53198_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/di/aar
53198
Svak vekst i direkteinvesteringer
statistikk
2011-02-21T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
di, Direkteinvesteringer, FDI, utlandet, investeringer, beholdninger, eierkapital, lån, utbytte, renteavkastningFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer1998-2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svak vekst i direkteinvesteringer

Beholdningen av utenlandske direkteinvesteringer i Norge var på 848 milliarder kroner ved utgangen av 2009. Dette er en økning på 7,7 prosent fra året før. Norske direkteinvesteringer i utlandet utgjorde 944 milliarder kroner, en økning på 1,4 prosent.

Utenlandsk eierkapital i norske foretak var på 464 milliarder kroner ved utgangen av 2009. Dette utgjorde drøyt 56 prosent av alle utenlandske direkteinvesteringer i Norge. Norsk eierkapital i utenlandske foretak var 854 milliarder kroner, eller 90 prosent, av norske direkteinvesteringer i utenlandske foretak. Den resterende delen av investert kapital begge veier består av netto lånefordringer.

Sett i forhold til 2008 er det økning i netto lånefordringer som har gjort størst utslag i beholdningsstatistikk om direkteinvesteringer, både for inngående og utgående statistikk.

Sverige på topp

Den geografiske fordelingen av både inngående og utgående investeringer viser en konsentrasjon om EU-land og USA. Nærmere 75 prosent av utenlandske direkteinvesteringer i Norge var fra disse landene ved utgangen av 2009. EU-land stod for hele 78 prosent av økningen på totalt 61 milliarder kroner fra 2008. Når det gjelder enkeltland, er Sverige det landet som investerer mest i Norge. I 2009 stod det alene for over 15 prosent. USA fulgte rett bak med nærmere 15 prosent, deretter kom Nederland og Storbritannia med drøye 8 prosent hver.

For norske direkteinvesteringer i utlandet gikk 59 prosent til EU- land, 11 prosent til USA og 10 prosent til Singapore. Også for utgående investeringer ligger Sverige på topp. 13 prosent av norske direkteinvesteringer gikk til ”søta bror”. Andre store land i Europa med direkteinvesteringer fra Norge er Spania, Belgia og Nederland, med drøye 8 prosent hver.

Størst investeringer i oljevirksomhet både i Norge og i utlandet

30 prosent av investeringene var relatert til oljevirksomhet ved utgangen av 2009. Dette gjelder både for utenlandske direkteinvesteringer i Norge og for norske direkteinvesteringer i utlandet. Investeringene i Norge var i tillegg dominert av finansiell og forretningsmessig tjenesteyting, samt industri.

Når det gjelder investeringene i utlandet, var industri viktigst etter oljevirksomhet, fulgt av transport og kommunikasjon, og finansiell og forretningsmessig tjenesteyting. Begrepet direkteinvesteringer omfatter også investeringer i ferieeiendommer. Verdien av nordmenns investeringer i ferieeiendommer i utlandet ble anslått til 211 milliarder kroner i 2009, mens verdien av utlendingers ferieeiendommer i Norge ble anslått til 82 milliarder kroner.

Redusert avkastning i 2009

Avkastning på direkteinvestert kapital er definert som utbetalt utbytte, reinvestert fortjeneste, samt netto renteinntekter. Avkastning for utlendingenes direkteinvesteringer i Norge utgjorde 72 milliarder kroner, mens tilsvarende avkastning på norske direkteinvesteringer i utlandet utgjorde 24 milliarder kroner.

Avkastningen var betydelig mindre i 2009 enn i 2008. Reduksjonen var henholdsvis 27 milliarder kroner for utgående investeringer og 26 milliarder kroner for inngående investeringer. For både investeringer i utlandet og utenlandske investeringer i Norge skyldtes nedgangen lavere årsresultat.

Tabeller: