7853_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7853
Høyere strømpriser
statistikk
2001-10-05T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyere strømpriser

Stømprisen økte med 2,6 prosent fra 2. til 3. kvartal i år, eksklusive avgifter og nettleie. Prisene er mer enn doblet siden 3. kvartal i fjor. Gjennomsnittlig strømpris til husholdninger 3. kvartal i år var 22,1 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie.

 Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter. Alle typer kontrakter. 1. kvartal 1998-3. kvartal 2001. Øre/kWh

Den store økningen i kraftprisen fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år må ses i sammenheng med at kraftprisen var veldig lav i fjor. Dette skyldes i stor grad at det var mye vann i vannmagasinene på den tiden. Etter noen år med mye nedbør og stort tilsig til vannmagasinene som sammen med mildt vær har bidratt til fallende strømpriser og eksport av kraft, har tilsiget til vannmagasinene vært noe mindre i år. Dette har bidratt til høyere strømpriser og import av kraft. Fyllingsgraden i vannmagasinene var uke 32 i år 14,6 prosentpoeng lavere enn samme uke i fjor.

 Fordeling av priser på elektrisk kraft til husholdninger, eksklusive avgifter. 3. kvartal 2001. Variabel pris, ikke tilknyttet elspot (det mest vanlige). Øre/kWh

Avgifter utgjør 47 prosent av strømprisen

Gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft for alle landets husholdninger inklusive avgifter var 40,3 øre/kWh 3. kvartal i år. Det er en økning på 75,8 prosent fra 3. kvartal i 2000. Nord-Troms og Finnmark er fritatt for forbruksavgift på elektrisk kraft mens Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for merverdiavgift. For husholdninger som betaler 11,3 øre/kWh i forbruksavgift og 24 prosent merverdiavgift, var prisen på elektrisk kraft i gjennomsnitt 41,4 øre/kWh 3. kvartal i år. Avgiftene utgjorde dermed 46,7 prosent av strømprisen for avgiftspliktige husholdninger. Nettleien for husholdninger var 3. kvartal i år gjennomsnittlig 19,9 øre/kWh, eksklusive merverdiavgift. Dette er i følge foreløpige tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Ser man på prisutviklingen på elektrisk kraft i sluttbrukermarkedet over noen flere år, er det først det siste året det har vært en markant økning i prisene. Total pris for kraft og nettleie inklusive avgifter økte med om lag 8 prosent fra 1991 til 2000. Til sammenligning var veksten i konsumprisindeksen 21,8 prosent i samme periode.

Kontrakter tilknyttet elspotprisen billigst

Prisene på elektrisk kraft for husholdninger som kjøper kraft på kontrakter tilknyttet elspotprisen var i gjennomsnitt 20 øre/kWh 3. kvartal i år. Det er 2,5 øre/kWh lavere enn kraftprisen for husholdninger som kjøper kraft til variabel pris (ikke tilknyttet elspot). Variabel pris er den klart mest utbredte kraftavtalen blant husholdninger. Mens 78,2 prosent av husholdningene i denne kvartalsvise utvalgsundersøkelsen for kraftpriser har avtaler med variabel kraftpris, er det bare 7,8 prosent som har kontrakter tilknyttet elspotprisen. I 1999 og 2000 har kontrakter tilknyttet elspotprisen vært den gunstigste kontraktsformen om man ser hele året under ett. Det vil imidlertid være perioder da denne kraftprisen kan være relativt dyr som følge av høye pristopper i spotmarkedet for elektrisk kraft.

Mindre prisøkning for næringslivet enn for husholdninger

Kraftprisen for tjenesteytende næringer 3. kvartal i år var gjennomsnittlig 19,6 øre/kWh, eksklusive avgifter. Det er 1,6 prosent høyere enn forrige kvartal, og 62,9 prosent høyere enn 3. kvartal 2000. Sammenlignet med veksten i kraftpriser for husholdninger på 107,9 prosent i samme tolvmånedersperiode, er dette en relativt moderat økning. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, har kraftprisen økt med 44,5 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, eksklusive avgifter. Kraftprisen for denne gruppen var eksklusive avgifter gjennomsnittlig 18,8 øre/kWh 3. kvartal i år.

Lavere engrospriser og høyere marginer

Mens prisene på elektrisk kraft i sluttbrukermarkedet økte fra 2. til 3. kvartal i år ble kraftprisene i engrosmarkedet redusert i samme periode. Dette bidrar til høyere marginer for omsettere av kraft i sluttbrukermarkedet i 3. kvartal i år enn tilfellet var i 2. kvartal. Gjennomsnittlig pris for salg av engroskraft 3. kvartal i år var 15,8 øre/kWh, eksklusive avgifter. Det er 7,1 prosent lavere enn 2. kvartal i år.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: