7869_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7869
Svært lave strømpriser
statistikk
1999-09-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svært lave strømpriser

Prisen på elektrisk kraft til husholdninger med variabel pris var i 3. kvartal i år gjennomsnittlig 10,4 øre/kWh, mens prisen på ettårs fastpriskontrakter var 14,6 øre/kWh. Dette er eksklusive offentlige avgifter. Kraftprisen til husholdninger har i gjennomsnitt sunket hele 23,6 prosent i siste 12-månedersperiode.

 Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter. Alle typer kontrakter. 1. kvartal 1998  3. kvartal 1999. Øre/kWh

Om lag 85 prosent av husholdningene kjøper kraft til variabel pris. Denne svinger over året og var trolig på sitt laveste i 3. kvartal i år da denne prisen også lå klart under fastpriskontraktene. De siste 12 månedene har prisen på elektrisk kraft til husholdninger med ettårs fastpriskontrakter sunket 14,7 prosent, mens variabel pris i samme periode har sunket hele 25,9 prosent. Dette gjelder eksklusive forbruksavgift på elektrisk kraft og merverdiavgift.

Tjenesteytende næringer betalte i gjennomsnitt for alle typer kontrakter 13,2 øre/kWh i 3. kvartal 1999. I likhet med husholdninger er prisen på fastpriskontrakter for tjenesteytende næringer på vei ned. For nye fastpriskontrakter, inngått i perioden fra mai til juli, var prisen på elektrisk kraft 13,6 øre/kWh. For eldre fastpriskontrakter var kraftprisen 15,6 øre/kWh. Det har også vært en nedgang i industriens kraftpriser. For industri, unntatt kraftintensiv industri, var kraftprisen i gjennomsnitt 14,0 øre/kWh for alle typer kontrakter. Det er 16,9 prosent lavere enn i 3. kvartal 1998. Bortsett fra for kontrakter tilknyttet elspotprisen har det vært en betydelig nedgang i prisen på elektrisk kraft for alle typer kontrakter både for husholdninger, tjenesteytende næringer og industri i siste 12-månedersperiode.

Tabeller: