7809_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7809
Lavere strømpriser for husholdningene
statistikk
2007-04-11T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere strømpriser for husholdningene

Strømprisen for husholdningene var i gjennomsnitt 29,3 øre/kWh i første kvartal i år, eksklusive avgifter og nettleie. Total strømpris medregnet avgifter og nettleie var 76,6 øre/kWh. Det er 26,0 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2006 og 9,1 prosent lavere enn i første kvartal i fjor.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, kvartalsvis. Øre/kWh

På årsbasis utgjør en nedgang fra 103,6 øre/kWh i fjerde kvartal i fjor til 76,6 øre/kWh i første kvartal i år, 5 400 kroner for en husholdning med et årsforbruk på 20 000 kWh per år. Mens kraftprisene kan variere relativt mye, blant annet på grunn av variasjoner i nedbør og temperatur, er nettleien langt mer stabil. Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var nettleien i første kvartal 23,6 øre/kWh, eksklusive forbruksavgift på elektrisk kraft og merverdiavgift. Det er om lag det samme som året før.

Forbruksavgiften for 2007 er 10,23 øre/kWh mens den var 10,05 øre/kWh i fjor. Merverdiavgiften er i år som i fjor 25 prosent og legges til summen av kraftpris, nettleie og forbruksavgift. For husholdninger utgjorde avgifter i gjennomsnitt 23,8 øre/kWh i første kvartal i år. Avgiftene og nettleie utgjorde dermed litt mindre enn en tredel hver av den totale prisen, mens kraftprisen utgjorde drøyt en tredel. Det er fritak for forbruksavgift i Nord-Troms og Finnmark, og fritak for merverdiavgift i Nordland, Troms og Finnmark.

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Ser man på de forskjellige kontraktstypene var strømprisen høyest ved fastpriskontrakter i første kvartal. Det er ofte slik når prisene er på vei ned. For husholdninger med 1-års fastpriskontrakter var gjennomsnittlig strømpris 34,2 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. For andre fastpriskontrakter var prisen 34,0 øre/kWh. For variabel pris (ikke tilknyttet elspot) var prisen 30,1 øre/kWh, mens det billigste var kontrakter tilknyttet elspot, med 25,7 øre/kWh. Prisen ved kontrakter tilknyttet elspot er gjerne gitt ved elspotprisen (markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool) med et fast påslag på noen øre og eventuelt et årlig fastbeløp.

Mer utbredt med kontrakter tilknyttet elspot

Andelen med kontrakter med variabel pris (ikke tilknyttet elspot) er synkende og var i første kvartal 49,5 prosent for husholdninger. Andelen husholdninger med kontrakter tilknyttet elspot har økt betydelig de senere årene og utgjorde i første kvartal 33,7 prosent. 16,8 prosent hadde fastpriskontrakter. For tjenesteytende næringer er kontrakter tilknyttet elspot mer utbredt med en prosentandel på 64,7, mens det for industrien er mest utbredt med fastpriskontrakter.

For tjenesteytende næringer var gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft 27,9 øre/kWh i første kvartal i år, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 34,8 prosent lavere enn i fjerde kvartal i fjor og 17,3 prosent lavere enn i første kvartal i fjor. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft i første kvartal i år 23,5 øre/kWh. Det er 19,5 prosent lavere enn i fjerde kvartal og 14,9 prosent lavere enn i første kvartal i fjor. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i første kvartal i år 16,9 øre/kWh.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for første kvartal 2007 var uke 6. Gjennomsnittlig spotpris målt over hele kvartalet er noe lavere (om lag 3 øre/kWh) enn spotprisen i måleuka.

I konsumprisindeksen (KPI) måles også utviklingen i elektrisitetspriser for husholdninger, og det kan oppstå noe avvik i prisutviklingen på elektrisitet i KPI og den kvartalsvise elektrisitetsstatistikken. Dette skyldes hovedsakelig ulik hyppighet og noe forskjellig rapporteringsperiode.

Se også temaside energi .

Tabeller: