7797_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7797
Økte strømpriser
statistikk
2008-10-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte strømpriser

Gjennomsnittsprisen for strøm var klart høyere for alle forbruksgrupper i midten av 3. kvartal i år enn for ett år siden. Størst var økningen for tjenesteytende næringer der gjennomsnittsprisen i denne perioden økte fra 16,3 til 40,7 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger. Kvartalsvis. Øre/kWh

Det var særlig kontrakter tilknyttet elspotprisen som økte mye i midten av 3. kvartal i år. For tjenesteytende næringer med denne kontraktstypen økte prisen fra 9,3 øre/kWh i 3. kvartal i fjor til 41,2 øre/kWh i 3. kvartal i år. Spotprisen var da høyere enn variabel pris (ikke tilknyttet elspot) som for tjenesteytende næringer var 37,2 øre/kWh. Strømprisen ved nye fastpriskontrakter var 40,9 øre/kWh mens prisen på eldre fastpriskontrakter var 39,7 øre/kWh.

Bare i 2006 har strømprisene vært høyere på denne tiden av året. Da var imidlertid fyllingsgraden i vannmagasinene betydelig lavere enn nå, målt i uke 32. Mens den i uke 32 i 2006 bare var 59,4 prosent var den i tilsvarende uke i år omtrent som normalt med 85,9 prosent, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Tilsiget til og med uke 32 i år har vært 11 TWh større enn normalt. Stor krafteksport, blant annet som følge av høye brenselspriser i våre naboland og redusert kapasitet ved atomkraftverk, har sammen med høyt hjemlig strømforbruk bidratt til de høye prisene i 3. kvartal.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var gjennomsnittsprisen for alle kontrakter på elektrisk kraft i uke 32 i år 29,1 øre per kilowattime (kWh). Dette er 73,6 prosent høyere enn i midten av 3. kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 20,0 øre per kWh. Det er en økning på 26,3 prosent de siste 12 månedene.

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Prosentvis fordeling av kontraktstyper. 3. kvartal 2008

I 3. kvartal 2008 betalte husholdningene i gjennomsnitt 38,3 øre/kWh for elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Total strømpris medregnet avgifter og nettleie for husholdninger var i gjennomsnitt 88,7 øre/kWh, en økning på 43,6 prosent siste år. Økningen tilsvarer om lag 5 400 kroner per år for en husholdning med årsforbruk på 20 000 kWh. Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 38,3 øre/kWh, nettleia 24,3 øre/kWh og forbruksavgift på elektrisk kraft og merverdiavgift 26,2 øre/kWh.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 3. kvartal var uke 32. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet var noen øre høyere enn spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også

http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: