165735_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
165735
Fortsatt stabile oljepriser
statistikk
2014-05-20T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false
Statistikken gir en beskrivende analyse av prisutviklingen på det internasjonale oljemarkedet. Fortsatt stabile oljepriser.

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)1. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt stabile oljepriser

Trenden fra 2012 og 2013 med gradvis mer stabil utvikling i oljeprisen fortsatte i 1. kvartal 2014. Mens Brent Blend gjennom 4. kvartal 2013 ble handlet innenfor et prisintervall på 9,2 dollar per fat, var det tilsvarende prisintervallet i 1. kvartal i år nede i 5,4 dollar per fat.

Prisutviklingen på Brent Blend

Den gjennomsnittlige prisen på Nordsjøoljen Brent Blend var i 1. kvartal 2014 på 107,9 dollar per fat. Dette utgjør en nedgang på 1,5 dollar per fat, eller 1,4 prosent, fra 4. kvartal 2013.

Brent Blend ble handlet innenfor intervallet mellom 105,8 og 111,2 dollar per fat gjennom 1. kvartal 2014. Kvartalets laveste pris på 105,8 dollar per fat ble notert den 4. februar, mens kvartalets pristopp på 111,2 dollar per fat kom den 3. mars. Denne stabile utviklingen har fortsatt også i første halvdel av 2. kvartal, med Brent Blend handlet innenfor intervallet mellom 104,8 og 110,3 dollar per fat fram til og med 16. mai. Gjennomsnittlig oljepris så langt i 2. kvartal er 108,2 dollar per fat.

Mens gjennomsnittlig oljepris i januar var på 107,1 dollar per fat, økte prisen moderat til 108,8 dollar i februar. Gjennomsnittsprisen for mars endte på 107,8 dollar.

Følgende faktorer har virket prisdempende i 1. kvartal:

IMFs vekstanslag for verdensøkonomien for inneværende år er gradvis tatt noe ned i løpet av kvartalet. Økonomisk aktivitet er den aller viktigste driveren bak oljeetterspørsel. Vekstforventningene for 2014 er nedjustert i de framvoksende økonomiene og noe oppjustert innen OECD. Siden økonomisk vekst i de fremvoksende økonomiene jevnt over er mer oljeintensiv enn i OECD, bidrar denne forventningsjusteringen til at forventet vekst i oljeetterspørselen reduseres mer enn vekstanslagene for verdensøkonomien.

Siden det forventes at produksjonsøkningen utenfor OPEC vil overstige den globale økningen i etterspørselen i år, gir det utsikter til et mindre stramt oljemarked, dette vil bidra til lavere oljepriser. Den største økningen i produksjonen vil også i år komme i USA, mens norsk oljeproduksjon i år ventes å være på samme nivå som i fjor, etter 13 år på rad med produksjonsfall.

På den annen side har følgende forhold bidratt til å understøtte oljeprisen:

Langvarig kulde i USA i begynnelsen av året førte til større etterspørsel etter fyringsolje til oppvarmingsformål samtidig som man så at amerikansk skiferoljeproduksjon ble hemmet av kulden. Dette førte til en moderat oljeprisøkning i midten av februar. Men sprengkulden bidro også til lavere transportaktivitet og dermed lavere etterspørsel etter drivstoff, og til lavere økonomisk aktivitet. Effekten på det fysiske oljemarkedet av kulden i USA var altså mer blandet enn det oljemarkedsaktører først antok.

Spenningen mellom Russland og Ukraina har ikke direkte ført til oljeforsyningsavbrudd, men den økte geopolitiske spenningen denne krisen har generert mellom Russland og EU/USA, har økt frykten i markedet for at oljeeksporten fra Russland skal bli mindre. Dette har bidratt til å understøtte oljeprisen.

OECDs oljelagre ble stadig tommere gjennom høsten og var i januar på det laveste nivået på flere år. Dette bidro til å holde oljeprisen oppe. Etter hvert ble lagersituasjonen gradvis noe bedre med lavere raffineriaktivitet som følge av at mange raffinerier gikk inn i en planlagt vedlikeholdssesong i mars.

Forventningene om at oljeproduksjonen i Libya skulle ta seg opp i 1. kvartal, ble ikke innfridd. Gjennomsnittsproduksjonen i 1. kvartal var på kun 0,36 millioner fat per dag, mer enn 1 million fat mindre enn normal libysk dagsproduksjon. Produksjonen i Libya holdes nede som følge av politisk uro.

Vestens sanksjoner mot Iran samt politisk uro i Libya og Nigeria har det siste året gitt mindre reservekapasitet i global oljeproduksjon. Denne reservekapasiteten fungerer som en sikkerhetsmargin i global oljeforsyning, og dens størrelse påvirker dermed oljeprisen. Saudi-Arabia, som innehar det aller meste av denne reservekapasiteten, har erstattet en del av produksjonsbortfallet fra Iran, Libya og Nigeria. Hensikten er å opprettholde prisnivået OPEC ønsker.

Produksjonen og etterspørsel av råolje på verdensbasis

Ifølge maiutgaven av Det internasjonale energibyråets (IEAs) Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis i 1. kvartal 2014 på 92,1 millioner fat per dag. Dette er 1,2 millioner fat mer enn produksjonen i 1. kvartal 2013 og 0,1 millioner fat mer enn i 4. kvartal 2013.

Global etterspørsel etter råolje var på 91,3 millioner fat i 1. kvartal. Dette er 0,9 millioner fat mer enn i tilsvarende kvartal året før og 1,1 millioner fat mindre enn i foregående kvartal. Nedgangen i etterspørsel fra 4. kvartal til 1. kvartal er helt i tråd med normal sesongvariasjon. Etterspørselen etter råolje er lavere i vintersesongen. Produksjonen oversteg etterspørselen med 0,8 millioner fat i 1. kvartal. Det er også normalt for 1. kvartal. Det er vanlig å etterfylle lagrene dette kvartalet etter at disse er blitt benyttet i 3.- og 4. kvartal, da etterspørselen sesongmessig er sterkest.

Etterspørselen etter råolje innen OECD var i 1. kvartal 45,8 millioner fat, mens etterspørselen utenfor OECD var 45,6 millioner fat.

Global etterspørsel etter råolje blir av IEA nå anslått til å bli 92,8 millioner fat per dag i 2014. Dette er 1,4 millioner fat mer enn i 2013. Summen av råoljeproduksjon utenfor OPEC og NGL- produksjon innen OPEC blir av IEA estimert til 62,7 millioner fat per dag i år, som er 1,5 millioner mer enn i 2013. OPECS NGL-produksjon er ikke omfattet av kvotesystemet i OPEC og behandles derfor rent analytisk på samme måte som råoljeproduksjonen utenfor OPEC. IEAs estimater impliserer en etterspørsel rettet mot OPEC på 30 millioner fat per dag, som er lavere enn i 2013. Den forventede etterspørselen rettet mot OPEC er mindre fordi den estimerte veksten i produksjonen utenfor kvotesystemet i OPEC overstiger den forventede veksten i global etterspørsel i 2014.