52770_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/avfbygganl/aar
52770
1,54 millioner tonn avfall fra bygging
statistikk
2011-12-13T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Bygg, bolig og eiendom
no
avfbygganl, Avfall fra byggeaktivitet, næringsavfall, avfallsbehandling, gjenvinning, forbrenning, deponering, nybygging, rehabilitering, rivingAvfall, Bygg og anlegg, Natur og miljø, Bygg, bolig og eiendom
false

Avfall fra byggeaktivitet2009-2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

1,54 millioner tonn avfall fra bygging

Bygging, rehabilitering og riving1 førte til 1,54 millioner tonn avfall i 2010. Tyngre fraksjoner, som tegl og betong, utgjorde 40 prosent av den totale mengden. Blandet avfall utgjorde 18 prosent. Andre betydelige avfallsfraksjoner, som asfalt og tre, utgjorde 14 prosent hver.

Avfall fra rehabilitering, riving og nybygging av bygninger utgjør 18 prosent av de totale avfallsmengdene i Norge. Mesteparten av avfallet består av materialer som er forholdsvis rene, og som kan deponeres eller brukes om igjen uten spesielle miljøhensyn. En del bygningsmaterialer inneholder imidlertid både miljøgifter og andre farlige avfallstyper som det er viktig å håndtere på en forsvarlig måte.

Genererte mengder avfall fra nybygging, rehabilitering og riving. Tonn. 2010

Omtrent like mye avfall fra nybygging, rehabilitering og riving

Av de totale avfallsmengdene fra byggevirksomhet i 2010 oppstod 35 prosent (0,54 millioner tonn) ved rehabilitering av bygg. Nybygging stod for 34 prosent (0,52 millioner tonn), mens de resterende 31 prosent (0,48 millioner tonn) oppstod i forbindelse med riveaktivitet.

40 prosent av avfallet bestod av tyngre bygningsmaterialer, i hovedsak tegl og betong, inkludert 18 000 tonn lett forurenset tegl og betong som er under grenseverdiene for farlig avfall. Omkring halvparten av dette avfallet kommer fra rehabilitering og riving. Mengdene farlig avfall er i overkant av 14 000 tonn.

Det er tilsynelatende lite glassavfall i det utsorterte avfallet. Det antas derfor at det er mye glass i det blandede avfallet.

Mye av avfallet fra riving direkte til ombruk eller gjenvinning

Statistikken er basert på opplysninger om avfall i sluttrapporter som sendes til kommunene i forbindelse med søknad om ferdigattest for bygge- og rivearbeidene. I sluttrapportene skal det stå hvor mye avfall som oppsto, hvor mye som ble utsortert, og om det ble sendt til godkjent behandlingsanlegg eller direkte til ombruk eller gjenvinning. Basert på sluttrapportene som er mottatt i denne undersøkelsen, er det beregnet at andelene blandet avfall fra henholdsvis nybygging, rehabilitering og riving var 33, 22 og 6 prosent. Omkring 75 prosent av avfallet (i all hovedsak betong, metall og asfalt) fra riveaktivitet er sendt direkte til ombruk eller gjenvinning. Dette innebærer en forbedring siden undersøkelsen i 2004, hvor det ble beregnet at 40 prosent av alt avfallet gikk til ukjent håndtering.

Myndighetenes fokusering på avfall fra bygge- og anleggsvirksomhet har medført forskriftsendringer som pålegger at minst 60 prosent av avfallet skal sorteres på byggeplass, og at det skal utarbeides både avfallsplan og sluttrapport. Undersøkelsen viser at forskriftskravene ser ut til å ha hatt effekt på avfallsbehandlingen. Det er imidlertid viktig å påpeke at undersøkelsen har mottatt sluttrapporter for bare en del av det avfallet som oppstår, og det er derfor knyttet usikkerhet til hvor stor andel av avfallet som håndteres på forskriftsmessig måte.

Forskriften om avfallsplan og sluttrapport gjelder avfall fra bygge- og anleggsvirksomhet. Denne undersøkelsen omfatter kun avfall fra bygging, rehabilitering og riving, da det kun er sluttrapporter fra slik virksomhet som er innhentet.

Mengden farlig avfall er beregnet ut fra to kilder. Informasjon fra sluttrapportene og SSBs grunnlagsdatabase med opplysninger om deklarert farlig avfall er sammenstilt for å finne den totale mengden farlig avfall oppstått.

Avfallsdirektivet (gjelder i Norge gjennom EØS-avtalen) har målsetting om at 70 prosent av avfallet fra bygge- og anleggsvirksomhet skal materialgjenvinnes innen 2020. En kan anta at det som sorteres ut av metall, papir og plast, sendes til materialgjenvinning, mens treavfallet mest sannsynlig benyttes til energigjenvinning. Avfall som benyttes til tilbakefylling, som veiunderlag, dekkmasser med mer regnes også som materialgjenvinning i denne sammenheng.

Fremdeles noe usikkerhet i tallene

Grunnlagsdataene og undersøkelsene som benyttes i denne statistikken, er i stadig forbedring. Den største usikkerheten er knyttet til avfall fra riveaktivitet, da det er usikkerhet i dataene for antall kvadratmeter revne bygg. Beregningene over totale mengder avfall som oppstod i 2004, ble hovedsakelig basert på grunnlagsdata fra bygningsmassen i Oslo kommune. I denne undersøkelsen er det benyttet grunnlagsdata fra flere kommuner i tillegg til Oslo, og man har dermed fått en større bredde i forhold til by- og landkommuner, samt små og store byer. De mottatte sluttrapportene omfatter 4 prosent av den totale mengden av avfall som oppstod.

1) Byggevirksomhet henspeiler på byggeaktivitet uavhengig av hvem som utfører aktiviteten. Statistikken fanger imidlertid ikke opp uregistrert oppussing på privat basis.

Tabeller: