90236_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/avfbygganl/aar
90236
1,6 millioner tonn avfall fra byggeaktivitet
statistikk
2012-12-19T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Bygg, bolig og eiendom
no
avfbygganl, Avfall fra byggeaktivitet, næringsavfall, avfallsbehandling, gjenvinning, forbrenning, deponering, nybygging, rehabilitering, rivingAvfall, Bygg og anlegg, Natur og miljø, Bygg, bolig og eiendom
false

Avfall fra byggeaktivitet2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

1,6 millioner tonn avfall fra byggeaktivitet

Bygging, rehabilitering og riving 1  førte til 1,6 millioner tonn avfall i 2011. Dette er en økning fra 2010 på 4 prosent. Tyngre fraksjoner, som tegl og betong, utgjorde 40 prosent av den totale mengden. Blandet avfall utgjorde 18 prosent, mens asfalt og tre utgjorde 14 prosent hver.

Avfall fra rehabilitering, riving og nybygging av bygninger utgjør 18 prosent av de totale avfallsmengdene i Norge. Mesteparten av avfallet består av materialer som er forholdsvis rene, og som kan deponeres eller brukes om igjen uten spesielle miljøhensyn. En del bygningsmaterialer inneholder imidlertid både miljøgifter og andre farlige avfallstyper som det er viktig å håndtere på en forsvarlig måte.

Genererte mengder avfall fra nybygging, rehabilitering og riving. 2011. Prosent

Omtrent like mye avfall fra nybygging, rehabilitering og riving

Av de totale avfallsmengdene fra byggevirksomhet i 2011 oppsto 35 prosent, det vil si 559 000 tonn, ved rehabilitering av bygg. Nybygging sto for 33 prosent, eller 527 000 tonn, mens de resterende 32 prosent, som utgjorde 513 000 tonn, oppsto i forbindelse med riveaktivitet.

Tyngre bygningsmaterialer - i hovedsak tegl og betong - utgjorde 40 prosent av avfallet, og dette inkluderer 20 000 tonn lett forurenset tegl og betong som er under grenseverdiene for farlig avfall. Omkring halvparten av dette avfallet kommer fra riving. Mengdene farlig avfall er nær doblet i forhold til 2010, og utgjorde i 2011 i overkant av 27 000 tonn. De største mengdene farlig avfall kommer fra oljeforurenset masse samt PCB- og PCT-holdig avfall, som hver sto for i overkant av en fjerdedel.

Mye avfall gjenvunnet

Statistikken for behandling av avfallet er basert på opplysninger fra et utvalg av avfallsinnsamlere i Norge. Beregningene viser at 57 prosent 2 av avfallet ble levert til materialgjenvinning, og da er avfall til kompostering medregnet. Henholdsvis 27 og 7 prosent 2 av avfallet ble levert til energigjenvinning eller deponering.

Myndighetenes fokusering på avfall fra bygge- og anleggsvirksomhet har medført forskriftsendringer som pålegger at minst 60 prosent av avfallet skal sorteres på byggeplassen, og at det skal utarbeides både avfallsplan og sluttrapport. Undersøkelsen viser at forskriftskravene ser ut til å ha hatt effekt på avfallsbehandlingen. Det er imidlertid viktig å påpeke at undersøkelsen har mottatt sluttrapporter og informasjon om behandlingsmåter for en begrenset del av det avfallet som oppstår, og det er derfor knyttet usikkerhet til tallene om behandling.

Behandling av avfall fra nybygging, rehabilitering og riving. 2011. Prosent

Om undersøkelsen og datakildene

Forskriften om avfallsplan og sluttrapport gjelder avfall fra bygge- og anleggsvirksomhet. Denne undersøkelsen omfatter kun avfall fra bygging, rehabilitering og riving, da det alt vesentlig er sluttrapporter fra slik virksomhet som er innhentet.

Mengden farlig avfall er beregnet ut fra to kilder. Informasjon fra sluttrapportene og SSBs grunnlagsdatabase med opplysninger om deklarert farlig avfall er sammenstilt for å finne den totale mengden farlig avfall oppstått.

Avfallsdirektivet, som gjelder i Norge gjennom EØS-avtalen, har en målsetting om at 70 prosent av avfallet fra bygge- og anleggsvirksomhet skal materialgjenvinnes innen 2020. En kan anta at det som sorteres ut av metall, papir og plast, sendes til materialgjenvinning, mens treavfallet mest sannsynlig benyttes til energigjenvinning og kompostering. Avfall som benyttes til tilbakefylling, som veiunderlag, dekkmasser med mer, regnes også som materialgjenvinning i denne sammenheng.

Fremdeles noe usikkerhet i tallene

Grunnlagsdataene og undersøkelsene som benyttes i denne statistikken, er i stadig forbedring. Den største usikkerheten for de genererte avfallsmengdene er knyttet til avfall fra riveaktivitet, da det er usikkerhet i dataene for antall kvadratmeter revne bygg.

1 Byggevirksomhet henspeiler byggeaktivitet uavhengig av hvem som utfører aktiviteten. Statistikken fanger imidlertid ikke opp uregistrert oppussing på privat basis
 
2 Rettet 29. januar 2013.