7871_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/kvartal
7871
Betydelig lavere strømpriser
statistikk
1999-06-30T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser2. kvartal 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Betydelig lavere strømpriser

Prisene på elektrisk kraft til husholdningene var 17,5 prosent lavere i 2. kvartal i år enn for ett år siden. Dette gjelder eksklusive offentlige avgifter. Også for tjenesteytende næringer og industri, unntatt kraftintensiv industri, har det vært en betydelig reduksjon.

Husholdningene betalte i gjennomsnitt 13,2 øre/kWh i 2. kvartal i år, eksklusive offentlige avgifter. De som har fastpriskontrakter betalte gjennomsnittlig 2,7 øre/kWh mer enn de med variabel pris, som er det mest vanlige. Inklusive offentlige avgifter var gjennomsnittsprisen til husholdningene for alle typer kontrakter 20,9 øre/kWh. I tillegg kommer overføringspris (nettleie) som ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat i gjennomsnitt var 23,1 øre/kWh inklusive merverdiavgift. Dette gjelder husholdninger med et forbruk på 20 000 kWh per år.

Tjenesteytende næringer betalte i gjennomsnitt 13,9 øre/kWh, eksklusive offentlige avgifter. Årsaken til at tjenesteytende næringer betalte mer enn husholdningene er at det for denne gruppen er langt mer utbredt med fastpriskontrakter. Dette trakk gjennomsnittet opp i 2. kvartal i år.

Mindre prisreduksjon for industrien

Industri, unntatt kraftintensiv industri, betalte i gjennomsnitt 14,5 øre/kWh. Også her var det fastpriskontraktene som trakk opp. Industrien er imidlertid fritatt for forbruksavgift på elektrisk kraft som er 5,94 øre/kWh i 1999. Mens kraftprisene for tjenesteytende næringer gikk ned med 16 prosent fra 2. kvartal 1998 til 2. kvartal i år, var reduksjonen om lag 9 prosent i samme periode for industri, unntatt kraftintensiv industri. Kraftprisen for kraftintensiv industri og treforedling var 13,6 øre/kWh i 2. kvartal. Det er om lag det samme som 1. kvartal i år. Den store prisøkningen fra 2. kvartal i fjor kan skyldes at utvalget for denne gruppen i undersøkelsen er liten og dermed mer usikker.

Standardavviket, som er et mål som øker ved større spredning i prisene, steg litt fra 1. til 2. kvartal i år for de fleste næringsgrupper og kontraktstyper. Sammenlignet med 2. kvartal 1998 var det imidlertid en nedgang i spredningen i de fleste gruppene. Mindre spredning i kraftprisene gir en indikasjon på at selgere av elektrisk kraft ikke kan ligge for mye over konkurrentene. Da vil kundene lett bytte leverandør