33473_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/rovdyravg/arkiv
33473
Flere gauper felt under kvotejakta
statistikk
2008-10-02T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri
no
rovdyravg, Registrert avgang av store rovdyr, ulv, bjørn, jerv, gaupe, bilpåkjørsler, togpåkjørsler, skadefelling, tjuvjakt, kvotejakt, lisensfelling, nødverge, havørn, hønsehauk, kongeørnJakt, Jord, skog, jakt og fiskeri
false

Registrert avgang av store rovdyr2007/2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere gauper felt under kvotejakta

I alt 111 gauper ble skutt eller omkom av andre årsaker i jaktåret 2007/08. Til sammen ble 86 av dem skutt under kvotejakta. Det er 30 flere enn året før.

Store rovdyr. Registrert avgang. 1994/95-2007/08

Ut fra bestandssituasjonen fastsetter fylkesmannen hvert år fylkesvise fellingskvoter på gaupe. Jakta kalles kvotejakt og foregår i februar og mars. I alt var det gitt tillatelse til å felle 96 dyr. Flest gauper ble felt i Nord-Trøndelag med 26 dyr. Deretter fulgte Buskerud med 13 dyr og Hedmark og Oppland med 11 dyr hver.

Mange jerver skutt som skadedyr

I alt ble 77 jerver skutt eller drept av andre grunner, to færre enn året før. 49 av jervene ble skutt som skadedyr. Flest ble skutt i Finnmark, der 14 dyr måtte bøte med livet. I områder der det er nødvendig å regulere veksten i en rovdyrbestand på grunn av skader på husdyr og tamrein, kan det også gis tillatelse til lisensfelling. Forutsetningen er at rovdyrbestanden skal være levedyktig på lang sikt. Til sammen 24 jerver av en kvote på 94 ble felt i forbindelse med lisensfelling i jaktåret 2007/08. Flest dyr ble felt under lisensfellingen i Hedmark og Møre og Romsdal, med 5 dyr hver.

Økt avgang av bjørn

13 bjørner er registrert drept eller omkommet i jaktåret 2007/08. Det er ni flere enn året før. En bjørn ble felt i nødverge, sju som skadedyr, en omkom i trafikken og en omkom av andre årsaker. I tillegg ble tre dyr av en kvote på 15 felt under lisensfelling.

I alt fem ulver er registrert omkommet. Av dem ble en ulv felt som skadedyr og en i nødverge, en ble påkjørt og to ble skutt under lisensfelling.

Færre ørner omkom

Det ble registrert en avgang på 7 kongeørner, 26 havørner og 9 hønsehauker. Det er en nedgang på sju kongeørner og 18 havørner fra året før. Generelt skal all avgang rapporteres, men av ulike grunner blir ikke det gjort. I mange tilfeller vil ikke rovfuglene bli funnet. Det er derfor grunn til å regne tallene som minimumstall.

Tabeller: