15884_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/di/arkiv
15884
Norske investeringer i utlandet er større enn utlendingers investeringer i Norge
statistikk
2009-05-20T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
di, Direkteinvesteringer, FDI, utlandet, investeringer, beholdninger, eierkapital, lån, utbytte, renteavkastningFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer1998-2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norske investeringer i utlandet er større enn utlendingers investeringer i Norge

Ved utgangen av 2007 var beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet på 774 milliarder kroner, mens utenlandsk direkte investert kapital i Norge utgjorde 658 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2007 var norsk eierkapital i utenlandske foretak 702 milliarder kroner. Dette utgjorde 91 prosent av norsk investert kapital i utlandet. Samtidig var 417 milliarder kroner, eller 63 prosent, av all utenlandsk investert kapital i norske foretak eierkapital. Den resterende delen av investert kapital begge veier bestod av netto lånefordringer.

Sett i forhold til 2006 har verdien av norsk eierkapital i utlandet økt med 66 milliarder kroner - nær dobbelt så mye som verdien av utlendingenes eierkapital i norske foretak (36 milliarder kroner). Både for utgående og inngående eierkapital var økningen rundt 10 prosent.

Konsentrasjon om EU-land og USA

Den geografiske fordelingen av så vel inngående som utgående investeringer viser en konsentrasjon om EU-land og USA, men spredningen på land var noe større for utgående enn for inngående investeringer.

Mens en fjerdedel av norsk investert kapital i utlandet gikk til Sverige og USA, kom litt i overkant av en tredjedel av investert kapital i Norge fra de samme landene. Disse landene var sammen med Nederland, Danmark og Storbritannia de mest betydningsfulle enkeltland målt i norsk kapital investert i utlandet og utenlandsk kapital investert i Norge.

Mest til industri og oljevirksomhet

Nær halvparten av all investert kapital i Norge så vel som i utlandet var relatert til næringsområdene industri og oljevirksomhet. Utover dette var norske investeringer i utlandet dominert av næringsområdet transport og kommunikasjon, mens utenlandske investeringer i Norge - i tillegg til industri og oljevirksomhet - var dominert av investeringer i finansiell og forretningsmessig tjenesteyting. Gruppen ”Annet” er dominert av investeringer i ferieeiendommer, som også omfattes av begrepet direkte investeringer. Verdien av nordmenns investeringer i ferieeiendommer i utlandet ble i 2007 anslått til 135 milliarder kroner. Verdien av utlendingers ferieeiendommer i Norge ble anslått til 40 milliarder kroner.

Avkastning

Avkastning på direkte investert kapital er definert som utbetalt utbytte, reinvestert fortjeneste samt netto renteinntekter. Avkastning på norsk investert kapital i utlandet utgjorde 62 milliarder kroner i 2007, mens tilsvarende avkastning for utlendingenes investeringer i Norge utgjorde 103 milliarder kroner.

Datakilder og metoder

Data for norsk direkte investert kapital i utlandet er korrigert tilbake til 1998 i samsvar med omleggingen av metodene fra 2007 (se tekstboks under). I tillegg er også nordmenns eie av ferieeiendommer i utlandet, samt utlendingers eie av ferieeiendommer i Norge inkludert i tallmaterialet. Vi gjør også oppmerksom på at beholdningstallene for inngående direkte investeringer frem til og med 2003 er basert på Norges Banks spørreundersøkelser. Fra og med 2004 er beholdningstallene basert på Statistisk sentralbyrås nye rapporteringssystem for utenriksøkonomi, som ble innført samme år.

Omlegging av statistikken over beholdninger av direkteinvesteringer i utlandet

Hovedkilden for statistikken over beholdninger av direkteinvesteringer i utlandet var fram til 2007 Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Overgangen fra denne kilden til egen datainnsamling med hjemmel i statistikkloven medførte en revurdering av kilder og andre metodespørsmål. Dette har resultert i følgende endringer i statistikken:

* Egenkapitalen og reinvestert fortjeneste (som inntekt) gjelder nå kun direkte eide/tilknyttede foretak i utlandet. Tidligere omfattet dette også indirekte eide/tilknyttede foretak

* Annen kapital hentes nå fra rapporteringen av utenlandstransaksjoner (UT-rapporteringen). Denne kapitalen (i hovedsak konsernlån) gjelder forhold overfor både direkte og indirekte eide/tilknyttede foretak - det vil si hele omfanget av begrepet direkteinvesteringer. Sistnevnte innebærer ikke noe prinsipielt nytt, men lån mellom søsterselskaper (som ikke var med i utenlandsoppgaven) er nå kommet med.

* Nordmenns eie av feriehus i utlandet er tatt inn i statistikken i samsvar med internasjonale anbefalinger.

Omleggingen medfører at statistikken over norske direkteinvesteringer i utlandet er metodemessig harmonisert med statistikken over utenlandske investeringer i Norge, og så langt det er mulig med internasjonal investeringsposisjon og utenriksregnskapet.

Tabeller: