvandrere, betyr det at det har vært en forskyvning fra korte opphold i Norge (på under seks måneder) til lengre opphold (på over seks måneder). Dette er en utvikling vi har sett de siste årene. Det er særlig svensker og polakker som ligger bak denne vridningen i innvandringsmønsteret.

Flest fra Norden og EU-land i Øst-Europa

Snaut 29 000 lønnstakere på korttidsopphold hadde bakgrunn fra et nordisk land i 4. kvartal 2010, mens i overkant av 22 000 kom fra EU-land i Øst-Europa. Totalt kom om lag 74 prosent av lønnstakere på korttidsopphold fra disse landene.

Fra 4. kvartal 2009 til 4. kvartal 2010 hadde lønnstakere fra EU-land i Øst-Europa størst nedgang, med 3 000 personer (12 prosent). I samme periode kom det snaut 1 800 færre personer (6 prosent) på korttidsopphold fra Norden. Men selv om det har vært en nedgang i lønnstakere på korttidsopphold fra disse landene, har det vært en økning når vi også tar hensyn til innvandrere som har blitt registrert som bosatt i denne perioden. Samlet sett var veksten sist år fra EU-land i Øst-Europa og Norden på henholdsvis 10 000 og 3 600 personer.

Flest i bygg og anlegg

Lønnstakerne på korttidsopphold arbeidet i hovedsak i tre næringer 4. kvartal 2010: bygge- og anleggsnæringen (19 prosent), utleie av arbeidskraft (19 prosent) og industrien (11 prosent). Totalt arbeidet om lag 50 prosent i disse tre næringene.

De som hadde bakgrunn fra Norden eller EU-land i Øst-Europa, arbeidet typisk innenfor utleie av arbeidskraft (henholdsvis 20 og 25 prosent) og bygg og anlegg (henholdsvis 21 og 24 prosent). Det var også mange fra EU-land i Øst-Europa som arbeidet i industrien (18 prosent), mens mange fra Norden arbeidet i helse- og sosialtjenester (11 prosent). En stor andel av personer fra Vest-Europa utenom Norden arbeidet innenfor utvinning av olje og gass (15 prosent).

Sammenlignet med året før var det færre lønnstakere på korttidsopphold i de fleste næringene. I transport og lagring og helse- og sosialtjenester var det derimot en liten vekst, på henholdsvis 5 og 2 prosent. I begge næringene var det i hovedsak personer fra Norden som bidro til denne veksten.

Flere lønnstakere i løpet av året

Tallene over baserer seg på en gitt referanseuke i november, men det er også laget tall med hele kalenderåret som referanseperiode for blant annet å fange opp personer som arbeider i Norge på andre tidspunkt enn 4. kvartal, for eksempel sesongarbeidere om sommeren. Antall lønnstakere ikke registrert bosatt øker da fra 69 000 til 127 000. I 2009 var tilsvarende tall 135 000. Tabeller med årstall finnes i Statistikkbanken .

Uendret antall nye selvstendig næringsdrivende

I 2010 var det snaut 2 900 nye selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold. Dette er altså personer som ikke var selvstendig næringsdrivende i 2009, men som har blitt registrert som dette i løpet av 2010. I forhold til året før er antall nye selvstendig næringsdrivende omtrent uendret.

Det var flest nye selvstendig næringsdrivende med landbakgrunn fra EU-land i Øst-Europa. Bygg og anlegg var næringen med flest nye selvstendige blant personer på korttidsopphold i 2010.

Datamaterialet gir et for dårlig grunnlag til at vi kan gi et totaltall for antall sysselsatte selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold. I stedet publiseres tall for nyregistrerte selvstendige næringsdrivende et gitt år. I Om statistikken er det gitt en nærmere omtale av datagrunnlaget.

Definisjoner

Personer som kommer for å arbeide i Norge kan deles i to grupper: sysselsatte innvandrere som er registrert som bosatt, og lønnstakere på korttidsopphold.

Innvandrere er personer som i følge Det sentrale folkeregisteret er bosatt i Norge, og som er født i utlandet av to utenlandskfødte foreldre. Bosatt betyr at man forventes å oppholde seg minst seks måneder i landet. Tall for sysselsatte innvandrere kommer 28. juni.

Lønnstakere på korttidsopphold omfatter personer som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge, og som dermed ikke registrert som bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret. I tabellene er denne gruppen omtalt som lønnstakere ikke registrert bosatt.

Statistikken omfatter foreløpig ikke sjøfolk som er bosatt utenfor EØS-land.

Den foreliggende statistikken forsøker å fange opp alle sysselsatte på korttidsopphold, siden bare en del av denne massen vil inngå i SSBs ordinære statistikker over sysselsatte. Avgrensingen i de ordinære statistikkene følger internasjonale anbefalinger om hva man skal dekke. Den ordinære registerbaserte sysselsettingsstatistikken og arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gir bare tall for personer som er registrert bosatt i Norge ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg minst seks måneder i Norge). Sysselsetting i nasjonalregnskapet (NR) og næringsstatistikk skal dekke sysselsetting i norske/innenlandske bedrifter, uavhengig av om den sysselsatte er registrert bosatt eller ikke. Her er i stedet avgrensingen at bedriften må være innenlandsk, det vil si at bedriften forventes å drive produksjon i Norge i minst tolv måneder. Personer som kommer sammen med sin utenlandske bedrift på oppdrag i Norge som varer under 1tolv måneder, omtales gjerne som tjenesteytere og inngår ikke i sysselsettingstallene fra NR. Produksjon fra disse bedriftene regnes som import av tjenester.

Tabeller: