21450_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/lmu/arkiv
21450
Høyest husleie i Oslo og Bærum
statistikk
2006-10-13T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
lmu, Leiemarkedsundersøkelsen, utleie, husleie, kvadratmeterpriser, boligtyper, utleierkategorier (for eksempel slekt, kommune, arbeidsgiver), boligstørrelseBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Leiemarkedsundersøkelsen2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyest husleie i Oslo og Bærum

Leietakere i Oslo og Bærum opplever de høyeste husleiene i Norge, der gjennomsnittlig månedlig husleie for en toroms utleiebolig ligger på 5 895 kroner. Det er imidlertid stor variasjon i husleiene hvor både beliggenhet, hvem utleier er og lengden av leieforholdet spiller inn.

Statistisk sentralbyrå publiserer ny offisiell statistikk for leiemarkedet i Norge. Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) 2006 viser at leietakere i gjennomsnitt betaler 4 597 kroner i månedlig husleie, eller en årlig husleie på 877 kroner per kvm for en bolig på det norske leiemarkedet i 2. kvartal 2006. Leiemarkedet karakteriseres imidlertid av store forskjeller i husleien med hensyn på geografisk beliggenhet, fysiske kjennetegn ved boligen, leieforholdets lengde og relasjoner mellom leietaker og utleier. Gjennomsnittshusleiene i undersøkelsen må derfor tolkes med en viss varsomhet.

Store forskjeller mellom geografiske soner

Geografisk beliggenhet er en viktig forklaringsvariabel til husleieforskjeller. Leietakere i Oslo og Bærum opplever et husleienivå som skiller seg ut fra resten av landet, med et samlet gjennomsnitt på 6 335 kroner. I dette området er også variasjonen i husleiene størst. Andre storbyer som Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø følger deretter med en gjennomsnittlig månedlig husleie på 5 030 kroner. Laveste husleier fins i spredtbygde strøk der en leietaker i gjennomsnitt betaler 3 519 kroner i månedlig husleie. Variasjonen i husleiene er også minst i spredtbygde strøk.

Brytes datamaterialet ned på antall rom, betaler en leietaker i Oslo/Bærum i gjennomsnitt 5 895 og 7 027 kroner for henholdsvis en to- og treroms utleiebolig. I de andre storbyene må leietakerne ut med 4 468 og 5 205 kroner for tilsvarende romstørrelser. Til sammenligning ligger de gjennomsnittlige husleiene i spredtbygde strøk på henholdsvis 3 194 og 3 502 kroner. LMU viser at to- eller treroms er mest representert i utvalget og gjennomsnittlig husleie på landsbasis ligger på henholdsvis 4 313 og 4 804 kroner.

Private gårdeiere og gårdselskaper gir høyest husleie

LMU viser at relasjonen leietaker og utleier kan ha stor betydning for husleienivået. Leietakere som leier bolig av private gårdeiere eller gårdselskaper viser seg å måtte betale mest i husleie - gjennomsnittlig årlig husleie per kvm er 1 084 kroner på landsbasis. Den største utleiekategorien på leiemarkedet er imidlertid privatpersoner som leier ut boliger, eventuelt deler av egen bolig (såkalt ”Annen privat person” i LMU). Disse leietakerne står ovenfor en samlet årlig husleie per kvm på 885 kroner. Slekts- og vennskapsforhold resulterer ofte i rabatt i husleien - gjennomsnittlig årlig husleie per kvm ligger på 577 kroner på landsbasis. Kommunen og studentsamskipnaden er også viktige utleieaktører på leiemarkedet, og i gjennomsnitt betaler en leietaker en årlig husleie på 988 kroner per kvm innen dette utleiesegmentet.

LMU viser at leiemarkedet viser klare forskjeller mellom de største byene i landet. Oslo skiller seg ut med at private "storskala"-utleiere (private gårdeiere/gårdselskaper) utgjør en betydelig større andel av det totale leiemarkedet enn i andre storbyer - 32 prosent mot for eksempel kun 7 prosent i Stavanger. I Stavanger viser kommunen seg å være en klart større utleier enn i andre storbyer - med en 20 prosents andel av det totale leiemarkedet mot for eksempel kun 9 prosents andel i Tromsø.

Leieforholdets lengde har betydning

LMU 2006 viser at leieforholdets lengde også er en viktig forklaringsfaktor til husleienivået. Gjennomsnittlig månedlig husleienivå for kontrakter inngått i 2005 og 2006 ligger på 4 869 kroner, mens gjennomsnittlig husleie for kontrakter inngått i perioden 2000-2004 er 4 617 kroner. For eldre kontrakter før 2000 viser husleienivået seg å ligge på 3 933 kroner i gjennomsnitt.

Ny offisiell husleiestatistikk

LMU ble for første gang gjennomført som egen undersøkelse i 2005, og er med denne publiseringen etablert som årlig offisiell statistikk over leiemarkedet i Norge. LMU har sin bakgrunn i et eksternt oppdrag og behovet for bedre og mer detaljert husleiestatistikk på leiemarkedet (Stortingsmelding nr. 23, 2003-2004). Se for øvrig ” Om statistikken ” for mer informasjon om selve undersøkelsen.

Mer informasjon

I Statistikkbanken er gjennomsnittlige månedlige husleier og årlige husleier per kvm stratifisert etter ulike segmenter av markedet gjort tilgjengelige.

Tabeller: