Tallenes fortellinger: Rovdyrstatistikk 1846-2004

Fra skuddpremier til fredning og irregulær avgang

Publisert:

I forkant av behandlingen av regjeringens forslag til forvaltningen av rovvilt (St. meld. nr. 15 (2003-2004), Rovvilt i norsk natur), har diskusjonen om ulv og bjørn i norsk natur blusset opp - igjen. Stortingets energi- og miljøkomité skal etter planen avgi sin innstilling 5. mai 2004, foreløpig behandlingsdato i Stortinget er 13.05.2004. Ifølge foreløpige tall fra Direktoratet fra naturforvaltning var det en avgang på 6 ulv, 4 bjørn, 33 gauper og 37 jerv i jaktåret 2003/04.

Interessen og engasjementet knyttet til bestanden av rovdyr og -fugler er imidlertid ikke av ny dato. Tabellen over felte rovdyr er et eksempel på det. Den er en av de eldste statistikkene med tall helt tilbake til 1845 da en ny jaktlov ble vedtatt. Den tok sikte på å utrydde rovdyrene. Året etter viser statistikken at det ble tatt 219 bjørner, 238 ulver og 1 055 ørner. Loven oppmuntrer til jakt gjennom premier på dyren e og betyr også gode tider for småskurker og svindlere.

Bilde: Halvor Heyerdahl Rasch

Halvor Heyerdahl Rasch (1805-1883), ansatt ved universitetet i 1825 som amanuensis og konservator, fullførte sin utdannelse ved en utenlandsreise til Leyden og Paris (1840-42), adjunktstipendiat i 1843, 1847 lektor og i 1852 professor i zoologi. Søkte avskjed i 1874. Foruten forskjellige skrifter om jakt laget han en fortegnelse over Norges fugler og skrev «Innledning til zoologien», om gjødselens tilberedning, om fiskerier, om utklekking av ferskvannsfisk, om østers, biavl og spiselig sopp. I en beskrivelse av hvor tilbakeliggende Christiania var i 1830- årene ble det trukket fram at «[f]orholdene her vare saa primitive, at zoologen Halvor Rasch (Student 1923) i sin Ungdom hadde skudt Snepper netop det Sted, hvor han senere holdt Forelæsninger som Professor ved Universitetet.» (Sitert etter Geir Hestmark, Vitenskap og nasjon, Waldemar Christoffer Brøgger 1851-1905, Oslo 1999) Paragafene om rovdyr i Lov om Udryddelse av Rovdyr og om Fredning af andet Vildt, 4 Aug.1845, lød:

§ 1 I Premie for ethvert af efternævnte Rovdyrs Ødelæggelse betales: a) for Bjørn, Ulv, Gaupe, Jerv eller Filfras, uden hensyn til deres Alder, tre Speciedaler; b) for Ørn, (Land- eller Havørn) sexti Skilling og for Bjergugle (Hubro) fire og tyve Skilling. For Unger af disse Fugle det Samme; c) for Hønsehøg, forsaavidt den ei er fældet ved Skud, fire og tyve Skilling.

§ 2 De til Præmiers Udredelse fornødne Summer udlignes paa det Amt, inden hvis Grænser Dyret er fældet. For at Præmien kan erholdes, føres Huden af det dræpte Dyr til vedkommende Foged eller Lensmand, som borttager af den høire Forlab de 2 midterste Kløer, likesom den dræpte Rovfugl ligeledes frembringes, og hvoraf Klørne borttages. Til Præmies Erholdelse meddeles Attest uden Betaling.

Da "Lov om Udryddelse af Rovdyr og Fredning af andet Vildt" ble innført i 1845 var et av argumentene at den var velegnet for å utdanne krigere i fredstid. Men Ludvig Kristensen Daa (1809-77) som la frem forslaget og konservator Halvor Heyerdahl Rasch (1805-83) som skrev det, ble mer enn skuffet da innføringen av skuddpremier også førte til svindel

I 1877 fikk Rasch snusen i at det foregikk svindel med utbetaling av gaupepremiene i Ål prestegjeld i Hallingdal. Fogden, Hrr Thorsen, i Hallingdal sendte zoologen "samtlige Akter" i et par saker som hadde blitt ført mot to personer som også hadde blitt dømt til henholdsvis 5 og 15 dagers "Fængsel paa Vand og Brød". Rasch mente også å kunne føre bevis for at enda tre personer hadde deltatt i svindelen som besto i å "fremstille for en gammel, sløv Attestudsteder Ræveskind, under foregivende at det var Skind af Gaupunger". Rasch siktet til lensmann Pleym som ikke skjøttet sitt arbeid. En del av skinnene ble seinere framlagt for professor Georg Ossian Sars som øyeblikkelig hadde kunnet erklære at det ikke var "Gaupeskind, men Skind af Ungræv med afskårne Haler". Når det gjaldt lensmann Pleym som døde i 1872 var det ikke mye mer å gjøre. Amtmannen Thorsen forsvarte lensmann Pleym og klaget over dårlig instruksjon. Rasch som selv hadde skrevet veledningen, kunne ikke akseptere kritikken og mente svindelen ikke kunne "tilskrives andet enn Alderdomssløvhed og Halvblindhed" hos lensmann Pleym.

Rasch visste også om et tilfelle fra 1868 hvor en jeger viste fram ikke mindre enn "28 Fjeldrævunger, som foregaves at være Ulvunger" fikk attest fra lensmannen om at de "virkelig tilhørte dette Rovdyr". Neste år dukket den samme mannen opp med 36 fjellrevunger "på hvilke Halerne vare afstudsede" og fikk av samme lensmann attest for at dels de samme reveskinn som forrige år var ulv, nå uten hale hadde blitt til gauper. Rasch kunne ikke begripe hvordan dette var mulig, om da ikke lensmannen var "delaktig i Forsøget paa at beskatte Amstkommunekassen". Lens- og amtmennene forsvarte seg med at det ikke var utarbeidet så gode rettledninger for å skille rovdyrene fra hverandre, men det øret ville ikke Rasch høre på for det var ingen andre enn han som hadde skrevet "Veiledning for Attestudstederne".

Bilde: Ludvig Kristensen Daa

Ludvig Kristensen Daa (1809-1877), valgt til stortingsmann fra Akershus i 1841 og 1844 og fra Christiania i 1854, tok initiativ til loven om utryddelse av rovdyrene. Daa tilhøre i ungdommen kretsen rundt Wergeland som i 1834 kalte han "en storhjertet republikaner, universitetets flinkeste og braveste student." Daa mente seg forbigått i ansettelsessaker to ganger av politiske grunner ved universitetet, etter at det hadde innstilt han på første plass. Han ble også innstilt til riksarkivarstillingen i 1841, men den ga regjeringen til Wergeland (som Daa hadde brutt med da han fra 1836 mottok 200 daler årlig fra Carl Johans egen kasse).

Deretter startet Daas politiske bane. J. E. Sars karakteriserer (i Norges historie VI bind, Kristiania 1913) Daa ved å hevde at ved å betrakte hans løpebane "gis et indtryk af store evner, som ikke riktig passer til hinanden, saa manden forkrøbles og bliver skakkjørt. (...) Daas offentlige virksomhet [gir inntrykk] af noget splittet og brudstykkeagtig, tilløp i forskjellige retninger, begyndelser, som ikke bliver fortsatt, modsigelser, som ikke lader sig forsone. (...) Hans idealer gik i stykker for ham eller skrumpede ind til at blive kjephester. Det gik med hans aandelige fysiognomi som med hans legemlige: det lagde sig i saa mange rynker, at man kunde faa indtryk af noget stygt og frastøtende, skjønt trekkende i virkeligheten var renskaarne, endog finformede."

Etter hvert, det vil si, like før den første verdenskrig, viste det seg at enkelte rovfugler som opplagt var skadelige kunne være nyttige i en overført betydning: Helland refererer litt fra Sverige i sin artikkelserie: "Om pilgrimsfalken og jaktfalken ytrer det svenske videnskapsselskap nedsatte komité, at disse fugler er visselig skadelige, da de fanger og fortærer en del madnyttig vildt, den første falk især ænder, den sidste ryper. De er imidlertid nu saa sjeldne og faatallige, at den skade, de gjør, ikke spiller nogen rolle. Paa den anden side er de interessante ved sit levesæt, og ders optræden er saa elegant og tiltalende, at det vilde være stor skade fra naturhistorisk og æstetisk synspunkt, om de skulde utryddes. Forøvrik er de nu søgt af naturaliehandlere; et skind av en jaktfalk betales med 50 mark og av en pilgrimsfalk med 8 mark; ogsaa deres egg er i høi pris. Komiteen mener, at falk byrde utgaa i fortegnelsen over skadelige rovdyr."

Ulvejakt fordrer mest Mod, mest Kyndighed, mest Udholdenhed

Halvor Heyerdahl Rasch var blitt oppfordret fra flere kanter om å skrive forslaget til ny jaktlov. Rasch hadde vært i tvil om han var "Opgaven voxen" men hadde til slutt måttet "tilstaa for sig selv" at hans "mangeaarige Udøvelse af Jagten, mit udtstrakte Bekjendskab til dens Tilstand og Udøvelse i de fleste af Fædrelandets Egne, (...) dels min mangeaarige Stilling ved Universitetets Musæum" gjorde han skikket til oppgaven.

Lovforslaget var gjennomsyret av nyttetenkning. Norge var fra naturens side et land hvor jakten burde være "særdeles lønnende". Dette var ikke tilfelle, derfor var det "den tænkende Statsborgers Pligt" å finne årsakene til det og "rydde de Hindringer afveien, der modarbeide det nyttige Vildts Formerelse (...) uden derved at bringe altfor rigorøse og Friheden indskrænkende Forholdsrægler i Forslag."

Det fantes innvendinger mot en jaktlov som både Daa og Rasch ønsket å parere på forhånd: "I de fleste Lande, hvor en mægtig Adel herskede, vare Jaktlovene strænge og ubarmhjertige, ikke for derved at frede om en for Landet vigtig Næringskilde, men for at give denne Kastes Medlemmer den Fornøielse at jage og dræbe et Stykke Vildt, som den strævsomme Agerdyrker ofte havde maattet føde af sin Ager og Eng. Saadanne Jagtlove, som de der endnu ere gjældende i flere af Europas civiliserede Lande, ere virkelig en Skjændsel for Menneskeheden, (...). Saadanne exclusive Love blive altid forhadte, og dette er vel fornemmelig Grunden til at alle saakladte Jaktlove ere komne i Miscredit." Den norske Jaktloven tok altså ikke sikte på å reservere jaktrettighetene for eliten.

Motstanden fra et annet hold ble også søkt imøtegått, det gjaldt "den saakaldte conditionerede Del af Befolkningen" som "hver Uge have vildt paa deres Bord" og "[e]nkelte Gourmands ville vistnok skrige Ak og Ve over en Lov, der forhindrede dem i at nyde Vildt hele 3 Maaneder af Aaret; men de kunne trøste sig med en mangedobbelt Nydelse i de resterende 9, og ægte Finsmagere ere de sandelig ikke, når de ikke foretrekke den lækre Ungfugl for den ved Elskov udmagrede Hane og den ved Rugningen til et halvt Skelet forvandlede Høne." Jakt i parringstida og mens viltet hadde unger skulle forbys både fordi det hadde dårlig kvalitet og fordi det reduserte mengden av matvilt.

Det var nødvendig å frede matviltet i deler av året og å utrydde rovdyrene. Det var flere grunner til at rovdyrene burde utryddes: "Den største Fordel, som Samfunnet høster af.

Rovdyrjakten, bestaar dog fornemlig i, at Landets Qvægavl derved befries fra dets farligste Fiende, hvis Herjninger mellom de Tamme Dyr aarligen tilføier Nationalformuen et føleligere Tab end man maaske skulde tro." For å anskueliggjøre omfanget av dette tapet refereres det tall fra Sverige som på grunn av sitt "fortræffeligt indrettede Tabelværk" kunne oppgi tall fra 17 len som viste at 465 hester, 3 108 okser, kyr og ungfe, 19 104 får og geiter og 2 504 svin var tatt av rovdyr.

Noen rovdyr var nyttige fordi de hovedsakelig levde av smågnagere og orm. Reven hadde i tillegg verdifullt skinn, det var derfor ikke nødvendig å "opmuntre til Fangsten ved Præmie". Også grevlingen ble ansett for å være mer til nytte enn skade, det ble derfor heller ikke innført skuddpremie på den. De rovfugler som var mest til nytte, som levde av mus og lemen, ble det heller ikke innført skuddpremie på.

Forslagsstillerne fant jakten på bjørn og ulv nyttig også i en mer overført betydning. "Det er ogsaa denne Jagt, som fordrer mest Mod, mest Kyndighed, mest Udholdenhed, og som derfor fremfor al anden Jakt er skikket til at danne krigersk Befolkning i Fredens Dage. At de den derfor, og især dens Udøvelse med Skydevaabnet, fortjener al mulig Opmuntring, behøver vel neppe at lægges paa Hjerte." Den formen for jakt som ikke bare var den nyttigste, men også "den nobleste og sikreste" var ulvejakt "paa Sporsne". Den krevde jegere med en "Overordentlig Udholdenhed, da Drivningen ofte kan vare 8 à 10 Dage. (...) Denne Jagt er især skikket til at danne gode Krigere og øvede Skiløbere, og giver Udøverne et nøie Kiendskab til større Strækninger af Landet." Daa og Rasch ville derfor oppmuntre jegere som fikk skutt ulv på denne måten med en ekstra premie på 2 spesidaler pr. dyr. I alt fikk jegeren 5 spesidaler for skutt ulv.

Før jaktloven ble vedtatt i 1845, hadde P. Chr. Asbjørnsen argumentert for en lovregulering på dette området. I 1840 hevdet han i forordet til en svensk håndbok i ulve- og revefangst at når jakten i Norge kunne "drives næsten uindskrænket" ble "[f]ølgen heraf (...) saare naturligt en kjendelig Formindskelse og Ødelæggelse af det nyttige Vildt, medens Rovdyrenes Antal aarlig tiltager." Asbjørnsen var ikke ukjent med at det ble jaktet på ulv, men var ikke imponert: "Undertiden har man vel, naar Ulvene har grasseret alt for Stærkt, anstillet Store Klap- eller Drivjakter her i Landet; men da man sjælden har havt eller villet underordne sig nogen anden Anfører end Brændeviinsdunken, kan man gjøre sig et Begrep om Resultaterne; Spektakel, Skrig, Forvirring og Hurlumhei har jaget Rovdyrene mange Miil foran Jakten; og det eneste Vildt, jeg veed der er bleven skudt ved en saadan Leilighed, var en Hund og et Par Lægge, som fik er dyktig Skud Graabeenhagel ved en Klapjagt, om jeg ikke erindrer feil, paa øvre Rommerige." Det kan umulig ha vært denne jakten Rasch tenkte på når han framholdt den som så fortrinnlig for å utdanne krigere.

I oversettelsen skrev Asbjørnsen inn en rekke fotnoter, en av disse forsøker å tallfeste skaden som ulven øvet på husdyr. I "Aafjordens Præstegjæld" skulle ulv fra 1. januar til 1. desember 1825 ha drept "15 Heste og Føl, 9 Kjøer og Kalve, 282 Faar, 216 Gjeder, ett Svin foruden Hunde og Katte, altsaa i det Hele 549 Huusdyr" eller "omtrent 9 Dyr for hver Gaard." Bestandene av det matnyttige viltet gikk altså tilbake, dels på grunn av jakt på matnyttig vilt hele året, og en usystematisk jakt på rovdyr. Dette hadde blant annet ifølge Rasch gjort elgen til "et Sagndyr" mange steder i landet. Men det var først og fremst rovdyrenes herjinger blant husdyrene som aktualiserte en jaktlov. Hvorfor skjedde det akkurat i 1840-åra?

Bilde: 'Reven i hønsegården', 1860

"Reven i hønsegården", 1860, Nasjonalgalleriet. Carl August Printz (1819-1867) var opprinnelig handelsmann, utdannet seg deretter til maler i København og Düsseldorf. Spesialiserte seg først på fruktstilleben, fra 1860 overtok dyremotivene og han er regnet for å være en svært dyktig fuglemaler. Kjent for "Dompapper i juleneket", som han malte i flere versjoner. Også "Reven i hønsegården" ble laget i flere utgaver.

Lovforslaget med begrunnelse oversendte Daa til stortinget med dette følgebrevet:

Til ellevte ordentlige Storthings Odelsthing!

I Henhold til overstaaende Opfordringer tillater jeg mig at fremsætte det deri og i hoslagte Skrift «Om Jagten i Norge af H. Rasch Kristiania 1845» indeholdte Forslag til Behandling af nærværende Storthing som Lov. Jeg finder det alene nødvendigt at bemærke at Sagen er altfor fuldstændigen forberedet saavel fra det videnskabelige som praktiske Synspunkt til at jeg skulde kunne tilføje noget.

Oslo den 15de Februar 1845, ærbødigst Ludvig Kr. Daa, Representant for Akershus Amt.

Rasch forklarte også i et brev til stortinget at han hadde blitt oppfordret "samtidig fra to forskjellige Kanter" til å utarbeide forslag til en ny jaktlov, fra Akers Sogneselskab og Daa som var valgt på stortinget fra Akershus. Rasch takket sine venner "Cand. Esmark, Studios. jur. Barth og Hr. Lector juris Platou" for hjelp til å utarbeide lovtekst og begrunnelse. Det kan synes som om det først og fremst var jegerinteressene som tok initiativet til jaktloven, og derfor er det likevel en form for realisme i bildet til Printz, reven måtte bort så endene kunne forbeholdes jegerne. Det kan umulig ha vært landbruksinteressene i det fylket som hadde valgt han, Daa hadde i tankene, for i Akershus var ulven og bjørnen så godt som utryddet før 1845.

Innledningen til den første utgaven av utgaven av jordbruksstatistikken "fornemmlig i femaarsperioden 1871-1875 og i Aaret 1875", gir langt på vei svar på dette spørsmålet. Sekretærene J.N. Mohn og B. Strøm hadde i fellesskap skrevet en historisk og komparativ introduksjon til tabellverket. Den sterke økningen i antall husdyr , og spesielt i antallet storfe, sau og geit fra 1,85 millioner i 1835 til 2,58 millioner i det året jaktloven ble vedtatt og videre til 2,90 millioner 10 år seinere, kunne bare skje ved at beiteområdene ble utvidet. Økningen i husdyrholdet var en viktig side ved omleggingen av det norske jordbruket fra naturalhusholdning og selvforsyning, over mot penge- og markedsøkonomi. Det samme var økningen i potetdyrkingen som for at den virkelig skulle kaste av seg, trengte husdyrgjødsel. Mens hjemmebeitene i denne perioden (på gårdene og de nærmeste og beste havnene på setrene), ifølge Simen Skappel, ble forbeholdt melkekyr, ble ungdyra, sauen og geitene drevet "langt av veien til fjerne beiter som ellers ikke vil bli fullt utnyttet." Mange av disse husdyra måtte beite i utmark, siden korntollen lenge stilte seg i veien for import av billig korn og hindret en hurtigere omlegging til beitebruk.

Dyrene måtte i utmarka, men i skogen fantes det ville dyr, ulv og bjørn. I avhandling Angaaende Børns og unge Menneskers Anvendelse til Arbeide udenfor Hjemmet, hadde J.N. Mohn et bilag (nr. 10) som het "Erklæringer fra Distriktslæger Mfl. angaaende Børns Sysselsættelse med Gjeting af Kreaturer. Det dreide seg her om kartlegging av barn som gjette andres husdyr mot betaling. Distriktslegens uttalelser som er fra slutten av 1870-åra, er merkelig samstemte om at det tidligere hadde vært svært vanlig at barn var gjetere, men det var ikke tilfellet lenger. Og den grunnen som oftest blir angitt for at denne formen for barnearbeid var på retur var at ulven ikke fantes lenger. 15 til 20 år tidligere derimot, da ulven var vanlig, hadde det vært utbredt. Svarene er viktige i to henseender: For det første antyder de at ulven ikke lenger utgjorde den hindringen for husdyrholdet som den hadde gjort 15 til 20 år tidligere. For det andre innebærer svarene at dette barnearbeidet hadde vært nødvendig for økningen i husdyrholdet.

Bilde: Snare

I P. Chr. Asbjørnsens norske versjon av den opprinnelig svenske boka Om Ulve- og Rævefangst, en Beskrivelse over forskjellige Maader, hvorpaa man i Sverige fanger, jager og skyder Ulv og Ræv, fra 1840, forklares ulvefangst med saks: "Ulvens omstreifende Levemaase, dens mindre fine Lugtorganer, formedelst hvilke den ikke saaledes som Ræven, har Evne til i det Fjerne at opveire sit Bytte, og lang Vei følge dets Spor, men maaaske dog mest dens Trang til større Rov og deraf følgende Ligegyldighed for de mindre Smuler, som Ræven omhyggelig opsøger, ere Aarsager, der gjøre Ulvefangst med Sax mindre heldig; hvorimod Saxen, naar den rigtig behandles og udlægges, vist af alle Midler til at fange Ræv med, er det hensigtsmæssigste."Skulle det likevel settes saks etter ulv var det beste å bruke "til Lokkebede (...) Hoveder af mindre Dyr, saasom Katter, Harer, osv., eller også et Stykke halvraadent Kjød, hvor man slæber og kaster mindre Stykker rundtomkring Stedet."

Da antallet husdyr økte fra 1835 til 1845, var det barn som ble skutt inn mellom budskapen og rovdyrene, ikke de krigerske ulve- og bjørnejegerne til Daa og Rasch. Var det riktig som distriktslegene hadde antydet overfor Mohn at ulven var utryddet 15 til 20 år tidligere, altså om lag fra 1860?

Ulven utryddes

Rasch ga i 1869 en vurdering av hvordan innføringen av skuddpremie hadde virket i "Bidrag til Norges Rovdyr- og Rovfuglestatistikk". Det var et særtrykk av et foredrag han hadde holdt i Videnskabsselskapet i 1861. "Tabelcontoret" hadde gitt ham bakgrunnsmaterialet og av det hadde han utarbeidet "8 Oversigtstabeller".

Bilde: 'Ulvejagt paa Skie', 1840

"Ulvejagt paa Skie" (1840) ble beskrevet av Asbjørnsen: Det skulle være kaldt og mye tørr snø. Jegerne skulle bruke "Østerdals Skie" en lang og en kort, og to staver, den ene med trinse, den andre var et spyd. Staven skulle kastes "naar man nærmer sig Dyret". "Oftest indhentes Ulven af sine Forfølgere, naar den begir sig ud over en lang, enten med rum Skov bedækket, eller aldeles aaben Bakke, thi da farer Skiløberen afsted med utrolig hastighed. Naar ulven seer, at den ikke kan undkomme, veder den sig om til Forsvar og feldes da med nogle Spydstik."

Den letteste måte å fange ulv på var å drepe ungene i hiet og Rasch gjenga i 1862 denne beskrivelsen av et ulvehi:

En Skoveier i Moss Fogderi, i hvis Skove Ulve ofte have sit Tilhold, har forsikret mig, at det, når man har lært Ulvens Sædvaner at kjende, i Regelen er let at finde dens Hide. Den vælger dertil skovkledte Bakke- eller Fjeldskraaninger, der vende mod Syd eller Øst; idet den især fører sine Unger ud i Morgensolen. Levninger af Been og et temmelig stærkt Traak antyder Nærheden af Hidet. Han havde imidlertid gjort den Erfaring, at Ulven ligesom Ræven undgaar at røve i Nærheden af sit Hide, saalænge Ungerne der have Tilhold, og at han derfor har havt Faar og Ungfæ gaaende uden Vogter i Nærheden af Hidet, uden at han en eneste Gang om Sommeren har mistet noget Dyr, men naar Ungerne om Høsten blive saa store, at de selv begynde at røve, ere Faarene udsatte for deres Angreb.

Fra en av tabellene kunne man "erholde den glædelige Underretning, at Ulvemængden i Riget, efterat den nye Præmielov er traadt i Kraft, stadig har aftaget, og man tør saaledes nære den Forhaabning, at den nu foreslaaede Forhøielse af Premien i Forbindelse med den nu vakte Lyst og Iver efter at skaffe sig gode Vaaben og gjøre sig dygtig til at bruge dem, vil bidrage til at formindske Landets Rovdyrmængde." Rasch hadde argumentert for at det skulle betales samme premie for unger som for voksne dyr av bjørn og ulv for å drepe ungene i hiet er "unægtelig [...] det virksomste Middel til at indskrænke Antallet af dette vort skadeligste Rovdyr". Når det gjaldt bjørnen kunne ikke Rasch uttale noe bestemt, men for ulv framgikk den "glædelige Underretning, at Ulvemængden i Riget, efterat den nye Premielov er traadt i Kraft, stadig har avtaget." Rasch ønsket seg tabeller "meddelte fogderviis" fordi denne "nøiagtigere Tabellform" ville gjøre analysen sikrere. Tallene fant han imidlertid ingen grunn til tvile på, og loven så ut til å fungere etter hensikten.

Så vel forholdt det seg ikke når det galt rovfuglstatistikken . Rasch var overbevist om at av 64 129 utbetalte rovfuglpremier fra 1846 til 1860 var "idetmindste de 50 000 blevne feilagtigen udbetalte". Feilen ble ikke mindre av at disse premiene hadde blitt utbetalt for "vore bedste forbundsforvandte i Kampen mod de skadelige Skov-, Mark- og Fjeldmuusarter". Tidligere hadde nok Rasch hatt mistanke om at det skjedde feilaktig utbetaling av premier, men at det hadde dette omfanget var han ikke blitt klar over før han hadde gått gjennom alle "Indberetningerne". "Jeg maa nu opriktig tilstaa," forklarte Rasch i Videnskabsselskabet "at jeg gjør mig Selvbebreidelse i Anledning af min Taushed, der har foraarsaget Communerne saa store Udgifter." Han hadde imidlertid hatt så alt for mye å gjøre og det måtte tjene som unnskyldning for at han ikke før i 1861 kunne avdekke det omfattende "Misbrug af Loven."

  Faksimile av tabell fra Bidrag til Norges Rovdyr og Rovfuglstatistik av H. Rasch

Faksimile av tabell fra Bidrag til Norges Rovdyr og Rovfuglstatistik av H. Rasch, Præmier udbetalt for dræbte Rovfugle 1846-1860. Tabellen viser summen av utbetalte premier for ørn, hubro og hønsehauk etter amt. I Statistisk sentralbyrås eksemplar er summene kontrollregnet og rettet både horisontalt og vertikalt. Rasch argumenterte for at om lag 50 000 premier hadde blitt utbetalt til nyttige rovfugler: «Det er derfor min faste overbevisning, (...) at Størsteparten af de hidtil som Ørne og Ørneunger i Beretningerne opførte dræpte Rovfugle aldeles ikke have været Ørne, men mange forskjellige Arter Rovfugle - og desværre for Størstedelen nyttige. Denne Del af Præmieloven har derfor ved dens feilagtige Anvendelse afstedkommet betydelig Skade - dog maaske mindre for vort Lande end for Mellemeuropa, hvorfra der klages over en følelig Formindskelse af de musefortærende Rovfugle og en tiltagende Musemængde.

Det er høist rimeligt, at Aarsagen hertil for en ikke ringe Del maa tilskrives den Forfølgelse, hvorfor deres Afkom her har været udsat; thi fast alle disse Rovfugle ere Trækfugle, og naar de have opfødt sin Afkom med norske Fjeldmuus, besøge de paa Reisen mod Syd Mellemeuropa, hvor de opholde sig saalenge de der finde rigelig Næring, og dersom de paa Reisen mod Norden finde i Mellomeuropa et rigt besat Taffel, vilde de ogsaa der fæste Bo og forplante sig, dersom Ukyndigheden ikke der, ligesom hos os, hindrede dem deri. Vægtige Stemmer have reist sig i Tyskland mod dette ufornuftige Had mot disse gavnlige Bundsforvandte, og den sachsiske regjering har begyndt at sætte en Stopper for dette Uvæsen.

Det var tallene for premie for ørn (Landørn og Havørn") som var så helt urimelig høye, nemlig 48 453 utbetalte premier fra 1846 til 1860. Det var merkverdig at det skulle være mulig å fange en "saa sky og vagtsom Fuglart" i et så stort antall hvert eneste år i hvert eneste amt. Dessuten fant han det rart at tallet på utbetalte premier kunne variere så sterkt fra år til år. Tallene stred mot det alle "nordiske Ornithologer havde iakttaget og lært med Hensyn til disse to Rovfugleartenes Forekomst og Forplantning". Rasch måtte derfor "paa egne og de øvrige Ornithologers Vegne nædlegge en bestemt Protest, idet vi fremdeles paastaa 1) at Ørne, og fornemmelig Landørnen, forekomme sparsomt saavel her i Landet som andetsteds; 2) at disse Fugle have faste Redepladse og bestemte, om end omfattende Jagtrevierer, og derfor ikke det ene Aar ere overmaade talrige og i næste Aar endog sjeldne, samt 3) at de ere lidet frugtbare."

Denne kjedelige forvekslingen mellom de nyttige og unyttige rovfuglene kunne, ifølge Rasch, skje fordi "Naturhistorien forhen ikke har været lært i Skolerne" og der det hadde skjedd "dog af ikke meget kyndige ornithologiske Lærere" som manglet "ornitologiske Samlinger" osv. Dessuten kom de fleste som forlangte premie for ørn med fugleunger og forsikret om at "Forældrene vare Ørne," da krevde det i virkeligheten større kunnskaper enn man kunne forlange av lensmennene å skulle bevise at så ikke var tilfelle.

Rasch avsluttet den trykte versjonen av foredraget ved å gi enda en grunn for å komme med denne kildekritikken, den at "Utlandets Naturforskere" som kanskje fikk se "de af vort Departement for det Indre udarbeidede og trykte statseokonomiske Femaarsberetninger (...), ikke skulde lade sig forlede til at stole paa de deri meddelte Data vedkommende vor Rovfuglestatistikk, eller ogsaa, indseende disses Urimelighet, skulle bebreide Landets Ornithologer, at de ikke have oplyst Almenheden om Sagens rette Sammenhæng."

Bilde: Fiskeørn

Fiskeørn

"Kjendes let paa de slanke og skarpe Klør, der have en skarp Kjøl paa Undersiden, og ikke en Rende. Fødderne ere ligeledes mærkelige derved, at de mangle de lange Laarfjær (Buxer), som alle andre Rovfugle have. Fodens Skjæl, ere blygraa, ere skarpe at føle paa. Farven noget variabel, men Hovudet er gjerne hvidt med en sort Stribe gjennem Øiet."

Også for femåret 1861-65 utarbeidet Rasch rovdyr- og rovfuglstatistikken og presenterte den i Videnskapsselskapets Forhandlinger. De følgende to utgavene av statistikken (for 1866-70 og 1871-75) ble også utarbeidet av Rasch, men de ble publisert i Meddelelser for Norsk Jæger- og Fiskerforening. For femåret 1876-80 ble statistikken bearbeidet og utgitt av Det Statistiske Centralbureau.

Heller ikke i foredraget Rasch holdt den 7. februar 1868 for å presentere tallene for 1861-65, kunne han si seg fornøyd med kunnskapene til lensemennene. Denne gangen var det hønsehauken som voldte problemer. Tallet på premier for ørn hadde riktignok gått litt tilbake, men bare for at tallet for premier for hønsehauk som var den samme som for ørn, nådde det, ifølge Rasch, meningsløst høye tallet 4 254 i 1865 (tallet for ørn var 2 127). Etter Raschs kjennskap til fuglelivet ville rimelige tall ha vært 200 ørner og 800 hønsehauker. Enda en gang var det nyttig musefangende rovfugl som sto i fare for å bli utryddet.

Likevel var det denne gangen premiene for ulv som i større grad bekymret Rasch. I sin første beretning påpekte han lemenårenes betydning for rovfuglbestanden, men han hadde ikke tenkt "paa at undersøge, hvilken Indflydelse de kunde have på Ulvens forekomst." Det gjorde han nå: I de fem lemenårene 1847, 1851, 1856, 1860 og 1863 ble det utbetalt premier for betydelig flere ulver enn i årene mellom. Rasch fant premietallet bemerkelsesverdig høyt i det ekstreme lemenåret 1863, da vandret lemen om høsten sør og vest for fjelltraktene i Romsdal og Gudbrandsdalen og kom neste vår "i Mængde (...) frem til Christiania".

Rasch hevdet "[a]t Fjeldrevunger i disse Aar have spilt Hovedrollen ved Præmieuddelingen for dræpte Ulve er høist sandsynligt." Antall ulvepremier burde reduseres med 9/10 i mange amt, og Rasch innså også konsekvensen av det; at man hadde "fuld Føie til at antage, at den stærke Aftagen i Ulvemængden allerede var indtraadt fra Begyndelsen af det tyveaarige Tidsrum (1845) som mine Undersøgelser omfatte, og stadig om med forøget Fart er vedbleven indtil nærværende Tid." Rasch kunne konkludere med at ulven så å si var utryddet i Sør-Norge, "Ulvespor sees nu høist sjelden, selv i kolde snerige Vintre". Hvor hadde det blitt av ulven? Det kunne ikke være tale om at de utbetalte premier hadde ført til at "et saadant Antal afdage, at den store Ulvemængde, som ved det tilbagelagte Tyveaars Begyndelse endnu fantes her i Riget, skulde derved i nogen paafaldende Grad være bleven formidnsket." Og ikke kunne det antas at den hadde dratt over grensen til Russland og Sverige, Rasch holdt det for mest sannsynlig at "en ødelæggende Epidemi" så å si hadde utryddet ulven i Sør-Norge. Distriktslegenes rapporter til Mohn i slutten av 1870-åra om at gjeting hadde vært vanlig for 15 til 20 år sida da ulven ennå fantes, stemmer med Raschs konklusjon om at ulven forsvant i begynnelsen av 1860-åra.

Svindelen med "falske" rovdyr var så utbredt at tallene fra år til år ble tydelig påvirket. Var strevet til Rasch forgjeves? Ikke på noen måte når det galdt tallene for premier på ulv, om antallet i smågnagerår omfatter en del fjellrev er så sin sak. Det rokker ikke ved hovedmønstret i statistikken som tydelig viste at ulven ble utryddet i Sør-Norge allerede fra begynnelsen av 1860-åra, og at det sannsynligvis ikke var jaktloven, men en epidemi av et eller annet slag som tilintetgjorde stammen.

Bør bjørnen utryddes?

Bilde: 'En bjørnejagt', 1858

"En bjørnejagt", 1858, Johan Frederik Eckersberg (1822-70) var først elev av Flintoe, så i to år av J.W. Schirmer i Düsseldorf. Slagsmålet mellom bjørn og jeger var en tegning for et plansjeverk av Chr. Tønsberg. Det året tegningen ble laget ble det drept 215 bjørner i Norge, de fleste ble skutt i hiet, drept med gift, skutt på åte eller skutt etter å ha gått i saks. Få ble drept under så dramatiske omstendigheter som tegningen forteller om. Det er vel ikke umulig, men i alle fall sjelden å komme over bjørn etter at snøen har kommet.

Utryddelsen av bjørnen tok lenger tid. Både Amund Helland, Sigurd Johnsen og Gunnar Jahn som tok opp spørsmålet om når bjørnen ville bli utryddet, regnet med at det i 1845 var flere ulver enn bjørner, at ulvejakten var vanskeligere samtidig som ulven formerte seg langt raskere. Mens det etter 1870 bare ble skutt en og annen ulv i Sør-Norge, holdt bjørnen seg mye lenger. Helland regnet like før første verdenskrig ut at bjørnen ville være utryddet i Norge i 1920. Ved å anta en symmetri mellom felte dyr og stammens størrelse, fant han at stammen i 1910 besto av 490 bjørner. Ble det drept 20 bjørner per år, ville det være slutt på bjørnen i 1920. Sigurd Johnsen konkluderte i 1924 med at hvis det i det hele tatt "skulle være haap om" at bjørnen skulle reddes, måtte den bli totalfredet. Johnsen viste til Sverige hvor skuddpremien alt ble opphevet i 1893. I den svenske jaktloven av 1912 ble bjørnen fredlyst på kronens eiendommer og fra 1909 ble den fredlyst i "naturparkene". I forslaget til den nye svenske jaktloven ble det tatt flere skritt imot totalfredning.

Bilde: 'Den sårede Bjørnejeger', 1856

"Den sårede Bjørnejeger", 1856, Det kgl. slott, Stockholm. Adolph Tidemand (1814-1876) hadde som program å skildre norske bønders karakter, seder og skikker. Han bodde fra 1845 i Düsseldorf, men foretok en rekke reiser rundt i Norge. Den ene jegeren er bandasjert, den andre lener seg til geværet og forklarer hva som har skjedd.

Mens konservator Sigurd Johnsen og Amund Hellend først og fremst baserte sine bjørnestudier på statistikken for utbetalte premier, gjennomførte Gunnar Jahn en undersøkelse da han skulle prøve å anslå hvor mange bjørner det fantes i 1925: "For å kunne få holdepunkter (...) skrev jeg til alle de lensmenn i hvis distrikter det hadde vært skutt bjørn i de siste 25 år. Samtidig ba jeg om å få oplysning om den skade bjørnen gjør år om annet. At bjørnen i gamle dager, da den var tallrik, blev regnet med til udyrene vet vi jo; det var jo derfor staten gikk til å betale skuddpremie for den.

At et enkelt eksemplar - skabjørn - kan utvikle sig til en førsteragns sauegjeger tør vel være sikkert. Et annet spørsmål er om den nu, så fåtallig som den må være, gjør så stor skade at det er riktig helt å utrydde den. En objektiv undersøkelse av dette er ikke gjort, og man skal ikke dømme nogen fra livet uten å vite om dommen er vel begrunnet. Alt i alt sendte jeg skjemaer til 160 lensmenn, hvorav den alt overveiende del har svart." Jahn gikk gjennom svarene fylke for fylke og kunne sammenfatte. "Alt i alt kan man tolke opgavene så at der i Norge finnes følgende små stammer av bjørn: I Hallingdal, Vest-Telemark, Lærdal og Sør-Varanger. Av disse synes stammen i Vest-Telemark å være på sterk retur, men stammene i Hallingdal og Lærdal, som begge er små, i de siste år har holdt sig på sammen høide som før og muligens tiltatt litt. Til tross herfor er det bare et tidsspørsmål når bjørnen er helt utryddet. En enkeltmann vil i løpet av få år kunne tilintetgjøre de stammer som er igjen, slik som det er skjedd i Romsdal."

Gunnar Jahns artikkel "Bjørnen i Norge" fra 1925, var inspirert av Hellands og Johnsens undersøkelser. Problemstillingen var om det var så mange bjørner igjen i landet at det var mulig å redde stammen. Jahn tvilte på det, det samme hadde Johnsen gjort. Metoden de begge hadde brukt var "å følge tallene over skutte bjørner og så trekke våre slutninger på grunnlag av de erfaringer man har fra de områder bjørnen nu er utryddet". Denne metoden var imidlertid usikker, slutningene "må bli omtrentlige". For å bøte på denne usikkerheten skrev Jahn til samtlige lensmenn i distrikter hvor det i løpet av de siste 25 åra var skutt bjørn. I alt 160 lensmenn fikk et skjema de skulle fylle ut, og ifølge Jahn hadde den "overveiende del" svart.

Det samlede bildet Jahn ga av bjørnens utbredelse i 1925 viste at det fantes en liten stamme bjørn i Hallingdal (Bukollen og Vassfaret), i Vest-Telemark, Lærdal og Sør-Varanger. Lensmennene skulle også angi den skaden bjørnen gjorde, og det lot seg naturligvis ikke underslå at den "volder gårdbrukerne betydelig tap på sauene". Jahn framholdt som sin "personlige mening" at bjørnen fikk "skylden for sau" som ble borte på annen måte. "[E]nhver naturvenn" måtte, ifølge Jahn, beklage at "bamsen skal forsvinne helt fra våre skoger." Også Jahn viste til Sverige som hadde viste "pietetsfølelse" for sin fauna.

Bilde: 'Vinje som gjetergutt', 1887

Christian Skredsvig: Vinje som gjetergutt, 1887. Foto: J. Lathion, Nasjonalgalleriet

I Dølen, i artikkelen «Gjeiti», forteller Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870) om da han var gjeter. Artikkelen slutter med den første trykte versjonen av ""Blaamann", "Blaamann", Bukken min!". På plassen Vinje hadde de ei geit som het Lykle fordi den hadde to dusker under halsen, denne geita fikk alltid tvillinger som også hadde «Lykler». Et av tvillingparene het Blaamann og Kvitfeld. Da ungene skulle avvendes fra mora, ga Vinje killingene «grønaste grasstraa, eg fann, og strauk deim, og dei slikte meg og grov meg med Framfoten i Hovudet. Og so gløymde dei Moder si, liksom alle Born gjera, og kjætte seg [hoppade af Glædi] (...) og hende det, at Ørni tok ein, so gret eg og bannade paa den Skadefuglen.»

Vinje skrev at han pleide å legge seg ned å sove litt da han gjette buskapen i skogen. Da kom Blaamann "og grov mig med Framfoten paa Ryggjen elder nosade meg i Andlitet og mækrade so smaatt, liksom han vilde segja: "No maa du risa upp, Buskapen drager afstad, og no er det snart kvelden." So fekk han eit Saltkorn elder ein Braudmole, og gjekk og ruggade fyri meg, og snudde seg paa Bakfotom mot meg. (...) Naar eg leitade etter honom elder hena "Lykle" og gret for dei vaaro burte, so svarade dei meg og komo springande; men naar eg ogso kom i Utid, so løynde dei seg burt. Og det var rett gjort, sagde eg til deim sidan."

«Blaamann,» «Blaamann,» Bukken min!
tænk paa vesle Guten din!
Bjørnen med sin lodne Feld
kann deg taka seint i Kveld.
Tænk paa «Lykle,» Moder di,
heim ho kom med Bjølla si.
Ho ikring seg so mund sjaa,
liksom der var Faare paa.
Det saag ut, som der var Naud,
kanskje no du ligger daud.
«Blaamann,» «Blaamann,» svar meg no,
Mækra med dit kjende Ljod!

Dølen, eit Vikublad, No.25.
Sundag den 8. April 1860.

Holdningen ble en annen fra midten av 1920-tallet. Nå ble det betraktet som et tap om bjørnen skulle forsvinne. Viljen til å argumentere sterkt til fordel for en fredning av bjørn fantes verken hos Gunnar Jahn eller Sigurd Johnsen. Det skulle gå 50 år før bjørnejakt ble forbudt i 1974.

 

Tabeller:

Kilder:

  • Indstilling fra Nærings-Commiteen No.1 til Lov om Udryddelse af Rovdyr og Fredning af andet Vildt. 1845, den 13. Juni, No. 278
  • Om Ulve og Rævefangst, en Beskrivelse over forskjellige Maader, hvorpaa man i Sverige fanger, jager og skyder Ulv og Ræv, Oversat efter det svenske "Jägarförbundets Tidsskrift" af P. Chr. Asbjørnsen, Christiania 1840
  • Amund Helland, Rovdyrene i Norge, Tidsskrift for Skogbrug 1913/1914
  • NOS, Statistik angaaende det norske jordbrug, fornemmelig i femaarsperioden 1871-1875 og i aaret 1875, Kristiania 1880.
  • NOS Jaktstatistikk 1846-1977
  • H. Rasch, Bidrag til Norges Rovdyr- og Rovfuglestatistikk, Cristiania 1862
  • H. Rasch, Bidrag til Norges Rovdyr- og Rovfuglestatistikk for Femaaret 1861-65, Christiania 1868
  • H. Rasch, Om Bedragerierne med hensyn til Gaupepræmierne i Aals Præstegjeld i Hallingdal, Meddelelser fra Norsk Jæger og Fisker-Forening 1877 nr. 8
  • Sigurd Johnsen, Rovdyr- og rovfuglstatistikken i Norge, Bergen Museums Årbok 1929, Naturvidenskapelig rekke Nr. 2
  • Gunnar Jahn, Bjørnen i Norge, Statistiske meddelser 1925. nr 3
  • J.N. Mohn, Angaaende Børns og unge Menneskers Andvendelse til Arbeide udenfor hjemmet. Christiania 1878. (I Ot. Prop. No 15. 1883. Stortingets Forhandlinger 1883 del III.)
  • Simen Skappel, Beitebruket i Norge, Tidsskrift for det norske landbruk, 1937

Illustrasjoner:

  • Halvard Heyerdahl Rasch
  • Adoph Tidemand: Den sårede Bjørnejeger, olje på lerret, 1856, foto Jacques Lathion
  • Johan Frederik Eckersberg, En bjørnejagt, Litografi etter tegning, 1858
  • Ulvejagt paa Skie, hentet fra Om Ulve og Rævefangst, Litografi, 1840
  • Christian August Printz, Reven i hønsegården, olje på lerret, 1860, foto Jacques Lathion

Kontakt