15842_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/dit/aar
15842
Økte direkteinvesteringer i utlandet
statistikk
2010-06-03T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
dit, Direkteinvesteringer, transaksjoner (opphørt), FDI, utlandetFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer, transaksjoner (opphørt)1998-2008

Grunnet alvorlige kvalitetsproblemer i datagrunnlaget til spesialstatistikken direkteinvesteringer, transaksjoner, har Statistisk sentralbyrå besluttet å legge ned statistikken fra og med statistikkåret 2011. Ved interesse for direkteinvesteringer, transaksjoner, henvises det til statistikken Utenriksregnskap.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte direkteinvesteringer i utlandet

Norske direkteinvesteringer i utlandet var i 2008 på 147 milliarder kroner, mot 64,8 milliarder i 2007.

Investeringene i utlandet skjedde stort sett i aksjer og andeler. Utenlandske direkteinvesteringer i Norge var i 2008 på 58 milliarder kroner, som er en økning sett i forhold til de foregående år.

Brudd i tidsseriene

Fra og med 2005 er tallene basert på Statistisk sentralbyrås rapportsystem for utenriksøkonomi. Systemet innebærer direkte rapportering av beholdninger fra selskapene basert på regnskapsinformasjon, og transaksjonene blir beregnet på grunnlag av endringer i beholdningene. Fram til og med 2004 ble transaksjonsstatistikken produsert i Norges Bank. Tallene var da basert på en totalrapportering fra alle norske valutabanker av formidlede betalinger til og fra utlandet. Direkte rapporter fra foretak om betalinger og andre transaksjoner utenom det norske banksystemet lå også til grunn.

Omlegging av rapporteringssystem medfører et brudd i tidsseriene, hvor særlig verdifastsettelsen vedrørende kjøp/salg av aksjer og andeler kan medføre ulikheter mellom gamle og nye datakilder. Det er ikke mulig å revidere tallene bakover etter de nye kildene.

Tabeller: