165737_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
165737
Gradvis mer stabile oljepriser
statistikk
2014-04-01T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)4. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Gradvis mer stabile oljepriser

Gjennomsnittlig oljepris var på henholdsvis 111,7 og 108,7 dollar i 2012 og 2013. Mens Brent Blend gjennom 2012 ble handlet innenfor et prisintervall på 37 dollar per fat, smalnet intervallet betydelig inn til 21 dollar per fat i 2013, som er det minste årlige prisintervallet siden 2006.

Prisutviklingen på Brent Blend: 2012

Den gjennomsnittlige prisen på Nordsjøoljen Brent Blend var i 2012 på 111,7 dollar per fat, opp 0,7 prosent fra året før. Til tross for stagnasjonen i den globale økonomiske veksten ble den høye oljeprisen fra 2011 opprettholdt gjennom 2012, hovedsakelig som følge av uroligheter i Midtøsten.

Oljeprisen økte gjennom hele 1. kvartal 2012. Gjennomsnittlig Brent Blend-pris for kvartalet var 118,4 dollar per fat, opp fra 109 dollar per fat i 4. kvartal 2011. Oljemarkedsaktører var bekymret for utviklingen i konflikten mellom verdenssamfunnet og Iran knyttet til landets atomprogram. Den 23. januar ble EU enige om en oljeembargo mot Iran, gjeldende fra juli. Geopolitiske problemer i Syria, Sør-Sudan og Jemen gav langvarige produksjonsavbrudd fra disse landene. I tillegg ble produksjonen i Nordsjøen redusert som følge av tekniske problemer på flere felt. Oppløftende makroøkonomiske nyheter fra USA og Kina, kaldt vintervær og høy spekulativ aktivitet i futures-oljemarkedet bidro også til økningen i oljeprisen i 1. kvartal.

I 2. kvartal svekket oljeprisen seg betydelig. Gjennomsnittlig Brent Blend endte på 108,8 dollar per fat, nesten 10 dollar lavere enn i kvartalet før. Nedgangen var hovedsakelig drevet av dystre økonomiske utsikter i eurosonen, rikelig råoljetilbud og nedsalg i stor skala i futures-oljemarkedet. I juni var gjennomsnittlig Brent Blend helt nede i 95,9 dollar per fat.

Oljeprisen tok seg gradvis opp igjen i 3. kvartal som følge av økt geopolitisk spenning i Midtøsten, lavere enn forventet produksjon i Nordsjøen og lavere globale oljelagre. I tillegg ble oljeprisoppgangen understøttet av uventet positive økonomiske nyheter fra USA, håp om videre lettelser i den monetære politikken i USA samt økte forventninger til global økonomi ettersom de ledende finansielle indeksene fortsatte å stige. I september hadde gjennomsnittlig Brent Blend-pris økt til 113 dollar per fat, mens den for 3. kvartal endte på 109,4 dollar per fat.

I forhold til prisnivået i september svekket oljeprisen seg i 4. kvartal ettersom utsikter til avdempet oljeetterspørsel som følge av lav global økonomisk vekst overskygget frykten for større produksjonsavbrudd i kjølvannet av geopolitisk spenning i Midtøsten. Bekymringene knyttet til global økonomisk vekst og oljeetterspørsel ble forsterket gjennom 4. kvartal av den truende såkalte « fiscal cliff » i USA. Dette ble blant aktører i oljemarkedet vurdert som en betydelig nedsiderisiko for oljeetterspørselen. Gjennomsnittlig oljepris for Brent Blend i 4. kvartal var på 110,1 dollar per fat.

Prisutviklingen på Brent Blend: 2013

I 2013 var Brent Blend 2,7 prosent lavere enn den historisk høye oljeprisen fra året før. Gjennomsnittlig Brent Blend endte på 108,7 dollar per fat. Oljeprisen fortsatte å være på et høyt nivå, til tross for sterk økning i skiferoljeproduksjonen i USA og finansiell krise i mange land i Euro-sonen. Det høye prisnivået ble opprettholdt av ulike faktorer som økt oljeetterspørsel, bedre enn forventet økonomisk utvikling i USA og Kina samt politisk spenning i mange land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Fra 24. desember til 8. februar økte oljeprisen med 10 dollar til 118,9 dollar per fat. Det var ettelser blant oljemarkedsaktører da den amerikanske kongressen kom fram til enighet og dermed avverget den såkalte «fiscal cliff» i USA tidlig i januar. Fra midten av januar ble prisoppgangen understøttet av endret markedsstemning som følge av bedre økonomiske utsikter i Kina og USA, robuste finansielle markeder og høy oljeetterspørsel på grunn av kaldt vintervær i Europa og USA.

Fra 19. februar til 17. april falt oljeprisen med 20 dollar til 97,7 dollar per fat. Nye bekymringer

knyttet til den globale økonomiske veksten, sesongmessig fall i raffineriaktiviteten og økt oljeproduksjon i Nordsjøen bidro til fallet i oljeprisen. Gjennomsnittlig Brent Blend-pris var 112,6 dollar per fat i 1. kvartal.

Etter å ha tatt seg opp igjen til 103 dollar per fat i slutten av april holdt oljeprisen seg innenfor intervallet 100-106 dollar per fat gjennom mai og juni. Gjennomsnittlig Brent Blend oljepris i 2. kvartal var på 103,3 dollar per fat, ned med 9,3 dollar fra kvartalet før.

Fra 28. juni til 16. juli økte oljeprisen med 7,2 dollar til 109,4 dollar per fat. Økningen kom hovedsakelig som følge av den politiske uroen i Egypt og produksjonsnedgang i OPEC-landene Libya, Irak og Nigeria. Oljeprisen var relativt stabil og flat gjennom de neste 40 dagene. I den siste uken av august gikk oljeprisen opp og toppet seg på 116,6 dollar per fat den 28. august. Mistanker om bruk av kjemiske våpen i Syria hevet den geopolitiske spenningen i Midtøsten, og oljeproduksjonen i Libya ble betydelig redusert som følge av politisk uro. Et russisk forslag om at Syria skulle overgi sine kjemiske våpen ble generelt sett godt mottatt av vestlige land. Dette bidro til redusert spenning i Midtøsten og dermed lavere oljepriser gjennom september. Gjennomsnittlig oljepris i 3. kvartal endte på 109,7 dollar per fat.

Fra 16. september og ut oktober holdt Brent Blend-oljeprisen seg mellom 108 og 111 dollar per fat. I den første uken av november falt oljeprisen og nådde bunnen med 103,5 dollar per fat den 7. november. Omfattende vedlikeholdsaktivitet på mange raffinerier førte til lavere oljeetterspørsel. Dette, sammen med en høy oljeproduksjon, gav et mindre stramt oljemarked og dermed lavere oljepris. I midten av november tok oljeprisen seg opp og holdt seg relativt stabil rundt 110 dollar per fat ut resten av året. Prisen ble holdt opp av sterk vinteretterspørsel og fortsatt omfattende produksjonsavbrudd i Libya. Gjennomsnittlig Brent Blend-pris endte på 109,4 dollar per fat i 4. kvartal.

Produksjonen og etterspørsel av råolje på verdensbasis

Ifølge marsutgaven av Det internasjonale energibyråets (IEAs) Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis i 2012 på 90,9 millioner fat per dag. Dette er 2,2 millioner fat mer enn produksjonen i 2011. I 2013 økte global råoljeproduksjon til 91,5 millioner fat per dag.

Global etterspørsel etter råolje var på 90,1 millioner fat i 2012. Dette er 1,1 millioner fat mer enn i 2011. I 2013 økte etterspørselen etter råolje på verdensbasis til 91,3 millioner fat per dag.

Global etterspørsel etter råolje blir av IEA anslått til å bli 92,7 millioner fat per dag i 2014. Summen av råoljeproduksjon utenfor OPEC og NGL-produksjon innen OPEC blir av IEA estimert til 63 millioner fat per dag i år. Dette impliserer en etterspørsel rettet mot OPEC på 29,7 millioner fat per dag, som er 0,6 millioner fat mindre enn i 2013. Den forventede etterspørselen rettet mot OPEC er lavere fordi den estimerte veksten i produksjonen utenfor kvotesystemet i OPEC overstiger den forventede veksten i global etterspørsel i 2014. Hovedårsaken til dette er at det forventes fortsatt sterk vekst i amerikansk skiferoljeproduksjon i år.