13578_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/vold/arkiv
13578
Antall ofre for vold og trusler er uendret
statistikk
2002-12-16T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet;Sosiale forhold og kriminalitet
no
vold, Utsatthet og uro for lovbrudd, levekårsundersøkelsen, kriminalitet, lovbruddsofre, vold, trusler, tyverier, skadeverk, gjerningssted, gjerningstidspunkt, skade, rus, relasjon til gjerningsperson, politianmeldelseKriminalitet og rettsvesen, Levekår, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Utsatthet og uro for lovbrudd, levekårsundersøkelsen2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Antall ofre for vold og trusler er uendret

Vi er ikke mer utsatt for vold og trusler i dag enn tidligere. Som før er det høyest andel ungdom, både blant kvinner og menn, som er ofre for vold. Når kvinner blir utsatt for vold og trusler skjer det oftere enn for menn i tilknytning til bosted. Mer enn 70 prosent av alle de kartlagte tilfellene av vold og trusler skjer imidlertid andre steder enn i eller ved boligen til offeret.

5 prosent av den norske befolkningen i alderen 16 år og over oppgir at de i løpet av det siste året ble utsatt for vold eller trusler. Andelen er omtrent den samme i Levekårsundersøkelsen 2001 som i de fire tidligere undersøkelsene fra 1987, 1991, 1995 og 1997. Resultatene fra 2001-undersøkelsen tilsier at omtrent 180 000 voksne personer årlig opplever å bli ofre for vold eller trusler. Halvparten av disse utsettes for vold, hvorav mer enn 45 000 blir ofre for minst ett tilfelle av vold som gir synlige merker eller andre kroppsskader.

Andelen som utsettes for vold er noe høyere blant menn, mens det er en noe høyere andel blant kvinner som blir utsatt for trusler. I de to siste levekårsundersøkelsene er imidlertid forskjellene mellom kjønnene små, og kvinner og menn ser i dag ut til å ha omtrent like stor risiko for å bli voldsofre.

Ungdom mest utsatt for vold

Forskjeller i alder ser ut til å bety langt mer for utsattheten for vold og trusler enn forskjeller i kjønn. Levekårsundersøkelsen 2001 viser at 10 prosent av menn og 9 prosent av kvinner i alderen 16-24 år hadde opplevd å bli ofre for vold eller trusler i løpet av de siste tolv månedene. I de eldre aldersgruppene er utsattheten betydelig mindre, og den reduseres med økende alder. Kvinner i den aller eldste aldersgruppen ser imidlertid ut til å være mer utsatt enn både sine jevngamle menn og de noe yngre kvinner.

Andel av befolkningen 16 år og over utsatt for vold og trusler siste tolv måneder, etter kjønn og alder. Prosent

Som i alle foregående levekårsundersøkelser er det de yngste som i aller størst grad er utsatt for den mest alvorlige volden. I 2001 ble i overkant av 4 prosent av alle menn i alderen 16 til og med 24 år utsatt for vold som medførte fysiske skader. Blant kvinner i den samme alderen var den tilsvarende andelen 3 prosent. I alle eldre aldersgrupper, både blant menn og kvinner, var det 1 prosent eller mindre som i løpet av det siste året hadde opplevd å få kroppsskader av vold.

Unge kvinner opplever mest frykt for vold

I 2001 er det nesten ingen av de yngste mennene som sier at de har vært redd for vold og trusler ute på stedet der de bor. Dette til tross for at det er i denne gruppen det er flest som blir utsatt for vold. Når de yngste mennene blir utsatt for vold og trusler skjer dette imidlertid relativt sjeldent, i kun 3 prosent av alle tilfeller, i eller ved bosted. Av alle tilfeller av vold og trusler som er kartlagt i Levekårsundersøkelsen 2001, skjedde 27 prosent i tilknytning til offerets bolig. Av overgrepene med kvinnelige ofre var det 39 prosent, og med mannlige ofre 12 prosent, som skjedde i eller ved bostedet.

Sammenlignet med tidligere undersøkelser er det i 2001 en mindre andel av den voksne befolkningen som opplever å bli engstelige for vold eller trusler om vold. Som før er det langt flere kvinner enn menn. Andelen av kvinner som har vært urolige for vold eller trusler, har imidlertid aldri vært så lav som i 2001. I de tidligere undersøkelsene, i perioden 1983-1997, var det de eldste kvinnene som var mest engstelige for dette. I 2001 er det imidlertid blant de aller yngste kvinnene det er høyest andel, en av fem, som har opplevd frykt for vold og trusler om vold.