7807_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7807
Lave strømpriser for husholdingene
statistikk
2007-07-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser2. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lave strømpriser for husholdingene

Strømprisen for husholdningene var i 2. kvartal i år den laveste siden 1. kvartal i 2003. Total strømpris medregnet avgifter og nettleie var i gjennomsnitt 68,8 øre/kWh. Det er 10,2 prosent lavere enn i 1. kvartal i år og 23,1 prosent lavere enn i 2. kvartal i fjor.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger. Kvartalsvis. Øre/kWh

Mens strømprisen til husholdningene økte hvert kvartal fra 1. kvartal i 2005 fram til 4. kvartal i 2006, da den var 103,6 øre/kWh medregnet avgifter og nettleie, har den blitt betydelig lavere de to siste kvartalene. Dette kan blant annet ses i sammenheng med større tilsig til vannmagasinene enn normalt i denne perioden. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har tilsiget hittil i år vært 66 TWh. Det er 10 TWh mer enn normalt.

Av den totale strømprisen på 68,8 øre/kWh for husholdningene utgjorde selve kraftprisen 22,9 øre/kWh, nettleie 23,6 øre/kWh og avgifter 22,3 øre/kWh.

Dyrere med fastpriskontrakter

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Strømprisen for kontrakter med variabel pris (ikke tilknyttet elspot) var i 2. kvartal 21,8 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie, mens prisen ved kontrakter tilknyttet elspot var 20,6 øre/kWh. For 1-års fastpriskontrakter var strømprisen 35,0 øre/kWh og for andre fastpriskontrakter 36,4 øre/kWh. Kunder med fastpriskontrakter betalte dermed betydelig mer enn kunder med variable priser, slik det vanligvis er når prisene er på vei ned.

Rimeligere strøm for tjenesteytende næringer

For tjenesteytende næringer var gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft 23,1 øre/kWh i 2. kvartal i år, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 17,1 prosent lavere enn i 1. kvartal i år og 28,7 prosent lavere enn i 2. kvartal i fjor. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft i 2. kvartal i år 20,9 øre/kWh. Det er 11,3 prosent lavere enn i 1. kvartal og 18,7 prosent lavere enn i 2. kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i 2. kvartal i år 15,7 øre/kWh.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 2. kvartal 2007 var uke 19. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet er om lag det samme som spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: