7789_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7789
Lavere strømpriser
statistikk
2009-10-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere strømpriser

Gjennomsnittlig strømpris utenom avgifter og nettleie var for husholdningene 2,0 prosent lavere i midten av 3. kvartal i år sammenlignet med midten av 2. kvartal. Sammenlignet med for ett år siden var prisen 15 prosent lavere.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, kvartalsvis

Prisene gikk ned for alle forbruksgrupper utenom kraftintensiv industri i 3. kvartal i år.

Strømprisen for husholdninger var i midten av 3. kvartal i år (uke 32) gjennomsnittlig 32,4 øre/kWh eksklusive avgifter og nettleie. Den relativt lave strømprisen har blant annet sammenheng med lavere etterspørsel etter elektrisk kraft. Ifølge månedlig elektrisitetsstatistikk var nettoforbruket av elektrisk kraft i Norge i perioden januar-juli 6,7 prosent lavere i 2009 enn i samme periode i 2008. Det er særlig kraftintensiv industri som har redusert forbruket som følge av finanskrisen som har gitt lavere etterspørsel etter deres produkter.

Fastpriskontrakter dyrest

For husholdninger med kontrakter tilknyttet elspot var prisen i midten av 3. kvartal 30,8 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Variabel pris (ikke tilknyttet elspot) kostet i gjennomsnitt 33,7 øre/kWh. Fastpriskontraktene var dyrere, slik de ofte er i perioder med synkende priser. For 1-års fastpriskontrakter var prisen 37,5 øre/kWh, mens prisen for andre fastpriskontrakter var 41,2 øre/kWh.

Husholdningenes totale pris for kraft, nettleie og avgifter var i gjennomsnitt 82,4 øre/kWh. Det er 1,0 prosent lavere enn i midten av 2. kvartal i år og 7,2 prosent lavere enn i 3. kvartal 2008. Den totale prisen fordeler seg på 32,4 øre/kWh for kraft, 24,7 i nettleie og 25,3 øre i avgifter. Avgiftene består av 10,82 øre/kWh i forbruksavgift på elektrisk kraft (el-avgift) og 25 prosent merverdiavgift.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Prosentvis fordeling av kontraktstyper. 3. kvartal 2009

Lavere priser også for tjenesteyting og industri utenom kraftintensiv

Også for tjenesteytende næringer og industri utenom kraftintensiv industri gikk prisene ned i 3. kvartal. Gjennomsnittlig strømpris for alle typer kontrakter for tjenesteytende næringer var i uke 32 i år 32,3 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 1,1 prosent lavere enn i 2. kvartal i år og 21 prosent lavere enn i 3. kvartal 2008.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft 26,9 øre/kWh. Det er en nedgang på henholdsvis 6,8 og 7,4 prosent i siste tre- og tolvmånedersperiode.

Høyere strømpriser for kraftintensiv industri

For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 21,2 øre/kWh. Det er om lag uendret fra 2. kvartal i år, men er 5,9 prosent høyere enn i 3. kvartal 2008. Dette har sammenheng med at noen av de eldre, gunstige kraftprisavtalene har utgått i denne perioden.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 3. kvartal var uke 32. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet samsvarer godt med spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: