33475_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/rovdyravg/arkiv
33475
Flere jerver felt som skadedyr
statistikk
2007-09-26T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri
no
rovdyravg, Registrert avgang av store rovdyr, ulv, bjørn, jerv, gaupe, bilpåkjørsler, togpåkjørsler, skadefelling, tjuvjakt, kvotejakt, lisensfelling, nødverge, havørn, hønsehauk, kongeørnJakt, Jord, skog, jakt og fiskeri
false

Registrert avgang av store rovdyr2006/2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere jerver felt som skadedyr

I alt ble 79 jerver rapportert drept eller omkommet i jaktåret 2006/07. Av disse ble 41 skutt som skadedyr, over dobbelt så mange som året før. Flest jerver ble skutt i Troms.

Store rovdyr og ørn. Registrert avgang. 1994/95-2006/07

De fleste av jervene som ble skutt som skadedyr, ble skutt i et av de fire nordligste fylkene. Flest ble skutt i Troms, elleve dyr. I områder der det er nødvendig å regulere veksten i en rovdyrbestand på grunn av skader på husdyr og tamrein, kan det gis tillatelse til lisensfelling. Forutsetningen er at rovdyrbestanden skal være levedyktig på lang sikt. Til sammen 34 jerver av en kvote på 91 ble felt i forbindelse med lisensfelling i jaktåret 2006/07, to færre enn foregående år. Også under lisensfellingen ble det skutt flest jerver i Troms, ti i alt.

Flere gauper felt under kvotejakta

Ut fra bestandssituasjonen fastsetter fylkesmannen hvert år fylkesvise fellingskvoter for gaupe. Jakta kalles kvotejakt og foregår i februar og mars. I alt var det gitt tillatelse til å felle 74 dyr, og 56 ble felt. 23 av gaupene ble felt i Nord-Trøndelag. Tillatt felte dyr økte med 26 og antall felte med 16 fra året før.

Redusert avgang av ulv og bjørn

Fire bjørner er registrert drept eller omkommet i jaktåret 2006/07. Det er to færre enn året før. To av bjørnene ble felt i nødverge; en ble felt som skadedyr, og en omkom av andre årsaker. To ulver er registrert skutt; en ulv ble felt som skadedyr, og en ble felt under lisensfelling.

Flere kongeørner omkom

Det ble registrert en avgang på 14 kongeørner, 15 hønsehauker og 44 havørner. Det er en økning på fire kongeørner og ei havørn fra året før.

Generelt skal all avgang rapporteres. Men av ulike grunner blir ikke det gjort. I mange tilfeller vil ikke rovfuglene bli funnet. Det er derfor grunn til å regne tallene som minimumstall.

Tabeller: