9847_not-searchable
/kultur-og-fritid/statistikker/orgakt/arkiv
9847
Færre aktive i organisasjonslivet
statistikk
2006-03-27T10:00:00.000Z
Kultur og fritid;Kultur og fritid;Sosiale forhold og kriminalitet
no
orgakt, Frivillighet, politisk deltakelse og tillit, levekårsundersøkelsen, medlemmer, organisasjonsaktivitet (i for eksempel politiske organisasjoner, religiøse organisasjoner, miljøvernorganisasjoner), sosialt nettverk, politisk deltagelse, religiøs tilhørighet, mellommenneskelig tillit, frivillig arbeid, frivillighet, sosial kapitalOrganisasjoner og medlemskap, Levekår, Religion og livssyn, Kultur og fritid, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Frivillighet, politisk deltakelse og tillit, levekårsundersøkelsen1997-2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre aktive i organisasjonslivet

Bare annenhver nordmann regner nå seg selv som aktivt medlem av en organisasjon, en nedgang på 5 prosentpoeng fra 2001. Idrettsorganisasjonene har flest aktive medlemmer, mens solidaritets- og menneskerettighetsorganisasjoner har de minst aktive.

Levekårsundersøkelsen viser at det har blitt færre aktive medlemmer i organisasjonene i Norge. I 2004 var 50 prosent aktive i en organisasjon eller forening, en nedgang fra 55 prosent i 2001 og 57 prosent i 1997. De yngste og de eldste, samt personer fra Oslo og Akershus, er de minst aktive. Aktive medlemmer består av personer som svarer at de er svært eller noe aktive i de ulike organisasjonene.

Medlemskap og aktive medlemmer av ulike organisasjoner. 2004. Prosent

Medlemmer som jobber gratis relativt til andelen medlemmer i den enkelte organisasjon. 2004. Prosent

Flest aktive i idrettslag

En av fire nordmenn er medlem av en idrettsorganisasjon, og om lag to av ti av disse svarer at de er aktive i organisasjonen. Idretten sett under ett har de flest aktive medlemmer i det norske organisasjonslivet. Hovedtyngden av de aktive medlemmene i idrettslag befinner seg i aldersspennet 16-44 år, etter dette synker andelen betraktelig. Spesielt blant kvinner finner vi at andelen aktive medlemmer synker etter fylte 24 år. Menn er aktive lenger, blant dem reduseres først andelen etter fylte 44 år.

Fag- og arbeidstakerorganisasjoner har flest medlemmer, men de ligger etter idretten i aktivitet. 44 prosent av de sysselsatte i undersøkelsen er medlem i en fag- eller arbeidstakerorganisasjon. 13 prosent av disse er aktive medlemmer, noen flere kvinner enn menn. Færrest aktive medlemmer er det i solidaritets- og menneskerettighetsorganisasjoner. Her svarer bare 1 prosent at de er aktive medlemmer.

Religiøse jobber mest gratis

Bare 7 prosent av befolkningen er medlem i religiøse foreninger, men hele 70 prosent av medlemmene har utført gratisarbeid i 2004. I Agder og Rogaland er mer enn dobbelt så mange aktive i religiøse foreninger som i resten av landet, men det er i Nord-Norge de jobber mest gratis. Andelen medlemmer fra velforeninger eller helselag og sanitetsforeninger er høyere enn for religiøse foreninger, men færre av medlemmene har utført gratisarbeid. I gjennomsnitt har medlemmer fra religiøse foreninger utført 55 timer gratisarbeid. Dette er mer en dobbelt så mange timer som medlemmene fra de to sistnevne foreningsgruppene.