15886_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/di/aar
15886
Norske investeringer i utlandet øker mest
statistikk
2010-04-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
di, Direkteinvesteringer, FDI, utlandet, investeringer, beholdninger, eierkapital, lån, utbytte, renteavkastningFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer1998-2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norske investeringer i utlandet øker mest

Ved utgangen av 2008 var beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet på 913 milliarder kroner; en økning på 16 prosent fra året før. Utenlandsk direkte investert kapital i Norge utgjorde derimot 766 milliarder kroner; en økning på 13 prosent.

Ved utgangen av 2008 var norsk eierkapital i utenlandske foretak på 865 milliarder kroner. Dette utgjorde 95 prosent av norsk investert kapital i utlandet. Utenlandsk eierkapital i norske foretak var 464 milliarder kroner, eller 61 prosent av all utenlandsk investert kapital i norske foretak. I løpet av de siste fem årene har eierkapitalens andel av norske investeringer i utlandet økt fra 85 til 95 prosent, mens andelen eierkapital for utenlandske investeringer i Norge har gått ned fra 65 til 61 prosent. Den resterende delen av investert kapital begge veier består av netto lånefordringer.

Sett i forhold til 2007 har verdien av norsk eierkapital i utlandet økt med 134 milliarder kroner - over tre ganger så mye som økningen på 35 milliarder kroner i verdien av utlendingenes eierkapital i norske foretak.

Konsentrasjon om EU-land og USA

Den geografiske fordelingen av så vel inngående som utgående investeringer viser en konsentrasjon om EU-land og USA, selv om spredningen på land var noe større for utgående enn for inngående investeringer. Nær 70 prosent av norske investeringer i utlandet ved utgangen av 2008 var i disse landene. Av økningen dette året gikk over 80 prosent til de samme landene. Når det gjelder utenlandske investeringer i Norge, sto EU-land og USA for nær 75 prosent i 2008. EU-land utgjorde 39 prosent av økningen mens investeringene fra USA lå på tilnærmet samme nivå i 2008 som i 2007. Noe av årsaken til vridningen mellom land er flytting av lån mellom land innenfor internasjonale konserner.

Når det gjelder land i Europa, er det Nederland, Sverige og Danmark det investeres mest i fra Norge. Over 35 prosent av norsk investert kapital i utlandet i 2008 var i disse tre landene.

For utenlandsk investert kapital i Norge lå Sverige på topp av de europeiske landene, med 16 prosent. Danmark og Storbritannia er andre land med store investeringer i Norge.

Mest til industri og oljevirksomhet

Nær halvparten av all utenlandsk investert kapital i Norge var relatert til næringsområdene industri og oljevirksomhet. Norske selskaper innenfor de samme næringsområdene sto for nær 45 prosent av norsk investert kapital i utlandet. Investeringer i Norge var i tillegg til industri og oljevirksomhet dominert av investeringer i finansiell og forretningsmessig tjenesteyting, mens norske selskaper innenfor transport og kommunikasjon var dominerende i utlandet, i tillegg til industri og oljevirksomhet. Gruppen ”Annet” domineres av investeringer i ferieeiendommer, som også omfattes av begrepet direkteinvesteringer. Verdien av nordmenns investeringer i ferieeiendommer i utlandet ble i 2008 anslått til 162 milliarder kroner, mens verdien av utlendingers ferieeiendommer i Norge ble anslått til 55 milliarder kroner.

Avkastning

Avkastning på norsk investert kapital i utlandet utgjorde 42 milliarder kroner, mens tilsvarende avkastning for utlendingenes investeringer i Norge utgjorde 94 milliarder kroner.

Avkastning

Avkastning på direkteinvestert kapital er definert som utbetalt utbytte, reinvestert fortjeneste samt netto renteinntekter.

Tabeller: