7791_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7791
Høyere strømpriser de siste tolv månedene
statistikk
2009-07-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser2. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyere strømpriser de siste tolv månedene

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene var i midten av 2. kvartal i år 31 prosent høyere enn ett år tidligere. Også for tjenesteytende næringer og industrien var det prisoppgang i denne perioden.

Strømprisen for husholdninger var i midten av 2. kvartal i år (uke 19) gjennomsnittlig 33,1 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er en nedgang på 18 prosent fra målingene i midten av 1. kvartal i år, men 31 prosent høyere enn for ett år siden.

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger. Kvartalsvis. Øre/kWh

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Stadig flere husholdninger inngår elspot-avtale

Ser man på priser for de forskjellige kontraktstypene, var kontrakter tilknyttet elspot billigst, med 31,0 øre/kWh. Andelen husholdninger med denne kontraktstypen har økt betydelig i de senere år og utgjør nå om lag 50 prosent av husholdningenes strømforbruk.

Total strømpris medregnet avgifter og nettleie for husholdninger var i gjennomsnitt 83,2 øre/kWh, en økning på nesten 16 prosent i løpet av siste år. Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 33,1 øre/kWh, nettleia 24,7 øre/kWh og forbruksavgift på elektrisk kraft og merverdiavgift 25,4 øre/kWh.

Over 40 prosent dyrere strøm for tjenesteytende næringer

Gjennomsnittlig strømpris for alle typer kontrakter for tjenesteytende næringer var i uke 19 i år 32,7 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 44 prosent høyere enn i midten av 2. kvartal i 2008. Også for tjenesteytende næringer var kontrakter tilknyttet elspot billigst, med 30,5 øre/kWh. Mer enn 60 prosent har denne kontraktsformen innenfor disse næringene.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft 28,9 øre/kWh. Dette er 24 prosent høyere enn i midten av 2. kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 21,2 øre/kWh, en økning på 3,7 prosent de siste tolv måneder. For industrien er fastpriskontrakter den vanligste kontraktsformen.

Fordeling av kontraktstyper. 2. kvartal 2009. Prosent

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 2. kvartal var uke 19. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet var noen øre høyere enn spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også

http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: