1936_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/aku/arkiv
1936
Stabil sysselsetting
statistikk
2001-11-01T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere;Arbeid og lønn
no
aku, Arbeidskraftundersøkelsen, AKU, arbeidsmarked, sysselsatte, arbeidsledige, yrkesaktive, arbeidsstyrken, arbeidsstyrkestatus, sysselsatte etter næring, undersysselsatte, deltidsarbeid, arbeidstid, midlertidig ansatteArbeid og lønn, Sysselsetting, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkelsen3. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stabil sysselsetting

Sysselsettingen i 3. kvartal 2001 var på samme nivå som i 3. kvartal i fjor. Også tallet på arbeidsledige holder seg ganske stabilt, ifølge de siste tallene fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

 Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall. 1 000

I aldersgruppa 16-24 år har yrkesdeltakelsen sunket det siste året. I 3. kvartal 2001 var 66 prosent i arbeidsstyrken, en nedgang på 2,4 prosentpoeng fra samme kvartal i fjor. I aldersgruppa 25-29 år har yrkesdeltakelsen gått opp for menn, men ned for kvinner. Blant de eldste er det fortsatt økt yrkesdeltakelse, særlig for kvinner i alderen 55-66 år.

Sesongjusterte tall viser at sysselsettingen fra 2. til 3. kvartal i år ikke har endret seg, mens det er en svak økning i ledigheten siden april 2001.

Flere arbeider i forretningsmessig tjenesteyting

Fordelt på næring var det en markant oppgang i sysselsettingen i forretningsmessig tjenesteyting fra 3. kvartal i fjor til samme kvartal i år. Veksten fortsetter dessuten i helse- og sosialtjenester. I jordbruk, varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet har det derimot vært nedgang i sysselsettingen.

 Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall. 1 000

Arbeidsledighet på 3,6 prosent

Ifølge AKU var det i gjennomsnitt 86 000 arbeidsledige i 3. kvartal 2001. De arbeidsledige utgjorde da 3,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,5 prosent i samme kvartal i fjor. Ledigheten har gått noe opp for menn, mens den har holdt seg stabil for kvinner.

Andelen av de ledige som er langtidsledige, har holdt seg uendret på 15 prosent det siste året. Langtidsledige er personer med en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år fram til intervjutidspunktet, og som fortsatt er ledige.

Det var 68 000 undersysselsatte i 3. kvartal 2001, det vil si deltidssysselsatte som søker mer arbeid. Som andel av alle deltidssysselsatte utgjorde undersysselsettingen 12,2 prosent, omtrent samme nivå som i 3. kvartal 2000.

Ledigheten i EU og OECD: 7,6 og 6,4 prosent

Mens den sesongjusterte arbeidsledigheten i Norge økte fra 3,4 prosent i mai til 3,6 prosent i august i år, lå ledigheten i EU-landene stabilt på 7,6 prosent. OECD-landene samlet hadde en ledighet på 6,4 prosent i august, som i mai. I USA var ledigheten på 4,9 prosent i august (4,4 i mai 2001), i Danmark 4,3 (4,6 i mai) og i Sverige 4,7 prosent (5,0 i mai).

Det samme antall midlertidig ansatte

211 000 personer var midlertidig ansatt i 3. kvartal 2001, uendret fra samme kvartal i fjor. Alt i alt utgjorde de midlertidig ansatte 10 prosent av alle ansatte i 3. kvartal 2001. Innslaget av midlertidige ansettelser var relativt sett høyest i hotell- og restaurantvirksomhet og i helse- og sosialtjenester. Lavest var innslaget i bygge- og anleggsvirksomhet og i transportnæringen.

Usikre sesongjusterte tall

Kvalitetstester viser at de sesongjusterte tallene for AKU-ledige er usikre. Sesongjusteringsmetoden har problemer med å identifisere et sesongmønster i denne tallserien. De tilfeldige utslagene er relativt store i forhold til sesongkomponenten. Det er derfor grunn til å minne om at usikkerheten er særlig stor for ledighetstallene. For mer informasjon om de sesongjusterte tallene vises til egen artikkel .

Tabeller: