7813_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7813
Økte strømpriser
statistikk
2006-10-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte strømpriser

Strømprisen for husholdninger var i 3. kvartal i år 43,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Medregnet avgifter og nettleie var total strømpris 93,9 øre/kWh. Det er en økning på 4,9 prosent fra 2. kvartal i år og 24,1 prosent fra 3. kvartal i fjor.

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, kvartalsvis

Priser på elektrisk kraft for husholdninger, etter type kontrakt, eksklusive avgifter og nettleie. Øre/kWh

Ser man på strømprisen som husholdninger betalte for de ulike kontraktstypene, utviklet dette seg veldig forskjellig siste kvartal. Strømprisen for kontrakter med variabel pris (ikke tilknyttet espot) var 43,2 øre/kWh, utenom avgifter og nettleie. Det er en nedgang på 3,9 prosent fra 2. kvartal i år. For kontrakter tilknyttet elspot var prisen 48,7 øre/kWh, en økning på nesten 50 prosent i samme periode. Ulikt tidsetterslep i forhold til prisene i engrosmarkedet er med på å forklare dette. Fastpriskontrakter var kontraktstypen med den klart laveste prisen i 3. kvartal. For 1-års fastpriskontrakter var strømprisen 37,2 øre/kWh, mens prisen for andre fastpriskontrakter var 30,5 øre/kWh i gjennomsnitt.

I følge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var nettleien i 3. kvartal 23,6 øre/kWh, eksklusive avgifter. Avgifter på kraft og nettleie utgjorde i alt 26,8 øre/kWh. Det er fritak for forbruksavgift i Nord-Troms og Finnmark og fritak for merverdiavgift i Nordland, Troms og Finnmark.

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Alle typer kontrakter. Øre/kWh

Høyere strømpriser for tjenesteytende næringer og industri

Gjennomsnittlig strømpris for tjenesteytende næringer var i 3. kvartal 42,1 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er en økning på 29,8 prosent fra 2. kvartal og 65,7 prosent økning fra 3. kvartal i fjor. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var gjennomsnittprisen 30,6 øre/kWh, en økning på 19,2 prosent i siste 3-månedersperiode og 36,4 prosent i siste 12-månedersperiode. Strømprisen for kraftintensiv industri og treforedling var i gjennomsnitt 12,3 øre/kWh.

Kraftprisstatistikkens måleperiode for 3. kvartal 2006 var uke 32. Se også http://www.ssb.no/energi/

Tabeller: