7839_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7839
Fortsatt høye strømpriser
statistikk
2003-07-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser2. kvartal 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt høye strømpriser

Gjennomsnittlig strømpris for husholdninger var 28 øre/kWh eksklusive avgifter og nettleie andre kvartal i år. Det er 55,2 prosent lavere enn kvartalet før, men hele 74,4 prosent høyere enn i andre kvartal 2002.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. 1. kvartal 1998-2. kvartal 2003. Øre/kWh

Etter en periode med uvanlig høye strømpriser i vinter, sank prisene i andre kvartal betraktelig sammenlignet med første kvartal. Det er imidlertid vanlig at prisen på elektrisk kraft synker fra første til andre kvartal, som følge av overgang fra vinter- til sommersesong. Husholdningenes gjennomsnittlige kraftpris på 28 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie, andre kvartal i år er den klart høyeste for dette kvartalet siden den kvartalsvise kraftprisstatistikken startet i 1998. Nest høyest var kraftprisen andre kvartal i 2001 med 21,5 øre/kWh.

I tillegg til prisen på selve kraften, kommer 9,5 øre/kWh i forbruksavgift på elektrisitet, 24 prosent merverdiavgift og nettleie. Gjennomsnittsprisen på elektrisk kraft for husholdninger inklusive avgifter var 45,3 øre/kWh andre kvartal i år, mens foreløpige tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at nettleie inklusive avgifter i gjennomsnitt var 28 øre/kWh. Totalpris var dermed 73,3 øre/kWh. I første kvartal i år var total pris hele 114,9 øre/kWh, mens den i andre kvartal i fjor var 56,3 øre/kWh.

For tjenesteytende næringer var prisen på elektrisk kraft i andre kvartal i år 25,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er 68,5 prosent høyere enn for ett år siden, og 35,1 prosent lavere enn i første kvartal i år. Kraftprisen for industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var 23 øre/kWh andre kvartal, en oppgang på 28,8 prosent i siste tolvmånedersperiode.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: