33481_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/rovdyravg/arkiv
33481
Færre drepte gauper
statistikk
2004-10-01T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri
no
rovdyravg, Registrert avgang av store rovdyr, ulv, bjørn, jerv, gaupe, bilpåkjørsler, togpåkjørsler, skadefelling, tjuvjakt, kvotejakt, lisensfelling, nødverge, havørn, hønsehauk, kongeørnJakt, Jord, skog, jakt og fiskeri
false

Registrert avgang av store rovdyr2003/2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre drepte gauper

For jaktåret 2003/04 var det en nedgang i avgangen av gauper. Totalt 46 gauper ble rapportert skutt eller omkommet av andre årsaker, mot 71 året før. Hovedsakelig skyldes det lavere jaktkvote i forbindelse med lisensjakta.

Store rovdyr og ørn. Registrert avgang. 1994/95-2003/04

Færre fellingstillatelser for gaupe

Ut fra bestandssituasjonen fastsetter Fylkesmannen hvert år fylkesvise fellingskvoter for gaupe. Denne jakten kalles kvotejakt, og foregår i februar og mars. Den reduserte avgangen av gaupe skyldes i hovedsak at det ble gitt tillatelse til å felle færre dyr i forbindelse med kvotejakta. Antall fellingstillatelser ble redusert med 35 i forhold til året før, og det resulterte i en nedgang på 26 skutte dyr. I alt var det gitt tillatelse til å felle 50 gauper under kvotejakta, og 36 av disse ble felt. Flest gauper ble skutt i Hedmark, hvor hele kvoten på ni dyr ble felt.

Flere bjørner drept

I alt fire bjørner ble drept i 2003/04, og det er en økning på tre dyr fra året før. Av disse ble to felt som skadedyr, og to felt i nødverge. Til sammen seks ulver ble rapportert drept, eller omkommet av andre årsaker.

Flest jerver drept i nord

Flesteparten av jervene blir skutt i forbindelse med lisensjakta. Det kan åpnes for lisensjakt dersom det er nødvendig for å regulere veksten i en jervebestand. I tillegg må det ha oppstått skader på husdyr eller tamrein i et område, og rovdyrbestanden må være antatt levedyktig på lang sikt. I alt 27 jerver ble felt under lisensjakta, mot 28 foregående jaktår. I Nordland, Troms og Finnmark ble det felt henholdsvis sju, seks og fem jerver i 2003/04. Utenom lisensjakta ble åtte jerver felt som skadedyr, en ble felt ulovlig, mens tre omkom av andre årsaker.

Rovfugler

Av store rovfugler ble det i 2003/04 registrert en avgang på 44 hønsehauker, 26 havørner og åtte kongeørner. Disse tallene må regnes som minimumstall etter som avgang av fugler i mange tilfeller ikke blir oppdaget. Det skyldes både at de har tilholdssted i mer avsidesliggende områder, og at kadavrene kan råtne eller bli spist av andre byttedyr før de blir funnet.

Tabeller: