6548_not-searchable
/befolkning/statistikker/innvhold/arkiv
6548
Økt skepsis til innvandrernes lovlydighet
statistikk
1999-10-28T10:00:00.000Z
Befolkning;Innvandring og innvandrere
no
innvhold, Holdninger til innvandrere og innvandring, flyktninger, asylsøkere, arbeidsinnvandringBefolkning, Innvandrere, Innvandring og innvandrere, Befolkning
false

Holdninger til innvandrere og innvandring1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt skepsis til innvandrernes lovlydighet

Nesten halvparten, 48 prosent, av den voksne befolkningen i Norge mener at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn. Andelen som mener dette økte med 5 prosentpoeng fra 1998.

 Holdning til påstanden 'Innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn'. 1993-1999. Prosent

Statistisk sentralbyrå (SSB) måler hvert år folks holdninger til innvandrere og innvandring gjennom fire utsagn. Disse er: "Norge bør gi opphold til flyktninger og asylsøkere i minst samme omfang som i dag", "Innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp sammenlignet med nordmenn", "Innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn" og "Innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn". Det er i det siste utsagnet holdningene har endret seg mest fra året før. 34 prosent mener at innvandrere ikke er mer kriminelle enn nordmenn, noe som er en nedgang på 5 prosentpoeng. Samtidig er det altså 48 prosent som mener at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn. Dette er 5 prosentpoeng mer enn i 1998.

Forsker Svein Blom i SSB, som har laget undersøkelsen, mener endringen i oppfatningen av forholdet mellom innvandreres og nordmenns kriminalitet mest sannsynlig er et resultat av den vedvarende fokuseringen på innvandrer- og ungdomskriminalitet i media høsten 1998 og senere. Temaet ble berørt i Kongens nyttårstale og igjen brakt på banen da Oslo politikammer på nyåret la frem en rapport om kriminaliteten i hovedstaden. SSBs undersøkelse ble gjennomført i mai/juni i år.

Andelen som er "helt enig" i at Norge bør gi opphold til flyktninger og asylsøkere i minst samme omfang som i dag, økte fra 34 til 39 prosent. I alt er nå 71 prosent helt eller nokså enig i dette. Datainnsamlingen fant sted mens krigen i Kosovo pågikk. Svein Blom mener undersøkelsen kan tolkes som en støtte til regjeringens politikk om å la 6 000 fordrevne kosovoalbanere få midlertidig opphold i Norge.

For de to øvrige holdningsspørsmålene ble det ikke registrert noen opinionsendring av betydning. Andelen som mener at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn er på 90 prosent, ned 2 prosentpoeng fra 1998. Samtidig er det 51 prosent som mener at innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp sammenlignet med nordmenn, også dette er en nedgang på 2 prosentpoeng fra 1998.

Resultatene av undersøkelsen er også presentert i serien Notater 1999/61 .

Tabeller: