13780_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbrukk/aar
13780
Økte IKT-utgifter i fylkeskommunene
statistikk
2007-12-17T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
iktbrukk, Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt), informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk saksbehandling, elektronisk kommunikasjon, IKT-strategi, IT-systemer, internettjenester, intranettInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt)2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte IKT-utgifter i fylkeskommunene

Fylkeskommunene økte IKT-utgiftene med nærmere 50 prosent i 2006 sammenlignet med året før, mens kommunene hadde en svak reduksjon i tilsvarende utgifter.

Utgifter til datautstyr, programvare og tilhørende konsulenttjenester i kommunene og fylkeskommunene. 2005-2006. Millioner kroner

Totalt brukte fylkeskommunene og kommunene 1,79 milliarder kroner på anskaffelse av datautstyr, programvare og relaterte konsulenttjenester i 2006.

Anskaffelser av datautstyr og programvare

Fylkeskommunene hadde utgifter til innkjøp av datautstyr og programvare og tilhørende konsulenttjenester på til sammen 509,5 millioner kroner i 2006. 411,5 millioner kroner ble brukt på datautstyr mens 98 millioner kroner ble brukt på programvare og tilhørende konsulenttjenester. Totalt sett tilsvarer dette en økning i utgiftene på nærmere 50 prosent fra 2005, da de totale utgiftene var på 342 millioner kroner. Økte utgifter til innkjøp av datautstyr bidrar mest til utgiftsveksten.

Kommunene brukte totalt 1 280 millioner kroner på datautstyr, programvare og tilhørende konsulenttjenester i 2006. Utgiftene er noe redusert fra 2005, da totalbeløpet var 1 324 millioner kroner. For kommunene er det kun publisert totaltall fordi flere kommuner har problemer med å fordele utgiftene mellom datautstyr, programvare og tilhørende konsulenttjenester.

Bare 19 prosent av kommunene og 17 prosent av fylkeskommunene forventer at utgiftene til datautstyr blir lavere i 2007 sett i forhold til 2006. Tilsvarende forventer bare 15 prosent av kommunene og 6 prosent av fylkeskommunene reduserte utgifter til programvare i 2007. Felles for både kommuner og fylkeskommuner er at en større andel forventer økning i utgiftene til programvare sammenlignet med tilsvarende utgifter til datautstyr.

Forventede endringer i utgiftene til datautstyr og programvare i 2007 sett i forhold til utgiftene for 2006. Andelen kommuner og fylkeskommuner fordelt på graden av forventning. Prosent

Andelen kommuner som tilbyr ulike elektroniske tjenester til privatpersoner/virksomheter og andelen av befolkningen som bor i disse kommunene. 2006. Prosent

Elektroniske tjenester

Rundt 95 prosent av befolkningen bor i en kommune som tilbyr informasjon om møteplaner og møtereferater fra kommunestyret samt orientering om kommune- og lokalplaner via Internett. Tilgangen til de mer avanserte tjenestene er noe mindre utbredt. Tre av fire bor i en kommune hvor det er mulig å bestille materiale eller sende inn data via et webskjema på Internett, for eksempel søknad om barnehageplass.

Andelen kommuner som tilbyr de ulike tjenestene, er noe lavere enn andelen av befolkningen totalt som har tilgang til slike tjenester. Årsaken til dette er at flere store kommuner tilbyr slike tjenester via Internett. For eksempel kan over 40 prosent av befolkningen sende inn webskjemaer med forhåndsutfylte opplysninger, selv om bare 17 prosent av landets kommuner har dette tilbudet.

IKT-Strategi

Rundt 83 prosent av fylkeskommunene og 49 prosent av kommunene har en IKT-strategi som er oppdatert i løpet av de to siste årene. IT-sikkerhet inngår som et punkt hos alle fylkeskommunene og 96 prosent av kommunene som har en oppdatert strategi. Strategier vedrørende åpen kildekode, åpne standarder og elektroniske innkjøpsprosesser er vesentlig mer utbredt i kommuner med mer enn 15 000 innbyggere.

Undersøkelsen om bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene er en del av KOSTRA. I juni 2007 hadde 94 prosent av kommunene og samtlige fylkeskommuner svart på undersøkelsen. Oslo inngår i tallene for kommunene og er ikke tatt med i fylkestallene. Deler av tallmaterialet er publisert i publikasjonen "Nøkkeltall om informasjonssamfunnet 2006" , og en del av variablene er publisert per kommune og fylkeskommune i KOSTRA .

Tabeller: