5132_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/aksjer/aar-forelopige
5132
2,2 milliarder i skattefrie aksjeinntekter
statistikk
2009-03-04T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap;Bank og finansmarked
no
aksjer, Aksjer og kapitalutdelinger, aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper, aksjekapital, aksjeutbytte, overkurs, aksjer, aksjeeiere, aksjonærer, skjermingsfradragEierskap og roller, Verdipapirmarkeder, Bank og finansmarked, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Aksjer og kapitalutdelinger2007, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

2,2 milliarder i skattefrie aksjeinntekter

Personer bosatt i Norge mottok nærmere 30 milliarder kroner i aksjeinntekter i 2007. Av dette var 2,2 milliarder kroner, eller 8 prosent, fritatt for skatt

De skattefrie aksjeinntektene fordelte seg på 2,1 milliarder kroner i skattefritt utbytte og 171 millioner kroner i skattefri gevinst ved salg av norske aksjer.

Utbytte på 15 milliarder kroner og gevinst på 14,7 milliarder kroner

Totalt mottok de personlige aksjonærene 15 milliarder kroner i utbytte fra norske aksjeselskaper og grunnfondsbevis. I underkant av 14 prosent av dette utbyttet ble skjermet for skatt, og 12,9 milliarder kroner var dermed skattepliktige. For aksjonærer som mottok mindre enn 50 000 kroner til sammen i utbytter, var i gjennomsnitt en tredel av summen av utbyttene skattefri. Samtidig fikk aksjonærer som mottok 500 000 kroner eller mer i utbytter, kun skjermet en tidel.

I tillegg til utbytte hadde personlige aksjonærer gevinster ved salg av aksjer på 14,7 milliarder kroner. Ved salg av aksjer kan aksjonærene redusere gevinsten som kommer til beskatning, ved å anvende ubenyttet skjermingsfradrag fra tidligere år. Dette fremførte fradraget vil først bli benyttet til å redusere eventuelle utbytter, og det som da står igjen vil kunne benyttes til å redusere en eventuell gevinst ved salg av aksjer. I 2007 utgjorde dette fradraget 171 millioner kroner, og kun i overkant av 1 prosent av gevinsten ble dermed skjermet for skatt. Dette gav en skattepliktig gevinst på 14,5 milliarder kroner.

11,2 milliarder kroner i latente skattefrie aksjeinntekter

De personlige aksjonærene i norske aksjeselskaper har store latente fremtidige skattefrie aksjeinntekter i form av ubenyttede skjermingsfradrag. Ved utgangen av 2007 var summen av de ubenyttede fradragene på 11,2 milliarder kroner. Dette kan benyttes til å redusere fremtidige skattepliktige utbytter og gevinster. I tillegg øker de ubenyttede skjermingsfradragene neste års skjermingsgrunnlag, og vil på den måten også medvirke til høyere fremtidige skattefrie inntekter.

Også store gevinster fra aksjefond

Også ved salg av andeler i norske aksjefond mottok personer bosatt i Norge store beløp i 2007. Total gevinst var 5,1 milliarder kroner, og av dette ble 221 millioner kroner, eller i overkant av 4 prosent, skjermet fra skatt. Skattepliktig gevinst ved salg av fondsaksjer var dermed 4,9 milliarder kroner.

Om beskatning av aksjer og fondsaksjer

Fra og med inntektsåret 2006 ble den såkalte aksjonærmodellen innført. Denne modellen benyttes for å beskatte personers inntekter (utbytte og gevinst ved realisasjon) fra aksjeselskaper, grunnfondsbevis, aksjefond med mer. Da modellen ble innført, erstattet den de gamle reglene om beregning av personinntekt fra aksjeselskap, RISK-regulering av verdipapir/aksjer og godtgjørelsesmetoden.

Aksjonærmodellen går i korthet ut på å beregne en skattefri ”normalavkastning” på investeringen. All avkastning over denne ”normalavkastningen” blir beskattet med 28 prosent på aksje- eller andelseiers hånd. Rent teknisk gjøres dette ved at det for hver enkelt aksje/andel blir fastsatt et skjermingsgrunnlag. Dette tilsvarer i hovedregel aksjens historiske kjøpspris inklusiv eventuelle kjøpsomkostninger. Eventuell splitt eller spleis av aksjer, tillagt RISK, innbetalt og utbetalt overkurs, med videre, kan påvirke skjermingsgrunnlaget. Av dette skjermingsgrunnlaget blir det per 31. desember hvert år beregnet et skjermingsfradrag, som utgjør en prosentandel av skjermingsgrunnlaget. Prosentandelen fastsettes av Skattedirektoratet, og var 3,3 prosent i 2007. Det er personen som eier aksjen per 31. desember som får beregnet skjermingsfradraget.

I tillegg til det som er nevnt her, har det også blitt innført regler ved lån mellom aksjonær og aksjeselskap. Dette er for å begrense muligheten for å motta andre skattefrie inntekter fra aksjeselskapet.

Tabeller: