Rapporter 2015/45

Innovasjon i norsk næringsliv 2011-2013

Norge vil antagelig gjøre det bedre i europeiske innovasjonssammenligninger etter at SSB har delt den tidligere spørreundersøkelsen om forskning/utvikling og innovasjonsaktivitet i næringslivet, slik at innovasjon nå er en separat undersøkelse.

Resultatene i denne rapporten er basert på en frittstående innovasjonsundersøkelse for perioden 2011-2013. Hensikten med denne var å finne ut i hvilken grad felles FoU- og innovasjonsundersøkelser har påvirket de norske innovasjonstallene, samt å være et nytt referansepunkt for kommende innovasjonsundersøkelser.

(SSB har allerede publisert resultater fra den ordinære innovasjonsundersøkelsen for 2012-2014, som ble gjennomført med samme undersøkelsesmetode og bekrefter funnene i denne rapporten. Se lenke i høyre marg for disse tallene.)

Mer innovasjon i samtlige næringer

Det er en signifikant større andel innovatører i norsk næringsliv enn det som har kommet fram i tidligere målinger. Dette gjelder for alle fire hovedtyper innovasjon: produkt- (både varer og tjenester), prosess-, organisasjons- og markedsinnovasjon. Også når tallene blir brutt ned videre på detaljert næring eller på hovednæring og foretaksstørrelse, viser den separate undersøkelsen høyere innovasjonsaktivitet i så godt som alle disse gruppene. Rapporterte innovasjonskostnader, bortsett fra FoU, og andelen innovatører med innovasjonssamarbeid øker også betydelig.

Mer innovasjon som ikke er FoU-drevet

Relativt sett viser undersøkelsen en viss dreining bort fra FoU-drevet innovasjon og mot mer lavnivå innovasjon. Dette viser seg blant annet gjennom lavere rapportert viktighet av samarbeid med FoU-aktører og en mindre andel innovatører som har introdusert innovasjoner som var nye for foretakets marked. Grunnet et betydelig høyere antall innovatører sett under ett øker imidlertid begge disse gruppene målt i absolutte tall.

Endrer ikke tolkningen av tidligere undersøkelser

Det er rimelig å anta at den innovasjonsaktiviteten som har blitt målt i de kombinerte undersøkelsene, er en delmengde av den innovasjonen som har blitt målt i den separate innovasjonsundersøkelsen. I så måte påvirker ikke de nye tallene forståelsen av resultatene fra tidligere innovasjonsundersøkelser som sådanne.

Påvirker internasjonale sammenlikninger

Foreløpige beregninger viser at dette også vil påvirke Norges plassering på internasjonale innovasjonsmålinger. Både gjennom direkte sammenlikninger basert på de Europeiske landenes respektive innovasjonsundersøkelser og gjennom internasjonal rangering på samleindikatorer – slik som Innovation Union Scoreboard (IUS), hvor innovasjonsundersøkelsens tall inngår.

Om publikasjonen

Tittel

Innovasjon i norsk næringsliv 2011-2013

Ansvarlig

Lars Wilhelmsen

Serie og -nummer

Rapporter 2015/45

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Forskning og innovasjon i næringslivet

ISBN (elektronisk)

978-82-537-9235-4

ISBN (trykt)

978-82-537-9234-7

ISSN

1892-7513

Antall sider

107

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt