7793_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7793
Lavere strømpriser for husholdningene
statistikk
2009-04-06T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere strømpriser for husholdningene

Strømprisen for husholdninger var i midten av 1. kvartal i år gjennomsnittlig 40,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er nesten 20 prosent lavere enn i midten av 4. kvartal i 2008.

For husholdningene var det en nedgang i prisen for alle kontraktstypene i siste tremånedersperiode. Nedgangen var størst for variabel pris og kontrakter tilknyttet elspot.

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, kvartalsvis. Øre/kWh

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Elspotkontrakter har de laveste prisene

Ser man på prisen for de forskjellige kontraktstypene i midten av 1. kvartal i år, målt i uke 6, var kontrakter tilknyttet elspot billigst. Her var prisen i gjennomsnitt 37,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. For variabel pris (ikke tilknyttet elspot) var prisen 43,9 øre/kWh. Prisen ved 1-års fastpriskontrakter var 39,4 øre/kWh, mens for andre fastpriskontrakter var strømprisen 41,3 øre/kWh.

En kvart krone går til nettleie

Nettleie utenom avgifter var ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat 24,8 øre/kWh i 1. kvartal i år. Det er en økning på 2,1 prosent fra 4. kvartal i 2008. Total strømpris inklusive avgifter og nettleie var for husholdninger i midten av 1. kvartal i år 92,3 øre/kWh. Kraftprisen utgjorde 44 prosent av dette, mens nettleie og avgifter utgjorde henholdsvis 27 og 29 prosent.

Fordeling av kontraktstyper. 1. kvartal 2009

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Lavere strømpriser for tjenesteytende næringer

Også for tjenesteytende næringer var det en nedgang i strømprisen i siste tremånedersperiode. I midten av 1. kvartal i år var prisen i gjennomsnitt 38,8 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er en nedgang på 16,2 prosent fra 4. kvartal i 2008.

Økte strømpriser for kraftintensiv industri og treforedling

For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 21,0 øre/kWh, en økning på 6,2 prosent i siste tremånedersperiode. Prisøkning på fastpriskontrakter for disse næringene har bidratt til denne økningen. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 36,3 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 3,1 prosent lavere enn i midten av 4. kvartal i fjor.

Måleperiode

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 1. kvartal var uke 6. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet samsvarer godt med spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også

http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: