33345_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/ogintma/kvartal
33345
Sterke svingninger på oljemarkedet
statistikk
2006-04-19T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
ogintma, Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt), petroleumsproduksjon, oljeproduksjon, oljeetterspørsel, oljepris, råolje, brent blend, naturgass, kondensat, NGLOlje og gass, Energi og industri
false

Olje- og gassvirksomhet, internasjonale markedsforhold (opphørt)4. kvartal 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterke svingninger på oljemarkedet

Reservekapasiteten på produksjon av råolje ventes å øke i 2006, men fortsatt geopolitisk usikkerhet gjør at det internasjonal oljemarkedet opplever store svingninger.

Prisutviklingen på Brent Blend

Gjennomsnittlig oljepris var i 2005 på 54,50 dollar per fat, mot 38,29 dollar i 2004. Siden 2003 har prisene steget med 89 prosent. Omregnet til norske kroner gikk oljeprisen opp med 37 prosent fra 2004 til 2005, til 351 kroner per fat. For hele året kan man oppsummere forholdene som at det var en stadig høyere etterspørsel etter olje og lav reservekapasitet i oljeproduksjonen som bidro til de høye prisene. Oljeprisen svingte mye i løpet av året, og på sitt høyeste var prisen oppe i hele 67,81 dollar per fat 16. august, mens den var nede i 39,61 dollar 4. januar.

Fra 31. desember 2004 til 18. januar økte oljeprisen fra 39,83 til 46,07 dollar per fat. Prisoppgangen ble forårsaket av at OPEC kuttet sin produksjonen slik at den reelle produksjon samsvarte mer med organisasjonens vedtatte kvoter. I tillegg bidro også kaldt vintervær i USA, Europa og Asia til økningen i oljeprisen.

Oljeprisen holdt seg stabilt rundt 45 dollar per fat ut resten av måneden.

OPEC besluttet å ikke kutte i sine produksjonskvoter på sitt møte i Wien den 30. januar. Dette bidro til et svakt fall i oljeprisen i starten av februar.

Fra 9. februar til 28. februar økte oljeprisen fra 42,64 til 50,22 dollar per fat. Fortsatt kaldt vær i store deler av den nordlige halvkule samt signaler om kutt i OPEC- kvoter ved organisasjonens kommende møte i Iran 16. mars bidro til den kraftige prisøkningen. I tillegg økte IEA sine prognoser for oljeetterspørselen og senket sine prognoser for oljetilbudet for 2005.

Fra 1. mars til 17. mars økte oljeprisen fra 50,18 til 56,25 dollar per fat. Hovedårsaken til økningen var stigende frykt i markedet for at oljeproduksjonen ikke skulle klare å holde tritt med etterspørselen. I marsutgaven av International Energy Association (IEA) Monthly Oil Market Report ble oljeetterspørselen for 2005 justert videre oppover.

Den 16. mars besluttet OPEC å øke sine produksjonskvoter med 0,5 millioner fat til 27,5 millioner fat per dag. Økningen tilsvarte overproduksjonen i OPEC; kvoteøkningen ville derfor ikke tilføre markedet mer olje. OPEC- ministrene bestemte i tillegg at dersom oljeprisen skulle holde seg høy eller stige, ville kartellet øke kvotene med ytterligere 0,5 millioner fat. Beslutningen gav ikke nevneverdig utslag i oljeprisen. Markedet fryktet fortsatt at OPECs svært lave ledige produksjonskapasitet ikke var tilstrekkelig til å møte den stadig økende etterspørselen. Når amerikanske myndigheter dagen etter OPEC- møtet meldte om større trekk i oljelagrene enn markedet hadde forventet, gikk oljeprisen opp med 2,24 dollar til 56,25 dollar per fat.

Frykt for streik i oljeindustrien i Nigeria bidro til å opprettholde oljeprisen rundt 55 dollar per fat fram til påske. Den 29. mars, etter påske, var prisen kommet ned i 51,16 dollar per fat. Det ble signalisert fra OPEC- hold at organisasjonen vurderte sterkt å øke kvotene med 0,5 millioner fat per dag. Dette bidro til et prisfall i påsken. Den 29. mars var prisen kommet ned i 51,16 dollar per fat. Gjennomsnittlig oljepris i mars var på hele 53,07 dollar per fat.

Oljeprisen holdt seg i overkant av 50 dollar per fat fram til og med de første dagene av april. Den 4. april gikk prisen opp til 55,29 dollar per fat. Markedet tvilte på OPECs vilje og evne til kvoteøkning.

Nye uttalelser fra OPEC- hold beroliget markedet og sendte oljeprisen ned til 51,59 dollar per fat den 8. april.

Fra 8. april til 12 mai holdt oljeprisen seg relativt stabilt rundt 50 dollar per fat. IEA nedjusterte i sin april- utgave av Monthly Oil Market Report sine prognoser over oljeetterspørselen i 2005. OPEC varslet den 18. april at kartellet ville høyne sine kvoter med 0,5 millioner fat per dag gjeldende fra og med mai. I tillegg bygde amerikanske oljelagre seg opp mer enn markedet hadde forventet. Kronprins Abdullah av Saudi Arabia forsikret under sitt møte med president Bush at landet hadde kapasitet til å øke produksjonen betydelig. Ifølge OPECs president produserte kartellet 29,7 millioner fat per dag, 2,2 millioner mer enn kvoten på 27,5 millioner fat per dag. Disse forhold bidro til å stabilisere oljeprisen.

Fra 11. mai til 13. mai falt oljeprisen fra 49,30 til 45,77 dollar per fat. Fallet kom hovedsakelig som følge av opplysninger om at de amerikanske oljelagrene var større enn de hadde vært på seks år. I tillegg nedjusterte IEA igjen sine prognoser over oljeetterspørselen i 2005. Avtagende vekst i oljeetterspørselen i USA og Kina i 1. kvartal var bakgrunnen for nedjusteringen.

Oljeprisen holdt seg rundt 47 dollar per fat fram til 26. mai da prisen steg til 49,09 hovedsakelig pga. et overraskende stort fall i oljelagrene i USA. Gjennomsnittlig oljepris i mai var på 48,16 dollar per fat.

Oljeprisen holdt seg stabilt i overkant av 50 dollar per fat de første to ukene i juni. Fra 13. juni til 27. juni økte oljeprisen fra 51,11 til rekordhøye 58,36 dollar per fat. OPEC besluttet på sitt møte den 15. juni å øke sine produksjonskvoter til 28 millioner fat per dag gjeldende fra og med juli. Beslutningen ville ikke gi økt oljetilbud fordi OPECs produksjon allerede var over 29 millioner fat per dag. Det ble antydet av flere OPEC- oljeministre under møtet at organisasjonen hadde svært lite ekstra olje å tilføre markedet. I tillegg til økt frykt for overskuddsetterspørsel bekymret markedsaktørene seg for at tropiske stormer i Det Karibiske hav skulle redusere tilbudet.

Med unntak av et kortvarig prisfall i månedskiftet juni- juli holdt oljeprisen seg relativt stabilt mellom 57 og 60 dollar per fat fram til 1. august. Gjennomsnittsprisen for juli ble på hele 57,61 dollar per fat.

Det ble antydet fra OPEC hold at organisasjonen ikke ville være i stand til å dekke inn den ventede økningen i oljeetterspørselen. Orkanen "Dennis" førte til redusert oljeproduksjon i Mexico- Gulfen. I tillegg ble markedsaktørene påført geopolitiske bekymringer med terroren i London, valget i Iran og økt uro i Irak.

Da Kong Fahd av Saudi Arabia døde 1. august , ble Brent Blend- prisen for første gang notert over 60 dollar per fat.

Fra 1. august til 16. august økte oljeprisen fra 60,69 til rekordhøye 67,81 dollar per fat. IEA oppjusterte i sin august- utgave av Monthly Oil Market Report sine prognoser over oljeetterspørselen i 2006. IEA sin prognose over oljeproduksjonen i land utenom OPEC ble nedjustert for 2005. Disse forhold forsterket bekymringene for at framtidige oljeleveranser ikke skulle bli tilstrekkelige til å møte økningen i etterspørsel. Markedsaktører bekymret seg også for lav amerikansk raffinerikapasitet. I tillegg bidro også økt terrorfrykt til prisøkningen. Pga. trusler kunngjorde USA at landet skulle stenge sin ambassade i Saudi- Arabia.

Den 17. august gikk oljeprisen ned med nesten 3 dollar per fat til 64,96 dollar per fat. Neste dag gikk oljeprisen ytterligere ned til 62,86 dollar per fat. Amerikanske olje- og petroleumslagre var større enn markedet hadde forventet. Dette bidro til mindre frykt for oljeforsyningene i oljemarkedet.

I siste halvdel av august snudde oljeprisen oppover igjen og var den 31. august på 66,33 dollar per fat.

Oppgangen kom hovedsakelig som følge av frykt for konsekvensene av orkanen Katrina, som nådde amerikansk kyst i Mexico- gulfen i slutten av august. Betydelig oljeproduksjon i Mexico- gulfen ble stengt ned og et titalls amerikanske raffinerier ble skadet i forbindelse med orkanen. I tillegg ble viktige havner som mottar tankskip med importert råolje og petroleumsprodukter ødelagt og stengt. Gjennomsnittlig oljepris i august var på 64,46 dollar per fat.

Oljeprisen steg ikke så mye som forventet i september, men gikk snarere ned. En årsak til dette kan være beslutningen om at IEAs medlemsland skulle bidra med olje og oljeprodukter til markedet. Dette var første gang IEAs kriseberedskap ble ordentlig testet, og IEA oppsummerte aksjonen som vellykket. Prisen på Brent Blend var imidlertid fortsatt på et høyt nivå, da mangelen på raffinerikapasitet medførte høyere etterspørsel etter lette søte oljer enn tyngre oljer. Dette fordi lette oljer krever mindre raffinering og dermed er de som brukes til å produsere bensin. Den 16. september var allikevel prisen på Brent Blend nede mot 60 dollar per fat igjen. Gjennomsnittlig oljepris i september var 62,90 dollar per fat.

I begynnelsen av oktober sank oljeprisen til sitt laveste nivå på 8 uker. 7. oktober kostet et fat Nordsjøolje 56,71 dollar. Oljeproduksjonen sank i denne perioden, men på grunn av ødeleggelser etter orkanherjingene, var raffinerikapasitet redusert enda mer. Høye lagertall i USA gjorde også sitt til at den amerikanske etterspørselen etter råolje sank, og oljeprisen falt.

September og oktober anses også som en mellomperiode, hvor bensinetterspørselen reduseres noe etter sommerens kjøresesong, og hvor etterspørselen etter fyringsprodukter ikke har skutt helt fart enda. På varsel om en kald vinter i USA steg imidlertid Brent Blend til 59,44 dollar per fat den 26. oktober. Gjennomsnittlig pris på Brent Blend var i oktober 2005 på 58,72 dollar per fat.

Utover november sank prisen på Nordsjøolje igjen. Dette som en følge av at temperaturene var høyere enn antatt og at raffinerikapasiteten fortsatt var redusert. I tillegg økte tilbudet av lette oljer samtidig med at etterspørsel vred seg noe mot surere og tyngre oljer. Den 16. november var prisen per fat nede i 52,97, det laveste nivået siden juni. Redusert europeisk etterspørsel etter raffinerte produkter gjorde også sitt til at prisen på råolje ble redusert, samt at arbitrasjemulighetene var små på grunn av høye fraktrater. Dermed ble gjennomsnittlig pris per fat råolje 55,54 dollar i november.

I begynnelsen av desember tok oljeprisen seg opp igjen etter nedgangen i november. Overraskende stor nedgang i de amerikanske oljelagre og økt etterspørsel fra europeiske raffinerier forklarer mye av denne oppgangen. I tillegg kom det varsler om kaldere vær i USA, noe som satte fart i etterspørselen etter fyringsolje. Oljeprisen steg dermed utover i desember, og endte på et gjennomsnitt på 56,55 dollar per fat.

Produksjonen av råolje på verdensbasis

I følge IEAs Monthly Oil Market Report var produksjonen av råolje på verdensbasis i 2005 på 84,1 millioner fat per dag. Sammenlignet med 2004 er dette en oppgang på 1,0 millioner fat per dag, eller 1,2 prosent.

OPEC- landene økte sin produksjon fra 33,0 millioner fat per dag i 2004 til 34,0 millioner fat per dag i 2005. Denne økningen tilsvarer 3,0 prosent. Opecs største produsent er Saudi-Arabia som i gjennomsnitt produserte 9,15 millioner fat per dag.

I 2005 var gjennomsnittlig dagsproduksjon i OECD-landene på 20,3 millioner fat, og den sank dermed med 1,0 millioner fat fra 2004. De tre største OECD-produsentene var USA med 7,27 millioner fat per dag, Mexico som produserte 3,76 millioner fat per dag og Canada med 3,04 millioner fat daglig. Norge hadde en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 2,97 millioner fat, og falt med 220 tusen fat fra 3,19 millioner fat i 2004.

I landene utenfor OPEC og OECD økte produksjonen med 0,9 millioner fat per dag fra 2004 til 2005, til en gjennomsnittlig dagsprodukjson på 27,9 millioner fat. Denne økningen fant hovedsakelig sted i det tidligere Sovjetunionen, Kina, Brasil og Angola.

Etterspørsel etter råolje på verdensbasis

Ifølge IEA var etterspørselen etter råolje på verdensbasis 83,3 millioner fat per dag i 2005. Dette er 1,0 million fat per dag mer enn i 2004. Økningen er spredd på flere land, i hovedsak land som er utenfor OECD. Blant annet noe i Kina, og i Midtøsten.

For 2006 anslår IEA at verdens etterspørsel etter råolje blir 84,7 millioner fat per dag. De mener blant annet at USA og Kina kommer til å øke sin etterspørsel en del, mens vi blant annet for Europa vil se en liten endring i etterspørselen i 2006 sammenlignet med 2005.

 

Tabeller