3513_not-searchable
/varehandel-og-tjenesteyting/statistikker/grensehandel/arkiv
3513
Grensehandel mest populært blant østlendingene
statistikk
2007-08-28T10:00:00.000Z
Varehandel og tjenesteyting;Transport og reiseliv
no
grensehandel, Grensehandel, svenskehandel, harryhandel, dagsturer, handleturer, handlebeløpVarehandel, Reiseliv, Varehandel og tjenesteyting, Transport og reiseliv
false

Grensehandel2. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Grensehandel mest populært blant østlendingene

Nordmenn handlet for 2,6 milliarder kroner i 2. kvartal i år. Personer bosatt på Sør-Østlandet brukte mest penger per person hos ”söta bror”.

Sammenlignet med 2. kvartal i 2006 viser tallene en moderat nedgang både i antall turer og i totalt beløp for handelen over Svinesund i Strømstad kommune. Resten av grensehandelen viser en sterk oppgang både med hensyn til antall turer og total verdi av handelen, over 50 prosent økning. Tendensen i tallene stemmer med grensepasseringsmålingene som utføres av vegmyndighetene.

Østlendingene handlet mest

Personer bosatt i regionen Sør-Østlandet (fylkene Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark) handlet for nesten 1 500 kroner per person i 2. kvartal. Folk bosatt i Hedmark og Oppland handlet for 1 400 kroner per person, mens folk fra Oslo og Akershus handlet for 850 kroner per person.

De som bor lengst unna grensen, reiser sjelden på dagstur til utlandet. De handler desto mer når de først er på grensehandelstur. Bosatte i Agder, Rogaland og Vestlandet handlet for eksempel for over 2 100 kroner per tur.

1,9 millioner turer

Vi reiste på i alt 1,9 millioner dagsturer til utlandet i 2. kvartal. Dette er 25 prosent flere enn i samme kvartal i fjor. Antall turer til Strømstad gikk noe ned, mens dagsturene til andre handlesteder økte med over 50 prosent.

Usikkerhet rundt tallene

Usikkerheten rundt tallet på 2,6 milliarder er betydelig, nærmere en halv milliard kroner. Det betyr at det er 95 prosent sikkert at den sanne verdien av grensehandelen er i intervallet 2,1 til 3,1 milliard kroner. Det er derfor ikke mulig å fastslå med sikkerhet om grensehandelen økte sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Tabeller: