19843_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/aksjer/arkiv
19843
En tredel av utbyttet gikk ut av landet
statistikk
2009-06-24T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Bank og finansmarked
no
aksjer, Aksjer og kapitalutdelinger, aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper, aksjekapital, aksjeutbytte, overkurs, aksjer, aksjeeiere, aksjonærer, skjermingsfradragEierskap og roller, Verdipapirmarkeder, Bank og finansmarked, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Aksjer og kapitalutdelinger2008, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

En tredel av utbyttet gikk ut av landet

I 2008 delte norske aksje- og allmennaksjeselskaper ut 281 milliarder kroner i aksjeutbytte. Hele 86 milliarder kroner, eller nesten en tredel, gikk til utlandet. Aksjonærer fra Danmark tok den største delen av utenlandsutbyttet, med 22 milliarder kroner.

Aksjonærer fra vårt andre skandinaviske naboland, Sverige, tildelte seg også betydelig aksjeutbytte, til sammen 9 milliarder kroner i 2008. Men svenskene måtte se seg slått av aksjonærer fra USA og Frankrike som mottok henholdsvis 18 og 11 milliarder kroner. I tillegg fikk nederlandske og britiske aksjonærer betydelige beløp fra norske aksjeselskaper, med rundt 7,5 milliarder kroner hver.

Også økt utbytte til personlige aksjonærer

Rundt annenhver person som eide aksjer i norske aksje- og allmennaksjeselskaper fikk utbytte i 2008. Til sammen mottok personer bosatt i Norge over 22 milliarder kroner i aksjeutbytte, og i tillegg fikk de tilbakebetalt aksjekapital og overkurs på til sammen 6 milliarder kroner. Som i 2007 var det menn som kom heldigst ut og mottok brorparten av utbyttene og kapitalnedsettelsene, med til sammen 23 milliarder kroner.

Norske foretak var største eier

Totalt utgjorde aksjekapitalen i norske aksje- og allmennaksjeselskaper 712 milliarder kroner i 2008. Av dette eide norske foretak den største delen med 465 milliarder kroner, eller 65 prosent. Utenlandske aksjonærer hadde en eierandel på 14 prosent, mens husholdningene hadde 12 prosent og offentlig forvaltning 8 prosent. Av de utenlandske eierne var det svenske aksjonærer som stod for klart mest med nærmere en firedel av den utenlandskeide aksjekapitalen. Deretter fulgte aksjonærer fra Storbritannia med 11 prosent og aksjonærer fra Frankrike, USA og Danmark med rundt 8 prosent hver.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på uttrekk fra Skattedirektoratets aksjonærregister. Statistikken omfatter norske aksje- og allmennaksjeselskap og dekker totalt om lag 193 000 aksjeselskap og deres aksjonærer i 2008. Ifølge Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister var det om lag 213 000 aksjeselskap per 31. desember 2008.

Tabeller: