13492_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/meklingfam/aar
13492
Flere saker og lengre kø i familievernet
statistikk
2010-06-29T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet
no
meklingfam, Mekling for foreldre, meklinger, samlivsbrudd, skilsmisse, separasjon, foreldreansvar, samværsrett, familievernkontor, familieverntjenester, eksterne meklere (for eksempel advokater, prester, psykologer)Barne- og familievern, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Mekling for foreldre2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere saker og lengre kø i familievernet

I 2009 var det nesten 20 200 avsluttede meklinger, en økning på over 8 prosent fra året før. Mekling etter separasjon/skilsmisse utgjør den største andelen avsluttede saker. Familievernkontorene får flest saker, men har kortere saksbehandlingstid enn eksterne meklere.

I alt ble 20 185 meklinger avsluttet i 2009, en økning på drøyt 1 500 saker fra året før. To tredeler av den økte saksmengden tilfalt familievernet, mens en tredel av de nye sakene tilfalt eksterne meklere. Forholdet mellom antall avsluttede saker hos familievernkontorene og eksterne meklere er likevel på samme nivå som for 2008, på henholdsvis 67 og 33 prosent av alle avsluttede saker.

Som i 2008 var mekling ved separasjon eller skilsmisse årsak til 39 prosent av sakene, oppløste samboerskap sto for nær 30, og 31 prosent omhandlet foreldre som ville ta avgjørelse om foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær videre til rettsystemet. Seks meklingssaker ble sendt tilbake til mekling etter å ha vært i rettsystemet i 2009, mot tolv saker året før.

Lengre tid før meklingene starter

29 prosent av alle meklingssaker i 2009 hadde ikke startet før det var gått tre uker. Dette er en økning på i overkant av 1 000 saker fra 2008. Økningen gjelder stort sett for familievernet. Dermed var 38 prosent av sakene hos familievernkontorene og 10 prosent av sakene hos eksterne meklere ikke påbegynt før det hadde gått tre uker fra henvendelsen, mot henholdsvis 34 og 8 prosent året før. Dette kan sees i sammenheng med den totale økningen i saksmengden i 2009, og da spesielt hos familievernkontorene. Dessuten spiller forhold hos foreldre inn når det gjelder hvor lang tid det tar fra foreldrene kontakter familievernet til meklingene starter. For eksempel er det ikke alltid foreldrene har tid eller anledning til å benytte seg av timen, som dermed blir utsatt. Men også i 2009 var de fleste sakene (71 prosent) påbegynt før det var gått tre uker. 33 prosent av sakene hos eksterne meklere kom i gang innen én uke, mot 9 prosent av sakene hos familievernkontorene.

Seks av ti meklinger tar kun en time

Som i 2008 ble også i 2009 de fleste meklingene, totalt 63 prosent, avsluttet etter den ene timen som er obligatorisk. Mens 54 prosent av meklingene hos eksterne meklere var avsluttet etter én time, gjaldt dette for 68 prosent av meklingene utført av familievernet. Dette antyder en kortere saksbehandlingstid hos familievernet enn hos private meklere når sakene først har kommet i gang.

Nesten alle sakene ble også i 2009 avsluttet innen et halvt år, og 90 prosent ble avsluttet allerede i løpet av de første to månedene. Dette gjaldt både familievernkontorene og eksterne meklere.

Avsluttede meklinger gjennomført av eksterne meklere, etter type mekler. 2009. Prosent

Variert bruk av eksterne meklere

Når det gjelder bruk av eksterne meklere, er det stor variasjon mellom fylkene. Sogn og Fjordane benyttet omtrent ikke eksterne meklere i 2009, mens over halvparten av alle sakene i Aust-Agder, Vest-Agder og Vestfold ble utført av eksterne meklingsinstanser. Også i Buskerud, Hordaland og Nord-Trøndelag var eksterne meklere involvert i stor grad, med i overkant av 40 prosent av meklingene.

De forskjellige formene for ekstern mekling benyttes i noe ulik grad, og dette varierer fra år til år. I 2009 ser man en økning på 43 prosent fra året før for privatpraktiserende advokater, som med dette utgjør 26 prosent av alle eksterne meklere, mot 20 prosent i 2008. Økende bruk av advokater gjelder primært for Oslo, Buskerud og Vestfold. Om man ser starten på en trend i retning av økende bruk av advokater i forbindelse med foreldremeklinger, vil man kunne si mer om når det foreligger flere årganger med sammenlignbare tall.

Meklinger - for hvem og når

For alle foreldre med felles barn under 16 år er mekling pålagt ved separasjon/skilsmisse (ekteskapsloven) og ved samboerbrudd (barneloven).

Det er også obligatorisk mekling for foreldre som vil prøve spørsmål om foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær for fylkesmannen eller domstolene, og dette registreres som saksanlegg etter barneloven. Retten kan henvise foreldre tilbake til videre mekling, og dette registreres som tilbakesendt fra retten.

Alle familievernkontor driver mekling. I tillegg finnes det et eksternt meklingsapparat, som består av advokater, prester, sosionomer, psykologer eller andre med helse- og sosialfaglig utdanning. Fra 1. janaur 2008 er det ikke lenger fylkesmannen, men Bufetat som har ansvaret for at det finnes et kvalifisert meklingsapparat. Jf forskrift om mekling etter ekteskapsloven og barneloven § 3 og § 4.

Formålet med meklingen er å komme fram til en avtale om foreldreansvaret, samværsretten eller om hvor barnet/barna skal bo fast. Her legges det vekt på hva som vil være den beste ordningen for barnet/barna. En time mekling er obligatorisk, og det kan tilbys opp til syv timer gratis mekling.

Fra og med 1. januar 2007 ble mekling pålagt også der samboere med felles barn under 16 år flytter fra hverandre. Dette medfører et brudd i tidsserien fra og med 2007 (se Om statistikken).

I Statistikkbanken finnes hele meklingsstatistikken for 2009, med mulighet for å lage egne tabeller. Her kan man se på meklinger for fylker, regioner, antall meklinger etter årsak til mekling, familievernkontor og/eller eksterne meklere.

Tabeller: