6434_not-searchable
/befolkning/statistikker/flyktninger/aar
6434
Flest fra Irak
statistikk
2009-09-15T10:00:00.000Z
Befolkning;Innvandring og innvandrere;Befolkning
no
flyktninger, Personer med flyktningbakgrunn, flyktninger, primærflyktninger, overføringsflyktninger, kvoteflyktninger, asyltilfeller, asylanter, familiegjenforening, ekteskapsetablering, landbakgrunnBefolkning, Folketall, Innvandrere, Innvandring og innvandrere, Befolkning
false

Personer med flyktningbakgrunn1. januar 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flest fra Irak

Det bodde om lag 143 400 personer med flyktningbakgrunn i Norge 1. januar 2009. Halvparten hadde landbakgrunn fra Asia. Det var flest bosatte fra Irak og Somalia.

Personer med flyktningbakgrunn, etter landbakgrunn. 1. januar 1999 og 2009

73 prosent av alle bosatte med flyktningbakgrunn per 1. januar 2009 var kategorisert som primærflyktninger, de resterende 27 prosent var familietilknyttet til primærflyktning. Det er fremdeles flest fra Irak, med 18 700 personer. Personer med bakgrunn fra Somalia er nest største gruppe, med i alt 16 700 personer. Økningen på 11 000 personer fra året før er resultatet av både en reell økning på 6 600 personer og en forbedring i datagrunnlaget med 4 400.

Forbedret datagrunnlag

Den valgte avgrensningen av personer med flyktningbakgrunn forutsetter at en kan finne ut om familieinnvandrere har blitt forent med primærflyktninger eller ikke. Denne delen av databearbeidingen er krevende, og det har vært nødvendig å foreta forbedringer i systemet i flere omganger. Ved årets oppdatering ble flere familieinnvandrere omklassifisert, noe som førte til at det samlede tallet for familietilknyttede personer til primærflyktninger ble oppjustert med 4 400 personer. Mange av disse kom til Norge i årene rundt 1990.

Seks av ti har norsk statsborgerskap

Antall med flyktningbakgrunn per 1 000 innbyggere. 1. januar 2009

Personer med flyktningbakgrunn, etter statsborgerskap og fylke. 1. januar 2009

Av de 143 000 med flyktningbakgrunn er 58 prosent norske statsborgere. Andelen norske statsborgere varierer fra 11 prosent for de som har russisk landbakgrunn, til 90 prosent for personer med flyktningbakgrunn fra Vietnam. Ulik botid forklarer mye av denne forskjellen da det kreves minst sju års botid i Norge for å kunne søke om norsk statsborgerskap.

Personer med flyktningbakgrunn blir bosatt rundt om i hele Norge. Etter som årene går, flytter mange til Oslo-området, og med tiden er det også flere som får norsk statsborgerskap. Derfor er andelen med norsk statsborgerskap høyest i fylkene med størst innflytting av personer med flyktningbakgrunn, mens den er lavest i fylkene med størst utflytting.

Flest unge og flest menn

Blant dem med flyktningbakgrunn var det per 1. januar 2009 om lag 9 300 flere menn enn kvinner.

Aldersgruppen 20-39 år utgjør nesten halvparten av alle med flyktningbakgrunn, mens bare 5 prosent er 60 år eller eldre.

53 prosent av alle personer med flyktningbakgrunn hadde bodd i Norge mindre enn ti år per 1. januar 2009.

Over en fjerdedel bor i Oslo

Oslo er det fylket som har flest bosatte personer med flyktningbakgrunn, med 40 300. Dette er 28 prosent av alle med flyktningbakgrunn i Norge og 7 prosent av den totale folkemengden i hovedstaden per 1. januar 2009.

Definisjoner

Begrepet 'Person med flyktningbakgrunn' bruker en her om personer som har kommet til Norge av fluktgrunner og familieinnvandrede til disse. Også de som opprinnelig kom av andre grunner, men senere har fått en flyktningtillatelse, er telt med.

Med fluktgrunner menes at vedkommende har fått beskyttelse i Norge, uten hensyn til om personen har fått flyktningstatus etter Genèvekonvensjonen.

Barn som personer med flyktningbakgrunn har fått etter at de kom til Norge, er ikke regnet med.

Tabeller: