7801_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7801
Billigst strøm med elspotkontrakter
statistikk
2008-04-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Billigst strøm med elspotkontrakter

Strømprisen for husholdninger med kontrakter tilknyttet elspot var i midten av 1. kvartal i år gjennomsnittlig 35,0 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Prisen for strøm var 42,3 øre/kWh for husholdninger med variabel pris som hittil har vært den mest vanligste kontraktsformen.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger. Kvartalsvis. Øre/kWh

Den kvartalsvise kraftprisstatistikken viser at gjennomsnittlig årlig strømpris for kontrakter tilknyttet elspot, (spotmarkedet for strøm) har vært lavere enn kontrakter med variabel pris (ikke tilknyttet elspot). Slik har det vært i alle år siden den kvartalsvise statistikken startet i 1998.

Betydelig økning i bruk av elspotkontrakter

De lavere strømprisene for kontrakter tilknyttet elspot bidrar trolig til å forklare den store endringen i husholdningers valg av kontraktsform de senere årene. Mens variabel pris var den helt dominerende kontraktsformen for husholdninger tidligere er dette nå i ferd med å endre seg. Andelen med spotpris var 25,4 prosent for to år siden, mens denne andelen nå er 44,2 prosent. Dette er målt henholdsvis i uke 6 i 2006 og i 2008. Tilsvarende har andelen med variabel pris gått ned fra 57,8 prosent til 45,5 prosent i samme periode. Andelen husholdninger med 1-års fastpriskontrakter var i uke 6 i år 5,6 prosent mens andelen med andre fastpriskontrakter var 4,7 prosent. Strømprisen her var henholdsvis 38,4 og 40,3 øre/kWh.

Økte strømpriser

Gjennomsnittlig strømpris for alle typer kontrakter var for husholdninger 38,8 øre/kWh i uke 6 i år. Inklusive forbruksavgift på elektrisk kraft, merverdiavgift og nettleie var total pris 88,4 øre/kWh. Det er 6,4 prosent høyere enn i midten av 4. kvartal i 2007 og 15,4 prosent høyere enn for ett år siden. Høyere strømpriser kan blant annet ses i sammenheng med at EUs kvotesystem 1. januar i år gikk inn i en ny fase med strammere tildeling av kvoter og høyere kvotepriser enn før nyttår. Dette påvirker også prisene i Norge gjennomhandel med strøm over landegrensene (se Økonomiske analyser 1/2008, kapittel 6. Produksjons- og markedsforhold, side 80) . Men også vanntilgangen til magasinene har stor betydning for prisfastsettingen. For eksempel er vanntilgangen nå god og prisene relativt lave i forhold til hva ville ha vært i en normalsituasjon.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft for tjenesteytende næringer var i uke 6 i år 34,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det var 23,6 prosent høyere enn for ett år siden. For industrien, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft i 27,8 øre/kWh. Dette er 18,3 prosent høyere enn i midten av 1. kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 20,0 øre/kWh, en økning på 18,3 prosent det siste året.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 1. kvartal var uke 6. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet samsvarer godt med spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også

http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: