8676_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
8676
Fortsatt økende oljepriser
statistikk
2006-09-21T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)2. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt økende oljepriser

Gjennomsnittsprisen på Brent Blend hittil i år (t.o.m. uke 37) er 67,07 dollar per fat, mot 53,11 dollar per fat i tilsvarende periode i fjor. 2006 er det femte år på rad med økning i oljeprisen. Omfattende og vedvarende produksjons- og leveringsproblemer av råolje kombinert med lav reservekapasitet på produksjon av råolje har sammen med økt geopolitisk usikkerhet i forbindelse med Irans atomprogram bidratt til prisoppgangen i år.

Prisutviklingen på Brent Blend

Gjennomsnittlig oljepris i 1. halvår 2006 var på 65,41 dollar per fat, mot 49,33 dollar i tilsvarende periode i 2005. Oljeprisen har svingt mye i løpet av halvåret, og på sitt høyeste var prisen oppe i hele 74,99 dollar per fat 2. mai, mens den var nede i 56,07 dollar 16. februar. Gjennomsnittsprisen hittil i år (t.o.m. uke 37) er 67,07 dollar per fat.

Fra 31. desember 2005 til 30. januar økte oljeprisen jevnt fra 58,69 til 65,08 dollar per fat. Prisoppgangen ble hovedsakelig forårsaket av at værforhold skapte produksjons- og leveringsproblemer i Russland, Irak og Australia. Svært kaldt vær i Russland reduserte oljeproduksjonen og stengte viktige oljeeksporthavner i landet. Vær - og logistikkproblemer reduserte Iraks oljeeksport. I Australia ble oljeproduksjon rammet av sykloner. Det var også produksjonsproblemer i Nordsjøen og i Nigeria.

I tillegg til denne faktiske svikten i oljetilførselen bidro også geopolitiske bekymringer til høyere oljepris. Markedsaktører fryktet at den stigende politiske spenningen over Irans atomprogram skulle medføre en politisk krise som igjen kunne påvirke oljetilbudet. Reduserte gassleveranser til Vest- Europa som følge av gasskonflikten mellom Russland og Ukraina bidro også til høyere oljepris.

Den 31. januar besluttet OPEC på sitt møte å opprettholde sine produksjonskvoter på 28 millioner fat per dag. Beslutningen var på linje med markedsaktørenes forventninger og påvirket derfor ikke oljeprisen nevneverdig. Gjennomsnittlig oljepris i januar var på hele 62,83 dollar per fat, opp fra 56,55 i desember 2005.

Fra 1. februar til 16. februar falt oljeprisen fra 65,67 til 56,07 dollar per fat. Fallet kom hovedsakelig som følge av opplysninger om økende amerikanske oljelagre. Oppstarten av vedlikeholdssesongen på amerikanske raffinerier lettet også på etterspørselen etter råolje. Den 4. februar besluttet det Internasjonale Atomenergibyrået å overlate konflikten rundt Irans atomprogram til FNs sikkerhetsråd.

Byrået skulle komme med en full rapport om dette i mars; dette utelukket at det ble innført sanksjoner mot Iran med det første. Dette lettet oljeaktørenes bekymringer for bortfall av iranske oljeleveranser på kort sikt.

Fra 16. februar til 28. februar økte oljeprisen med 2,80 dollar per fat til 58,87 dollar per fat. Opprøret i Nigeria bidro til prisøkningen. Opprørernes trusler om å angripe oljetankere reduserte oljeleveransene fra landet med nesten 500 000 fat per dag. I tillegg ble produksjonsoppstart på felter i Mexico- Gulfen som hadde vært nedstengt pga. orkanen Katrina utsatt lenger enn forventet. Ekstremt lave temperaturer i Russland fortsatte å påvirke landets oljeeksport.

I mars holdt oljeprisen seg relativt stabilt rundt 60 dollar per fat. Gjennomsnittlig oljepris i mars var på hele 61,26 dollar per fat, opp fra 59,90 i februar.

Fra 27. mars til 2. mai økte oljeprisen med hele 12,71 dollar per fat til rekordhøye 74,99 dollar per fat. Den sterke økningen i oljeprisen hadde sin bakgrunn i både fundamentale markedsforhold og geopolitikk. Sterkt økende bensinpriser, særlig i USA, gav høyere raffinerimarginer og økte etterspørselen etter råolje. Økonomiske data indikerte høyere økonomisk vekst enn forventet i de ledende oljekonsumerende land, USA og Kina. Sammen med vedvarende leveringsproblemer i Nigeria og allerede lav reservekapasitet i produksjonen bidro dette til et svært stramt oljemarked. Det stigende konfliktnivå rundt Irans atomprogram økte markedsaktørenes bekymringer for et potensielt bortfall av iranske oljeleveranser. Iran produserer ca. 3,8 millioner fat olje per dag.

Oljeprisen falt tilbake i mai og var nede i 65,86 dollar per fat den 22. mai. Høyere inflasjon i flere toneangivende land skapte forventninger om høyere rentenivå og dermed lavere veksttakt i både global økonomi og oljeetterspørsel. I tillegg kom Mars- plattformen i produksjon igjen i Mexico- gulfen. Denne plattformen hadde vært ute av produksjon helt siden den ble ødelagt av orkanen Katrina i august i fjor.

Brent Blend ble liggende relativt flatt rundt 66 dollar per fat fra midten av mai til midten av juni for deretter å stige kraftig mot slutten av juni. Prisøkningen ble drevet av høye bensinpriser og raffineriproblemer i USA, i tillegg til produksjonskutt i Saudi- Arabia og vedvarende leveringsproblemer i Nigeria.

I første halvdel av 3. kvartal har oppgangen i oljeprisen fortsatt for deretter å falle fra midten av august. Gjennomsnittlig oljepris i juli var på hele 73,46 dollar per fat, opp fra 68,13 i juni. Den 9. august ble Brent Blend notert til rekordhøye 78,46 dollar per fat. De høye prisene kom som følge av økende leveranseproblemer samt stigende geopolitiske bekymringer knyttet til krigen i Libanon og Irans atomprogram.

Fra 9. august til 15. september har oljeprisen falt med hele 18,69 dollar per fat til 59,77 dollar per fat. Lavere bensinpriser, forbedringer i oljeleveransene og en mildere enn forventet orkansesong i Mexico- gulfen har sammen med våpenhvilen mellom Hizbollah og Israel bidratt til prisfallet. I tillegg har medlemslandene i FNs sikkerhetsråd ikke blitt enige om å iverksette sanksjoner mot Iran.

Produksjonen av råolje på verdensbasis

Ifølge september- utgaven av IEAs Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis i 1. halvår 2006 på 85,1 millioner fat per dag. Sammenlignet med 1. halvår i 2005 er dette en oppgang på 0,6 millioner fat per dag, eller 0,7 prosent.

OPEC- landene økte sin produksjon fra 34,0 millioner fat per dag i 1. halvår 2005 til 34,5 millioner fat per dag i tilsvarende periode i 2006. Denne økningen tilsvarer 1,5 prosent. Opecs største produsent er Saudi-Arabia som i gjennomsnitt produserte 9,15 millioner fat per dag i 1. halvår.

I 1. halvår 2006 var gjennomsnittlig dagsproduksjon i OECD-landene på 20 millioner fat, og den sank dermed med 0,9 millioner fat fra tilsvarende periode i 2005. De tre største OECD-produsentene var USA med 7,28 millioner fat per dag, Mexico som produserte 3,78 millioner fat per dag og Canada med 3,13 millioner fat daglig. Norge hadde en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 2,82 millioner fat i 1. halvår 2006 - 150 tusen fat lavere enn gjennomsnittlig dagsproduksjon i 2005.

I landene utenfor OPEC og OECD økte produksjonen med 0,9 millioner fat per dag fra 1. halvår i 2005 til 1. halvår 2006 til en gjennomsnittlig dagsprodukjson på 28,5 millioner fat. Denne økningen fant hovedsakelig sted i det tidligere Sovjetunionen og i Afrika.

Etterspørsel etter råolje på verdensbasis

I 1. halvår 2006 var etterspørselen etter råolje på verdensbasis 84,0 millioner fat per dag, ifølge IEA. Dette er 0,5 million fat per dag mer enn i tilsvarende periode i 2005. Økningen kommer i hovedsak i Kina og i Midtøsten mens IEA- tallene viser en nedgang i Nord- Amerika. En unormalt mild vinter bidro til etterspørselsnedgangen i Nord- Amerika.

For hele 2006 anslår IEA at verdens etterspørsel etter råolje blir 84,7 millioner fat per dag - 1,1 millioner fat per dag mer enn i 2005. Som for 1. halvår er det, ifølge IEA, Kina og Midtøsten som vil bidra mest til økningen. For OECD anslås samme etterspørsel som i fjor- 49,5 millioner fat per dag.

For 2007 anslås etterspørselen etter råolje å øke med 1,5 millioner fat per dag til 86,2 millioner fat per dag. Økningen ventes i hovedsak å komme i Nord- Amerika, Kina og Midtøsten.

Tabeller: