7833_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7833
Lavere strømpriser
statistikk
2004-04-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere strømpriser

Strømprisen for husholdninger var i gjennomsnitt 29 øre/kWh i 1. kvartal 2004, eksklusive avgifter og nettleie. Dette er 8,8 prosent lavere enn i 4. kvartal 2003 og hele 53,6 prosent lavere enn i 1. kvartal 2003 da prisene var rekordhøye. Medregnet avgifter og nettleie var prisen på strøm for husholdninger 77,4 øre/kWh i 1. kvartal i år, som er en nedgang på 32,7 prosent fra 1. kvartal i 2003.

Priser på elektrisk kraft for husholdninger etter type kontrakt, eksklusive avgifter.  1. kvartal 1998 - 1. kvartal 2004. Øre/kWh

Valg av type kontrakt kan ha stor betydning for den strømprisen man må betale. Prisen på elektrisk kraft for husholdninger med kontrakter tilknyttet elspotprisen var i 1. kvartal i år 26,2 øre/kWh, mens den for husholdinger som kjøpte kraft til variabel pris var 30 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Siden den kvartalsvise kraftprisstatistikken startet i 1998 har kraftprisen ved kontrakter tilknyttet elspotprisen vært lavere enn den vanligste kontraktstypen med variabel pris. Det er dermed fortsatt mange strømkunder som ikke ser ut til å benytte seg av valgfriheten man nå har etter liberaliseringen av kraftmarkedet der man kan velge kontraktstype og leverandør.

Hvis man ønsker en mer forutsigbar strømpris kan man velge fastpriskontrakter. I 1. kvartal i år var kraftprisen ved 1-års fastpriskontrakter for husholdninger 28 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. For andre typer fastpriskontrakter var prisen for husholdninger 26,1 øre/kWh. Fastpriskontraktene har ikke de samme sesongmessige variasjonene som de variable kontraktene (både variabel pris og kontrakter tilknyttet elspot) som normalt har høyere priser om vinteren enn om sommeren. Andelen med fastpriskontrakter har økt det siste året for husholdninger. Den kvartalsvise kraftprisstatistikken (som er basert på et utvalg av kraftleverandører) viser at andelen husholdninger med fastpriskontrakter økte fra 7,8 prosent i 1. kvartal 2003 til 21,7 prosent 1. kvartal i år. Dette kan trolig ses i sammenheng med ønske om mer stabile og forutsigbare strømpriser, etter en periode med større svingninger i strømprisen enn vanlig.

Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, kvartalsvis.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. 1. kvartal 1998-1. kvartal 2004. Øre/kWh

Nettvirksomheten er i motsetning til kraftomsetning et naturlig monopol og man må bruke nettselskapet som har konsesjon i det området strømkunden hører til, og betale nettleien til dette selskapet. Foreløpige tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at gjennomsnittlig nettleie for husholdninger var 25,5 øre/kWh eksklusive merverdiavgift i 1. kvartal i år. Inklusive merverdiavgift var nettleien 30,7 øre/kWh. Det er 10,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Mer stabile strømpriser for tjenesteytende næringer og industri

For tjenesteytende næringer var gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft 25,5 øre/kWh i 1. kvartal i år, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 11 prosent lavere enn i 4. kvartal 2003 og 35,4 prosent lavere enn i 1. kvartal 2003. At gjennomsnittlig kraftpris har hatt en mindre nedgang for tjenesteytende næringer det siste året enn for husholdninger, har sammenheng med større andel fastpriskontrakter for tjenesteytende næringer. Andelen med fastpriskontrakter har økt det siste året for tjenesteytende næringer, fra 22,3 prosent i 1. kvartal i fjor til 34,7 prosent i 1. kvartal i år.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var prisen på elektrisk kraft 1. kvartal i år 24,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 5,7 prosent lavere enn i 4. kvartal 2003 og 21,9 prosent lavere enn i 1. kvartal 2003. Mer enn halvparten av denne kundegruppen har fastpriskontrakter. For kraftintensiv industri og treforedling var prisen på elektrisk kraft i 1. kvartal i år 12,9 øre/kWh. Kraftintensiv industri og treforedling kjøper i stor grad kraft på kontrakter som er bestemt utenom markedet eller markedsbestemte fastpriskontrakter.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: