7849_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7849
Billigere strøm med elspotkontrakter
statistikk
2002-04-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Billigere strøm med elspotkontrakter

Strømprisen for husholdninger som kjøper strøm til variabel pris var 22,9 øre/kWh 1. kvartal i år, eksklusive avgifter. For kontrakter tilknyttet elspotprisen var strømprisen imidlertid bare 17,3 øre/kWh. Strømprisen for kontrakter tilknyttet elspotprisen har vært lavere enn variabel pris de siste årene.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. 1. kvartal 1998-1. kvartal 2002. Øre/kWh

Foreløpige anslag viser at gjennomsnittlig kraftpris for kontrakter tilknyttet elspotprisen (markedsprisavtaler) i fjor var 19,3 øre/kWh, mens variabel pris var 21 øre/kWh. For en gjennomsnittshusholdning med 20 000 kWh i årlig strømforbruk som ikke er fritatt for merverdiavgift, det vil si sør for Nordland, utgjør dette en forskjell på 422 kroner i året. Også i 1998 og 1999 var kraftpris for kontrakter tilknyttet elspotprisen lavere enn variabel pris. Forskjellen var 2 øre/kWh i 1998 og 1,8 øre/kWh i 1999.

For husholdninger er det mest vanlig å kjøpe kraft til variabel pris. Kjøp av kraft på kontrakter tilknyttet elspotprisen er langt mindre vanlig, blant annet fordi mange strømleverandører ikke tilbyr dette. Prisen for elektrisk kraft for kontrakter tilknyttet elspotprisen vil også kunne svinge daglig ettersom spotprisen for elektrisk kraft på den nordiske elbørsen Nord Pool ASA endrer seg. Selv om det kan være til dels betydelige sesongmessige variasjoner for prisen på kraft kjøpt til variabel pris i løpet av året, vil prisendringene være relativt få sammenlignet med kontrakter tilknyttet elspotprisen.

Prisen for elektrisk kraft på kontrakter tilknyttet elspotprisen var på 17,3 øre/kWh 1. kvartal i år. Det er 4,6 prosent lavere enn 4. kvartal i 2001. For variabel pris, der kraftprisen var 22,9 øre/kWh 1. kvartal i år, var det en økning på 5,1 prosent fra 4. kvartal i fjor.

For tjenesteytende næringer der det er mye mer vanlig å kjøpe kraft på kontrakter tilknyttet elspotprisen, var denne prisen 17,2 øre/kWh 1. kvartal i år, mens den for industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var 17,1 øre/kWh.

Lavere engrospriser

Gjennomsnittlig pris for salg av engroskraft var 16,9 øre/kWh 1. kvartal i år. Det er 1,7 prosent lavere enn 4. kvartal i fjor og hele 30,2 prosent lavere enn 1. kvartal i fjor. Det er imidlertid viktig å være klar over at i uke 6 i fjor, som var måleuken som ble brukt for å lage statistikken for 1. kvartal 2001, var spotprisen spesielt høy i forhold til resten av det kvartalet. Endring i priser i elspotmarkedet vil slå umiddelbart inn i sluttbrukerprisene for kontrakter tilknyttet elspotprisen, mens det vil være et visst etterslep ved variabel pris.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: