Økonomiske analyser: 4/2006

Økonomiske analyser presenterer artikkelstoff med samfunnsøkonomisk innhold, oversikter over konjunkturutviklingen i Norge og utlandet og nasjonalregnskapstall.

Åpne og les tidsskriftet i PDF (1.5 MB)

Artikler

  • Internasjonal økonomi

    Veksten i internasjonal økonomi har vært sterk i første halvår av 2006. Etter en sterk vekst i 1. kvartal i USA, som en følge av naturkatastrofene på slutten av fjoråret, var veksten betydelig svakere i 2. kvartal.

  • Konjunkturutviklingen i Norge

    Høykonjunkturen i norsk økonomi har så langt forsterket seg i 2006. Veksten i BNP Fastlands-Norge var i første halvår nærmere fire prosent regnet som årlig rate.

  • Underliggende inflasjon

    Den generelle prisveksten i Norge måles med konsumprisindeksen, som har steget med 2,2 prosent fra juli i fjor til juli i år. Hvis vi derimot utelater avgiftsendringer som de fleste av oss slett ikke kan utelate, har prisene bare steget med 1,9 prosent.

  • Forholdet mellom Aetats og SSBs tall for arbeidsledige

    Utviklingen i arbeidsledigheten i Norge måles på to måter ved to datakilder. Arbeidsledighetstall fra Statistisk sentralbyrå (AKU) viser et høyere nivå og i perioder også en noe annen utvikling enn tall over registrerte arbeidsledige ved arbeidskontorene.

  • Tilsigssvikt – konsekvenser for produksjon og priser

    Det nordiske kraftmarkedet er utsatt for store svingninger gjennom variasjoner i tilsiget til magasinene. Tilsiget varierer med rundt 25 prosent opp og ned i forhold til normalen målt over året.

  • Hva hvis industrien ikke får billig kraft?

    Innen 2011 utløper de fleste kontraktene som har gitt kraftkrevende industri billig kraft. Forlengelse av denne formen for subsidiering bryter med krav fra ESA.

  • Hvordan relasjonen mellom utleier og leietaker påvirker husleien

    De fleste økonomer anser leide og eide boliger som nære substitutter og mange tror at prisdannelsen i de to markedene er lik. Denne artikkelen hevder at prisdannelsen i leiemarkedet er mer kompleks enn i markedet for eide boliger.

  • Arbeidskraftbehov i pleie- og omsorgssektoren mot år 2050

    Behovet for pleie- og omsorgstjenester vil øke sterkt etter 2020. For å holde 2003-nivå på kommunale pleie- og omsorgstjenester vil arbeidskraftbehovet kunne øke med om lag 130 000 årsverk, dvs det vil være om lag 120 prosent høyere i 2050 enn i 2003.

  • Klimagassregnskapet – et regnskap med holdbarhetsdato

    Klimakonvensjonen og Kyoto-protokollen pålegger industrilandene et strengt regime for beregning og rapportering av utslipp av CO2 og andre klimagasser.

Tidsskriftet utkommer med fire nummer i 2017. Den første utgaven hvert år gir en oversikt over aspekter ved den norske økonomien i året som er gått: Økonomisk utsyn. De tre andre konjunkturanalysene utgis under overskriften Konjunkturtendensene, og i disse numrene av tidsskriftet inngår også andre analyser. I konjunkturrapportene gjennomgås den siste utviklingen i norsk økonomi basert på foreløpige tall fra det kvartalsvise nasjonalregnskapet. Utviklingen i internasjonal økonomi blir også kommentert. I tillegg presenteres modellbaserte prognoser for norsk økonomi 3-4 år fremover. Utgivelsesdatoer for konjunkturtendensene: 9. mars, 8. juni, 7. september og 30. november.