8682_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
8682
Oljeprisene fortsetter å stige
statistikk
2007-07-04T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)4. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Oljeprisene fortsetter å stige

Omfattende produksjons- og leveringsproblemer av råolje, lav reservekapasitet på produksjon og økt geopolitisk usikkerhet i forbindelse med Irans atomprogram bidro til rekordhøye nominelle priser på råolje i fjor.

Den gjennomsnittlige prisen på Nordsjøoljen Brent Blend for 2006 var på hele 64,72 dollar per fat, mot 54,5 dollar i 2005. Oljeprisen svingte mye i løpet av året. På sitt høyeste var prisen oppe i hele 78,46 dollar per fat 9. august, mens den var nede i 55,17 dollar 31. oktober. Den gjennomsnittlige prisen på Brent Blend i 4. kvartal var på 59,42 dollar per fat - ned med hele 9,29 dollar fra 3. kvartal. 2006 var det femte året på rad med vekst i oljeprisen, regnet i dollar. Siden 2002 har prisene steget med 160 prosent.

Prisutviklingen på Brent Blend

Fra 31. desember 2005 til 30. januar steg oljeprisen jevnt fra 58,69 til 65,08 dollar per fat. Prisoppgangen ble hovedsakelig forårsaket av at værforhold skapte produksjons- og leveringsproblemer i Russland, Irak og Australia. Svært kaldt vær i Russland reduserte oljeproduksjonen og stengte viktige oljeeksporthavner i landet. Vær- og logistikkproblemer reduserte Iraks oljeeksport, og i Australia ble oljeproduksjonen rammet av sykloner. Det var også produksjonsproblemer i Nordsjøen og i Nigeria.

I tillegg til denne faktiske svikten i oljetilførselen bidro også geopolitiske bekymringer til høyere oljepris. Markedsaktører fryktet at den stigende politiske spenningen over Irans atomprogram skulle medføre en politisk krise som igjen kunne påvirke oljetilbudet. Reduserte gassleveranser til Vest- Europa som følge av gasskonflikten mellom Russland og Ukraina bidro i tillegg til høyere oljepris.

Den 31. januar besluttet OPEC på sitt møte å opprettholde sine produksjonskvoter på 28 millioner fat per dag. Beslutningen var på linje med markedsaktørenes forventninger og påvirket derfor ikke oljeprisen nevneverdig. Gjennomsnittlig oljepris i januar var på hele 62,83 dollar per fat, opp fra 56,55 i desember 2005.

Økende amerikanske oljelagre ga prisfall

Fra 1. februar til 16. februar falt oljeprisen fra 65,67 til 56,07 dollar per fat. Fallet kom hovedsakelig som følge av opplysninger om økende amerikanske oljelagre. Oppstarten av vedlikeholdssesongen på amerikanske raffinerier lettet også på etterspørselen etter råolje. Den 4. februar besluttet det Internasjonale Atomenergibyrået å overlate konflikten rundt Irans atomprogram til FNs sikkerhetsråd.

Byrået skulle komme med en full rapport om dette i mars, noe som utelukket innføring av sanksjoner mot Iran med det første. Dette lettet oljeaktørenes bekymringer for bortfall av iranske oljeleveranser på kort sikt.

Fra 16. februar til 28. februar økte oljeprisen med 2,80 dollar per fat til 58,87 dollar per fat. Opprøret i Nigeria bidro til prisøkningen. Opprørernes trusler om å angripe oljetankere reduserte oljeleveransene fra landet med nesten 500 000 fat per dag. I tillegg ble produksjonsoppstart på felter i Mexico-Gulfen som hadde vært nedstengt på grunn av orkanen Katrina utsatt lenger enn forventet. Ekstremt lave temperaturer i Russland fortsatte å påvirke landets oljeeksport.

I mars holdt oljeprisen seg relativt stabilt rundt 60 dollar per fat. Gjennomsnittlig oljepris i mars var på hele 61,26 dollar per fat, opp fra 59,90 i februar.

Sterk stigning fra mars til mai

Fra 27. mars til 2. mai økte oljeprisen med hele 12,71 dollar per fat til rekordhøye 74,99 dollar per fat. Den sterke veksten i oljeprisen hadde sin bakgrunn i både fundamentale markedsforhold og geopolitikk. Sterkt økende bensinpriser, særlig i USA, ga høyere raffinerimarginer og økte etterspørselen etter råolje. Økonomiske data indikerte høyere økonomisk vekst enn forventet i de ledende oljekonsumerende landene USA og Kina. Sammen med vedvarende leveringsproblemer i Nigeria og allerede lav reservekapasitet i produksjonen bidro dette til et svært stramt oljemarked. Det stigende konfliktnivået rundt Irans atomprogram økte markedsaktørenes bekymringer for et potensielt bortfall av iranske oljeleveranser. Iran produserer om lag 3,8 millioner fat olje per dag.

Oljeprisen falt tilbake i mai og var nede i 65,86 dollar per fat den 22. mai. Høyere inflasjon i flere toneangivende land skapte forventninger om høyere rentenivå og dermed lavere veksttakt i både global økonomi og oljeetterspørsel. I tillegg kom Mars-plattformen i produksjon igjen i Mexico-golfen. Denne plattformen hadde vært ute av produksjon helt siden den ble ødelagt av orkanen Katrina i august i fjor.

Høye bensinpriser og krig i Libanon

Brent Blend ble liggende relativt flatt rundt 66 dollar per fat fra midten av mai til midten av juni, for deretter å stige kraftig mot slutten av juni. Prisøkningen ble drevet av høye bensinpriser og raffineriproblemer i USA, i tillegg til produksjonskutt i Saudi-Arabia og vedvarende leveringsproblemer i Nigeria.

I første halvdel av 3. kvartal fortsatte oppgangen i oljeprisen for deretter å falle fra midten av august. Gjennomsnittlig oljepris i juli var på hele 73,46 dollar per fat, opp fra 68,13 i juni. Den 9. august ble Brent Blend notert til rekordhøye 78,46 dollar per fat. De høye prisene kom som følge av økende leveranseproblemer samt stigende geopolitiske bekymringer knyttet til krigen i Libanon og Irans atomprogram.

Våpenhvile i Libanon og økt oljetilbud

Fra 9. august til 15. september falt oljeprisen med hele 18,69 dollar per fat til 59,77 dollar per fat. Lavere bensinpriser, forbedringer i oljeleveransene og en mildere orkansesong enn forventet i

Mexico-golfen bidro sammen med våpenhvilen mellom Hizbollah og Israel til det kraftige prisfallet. I tillegg ble ikke medlemslandene i FNs sikkerhetsråd enige om å iverksette sanksjoner mot Iran. For september ble gjennomsnittlig oljepris 61,19 dollar per fat - ned med hele 11,39 dollar fra august.

Produksjonskutt i OPEC og varmt vær

Fra midten av september til slutten av november lå oljeprisen relativt stabilt mellom 55 og 60 dollar per fat. Oljemarkedet ble i denne perioden påvirket av blandede markedssignaler. På den ene siden bidro uvanlig varmt vær på den nordlige halvkule og en uvanlig omfattende vedlikeholdssesong på amerikanske raffinerier til oppbygging av oljelagre og lavere oljeetterspørsel. På den annen side besluttet OPEC den 20. oktober å kutte sin oljeproduksjon med 1,2 millioner fat per dag gjeldende fra 1. november. Beslutningen var motivert ut fra et ønske om å klarere oljemarkedet og dermed demme opp for videre prisfall.

Gjennomsnittlig oljepris i oktober og november var på henholdsvis 57,17 og 58,62 dollar per fat.

I månedsskiftet november-desember gikk oljeprisen kraftig opp. 1. desember ble Brent Blend notert til 65,46 dollar per fat. Forbigående kald værtype i Nord- Amerika og spekulasjoner om OPEC ville komme til å kutte oljeproduksjonen ytterligere på sitt kommende møte, bidro til prisøkningen. I tillegg ble Hugo Chavez, som har vært en pådriver for økt statlig kontroll over oljeindustrien, gjenvalgt som president i Venezuela.

Gjennom desember falt oljeprisen gradvis tilbake og var den 29. desember nede i 58,50 dollar per fat. OPECs beslutning om å kutte sin oljeproduksjon med ytterligere 500 000 fat per dag fra 1. februar ble i oljemarkedet overskygget av etterspørselsvirkninger av den uvanlig milde starten på vinteren, særlig i Europa og Nord- Amerika.

Den gjennomsnittlig oljeprisen i desember var på 62,86 dollar per fat.

Produksjonen av råolje på verdensbasis

Ifølge maiutgaven av Det internasjonale energibyråets (IEAs) Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis i 2006 på 85,1 millioner fat per dag. Sammenlignet med tilsvarende periode i 2005 var dette en oppgang på 0,8 millioner fat per dag, eller 1 prosent.

OPEC-landene økte sin produksjon fra 34,2 millioner fat per dag i 2005 til 35 millioner fat per dag i 2006. Denne økningen tilsvarte 2,3 prosent. Opecs største produsent er Saudi-Arabia som i gjennomsnitt produserte 8,93 millioner fat per dag i 2006.

I 2006 var gjennomsnittlig dagsproduksjon i OECD-landene på 20 millioner fat, og den sank dermed med 0,3 millioner fat fra 2005. De tre største OECD-produsentene var USA med 7,37 millioner fat per dag, Mexico som produserte 3,68 millioner fat per dag og Canada med 3,18 millioner fat daglig. Norge hadde en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 2,78 millioner fat 2006 - 190 000 fat lavere enn gjennomsnittlig dagsproduksjon i 2005.

I landene utenfor OPEC og OECD var gjennomsnittlig dagsproduksjon på 28,71 millioner fat i 2006. Dette var 0,77 millioner fat mer enn i samme periode i 2005. Økningen fant hovedsakelig sted i det tidligere Sovjetunionen og i Afrika.

Etterspørsel etter råolje på verdensbasis

I 2006 var etterspørselen etter råolje på verdensbasis 84,2 millioner fat per dag, ifølge IEA. Dette utgjorde 0,7 million fat per dag mer enn i 2005. Økningen fant i hovedsak sted i Kina og i Midtøsten, mens IEA- tallene viste nedgang i OECD- landene.

For 2007 anslås etterspørselen etter råolje å øke med 1,5 millioner til 85,7 millioner fat per dag. Veksten ventes i hovedsak å komme i Nord-Amerika og Kina.

Tabeller: