7855_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7855
Strømprisene til værs
statistikk
2001-06-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser2. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Strømprisene til værs

Etter noen år med synkende strømpriser stiger nå strømprisene kraftig. 2. kvartal i år var gjennomsnittlig strømpris til husholdninger 21,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er hele 85,4 prosent høyere enn i 2. kvartal 2000.

 Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. 1. kvartal 19982. kvartal 2001. Øre/kWh

Kraftprisene er vanligvis preget av naturlige sesongmessige variasjoner med lavest kraftpriser 2. og 3. kvartal. Derfor er det uvanlig når prisene på elektrisk kraft til husholdninger faktisk øker med 17,1 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, eksklusive avgifter. Kraftprisen 2. kvartal i år er den klart høyeste som er registrert siden den kvartalsvise kraftprisstatistikken startet 1. kvartal 1998.

Prisen på elektrisk kraft til husholdninger inklusive avgifter var 2. kvartal i år 39,6 øre/kWh. Det er en økning på 10,6 prosent fra 1. kvartal i år og hele 64,2 prosent høyere enn 2. kvartal i fjor.

Lavere fyllingsgrad i magasinene

Større reduksjon i vannmagasinenes fyllingsgrad enn normalt de første månedene i år har ført til høyere kraftpriser i engrosmarkedet og etter hvert høyere priser i sluttbrukermarkedet. Fyllingsgraden i vannmagasinene var 78,8 prosent av total magasinkapasitet ved inngangen til 2001. Det var hele 5,2 prosentpoeng høyere enn medianen for tilsvarende uke i perioden 1990-2000. I uke 19 i midten av 2. kvartal i år var magasinene tappet betydelig som følge av forholdsvis høy kraftproduksjon og lite tilsig til vannmagasinene, og var da nede i 32,2 prosent av total magasinkapasitet. Det er 4,5 prosentpoeng lavere enn medianen for tilsvarende uke i perioden 1990-2000.

Mindre prisøkning for næringslivet

Prisen på elektrisk kraft til tjenesteytende næringer var i gjennomsnitt 19,3 øre/kWh, eksklusive avgifter 2. kvartal i år. Det er 1 prosent lavere enn 1. kvartal i år og 61,4 prosent høyere enn 2. kvartal 2000. Nedgangen i kraftpris fra 1. til 2. kvartal for tjenesteytende næringer skyldes at denne gruppen i større grad enn husholdningene kjøper kraft på kontrakter direkte tilknyttet spotprisen. Økte spotpriser tidligere i år slo dermed raskere ut for denne gruppen enn for husholdninger der det er større grad av treghet i prisene. Tjenesteytende næringer opplevde derfor kraftig økning i kraftprisen allerede 1. kvartal i år som følge av høyere spotpriser på elektrisk kraft, mens husholdninger i større grad har fått denne økningen i 2. kvartal.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var kraftprisen 18,4 øre/kWh, eksklusive avgifter 2. kvartal i år. Det er 40,2 prosent høyere enn 2. kvartal i fjor. Kraftintensiv industri og treforedling betalte gjennomsnittlig 13 øre/kWh 2. kvartal, en økning på 9,6 prosent fra 2. kvartal i fjor.

Høye kraftpriser i engrosmarkedet

De økte prisene i sluttbrukermarkedet kommer som en følge av høye priser i engrosmarkedet. Gjennomsnittlig pris for salg av engroskraft var 17 øre/kWh 2. kvartal i år, eksklusive avgifter. Det er om lag en dobling fra samme kvartal året før. Kraftprisen på elspot- og regulerkraftmarkedet har økt desidert mest i denne perioden. Her var økningen 182,1 prosent. Spotprisene kan imidlertid svinge betydelig fra uke til uke. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at denne statistikken baserer seg på en måleuke per kvartal.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: