16295_not-searchable
/valg/statistikker/kommvalgform/arkiv
16295
Flere kvinnelige ordførere
statistikk
2008-01-29T10:00:00.000Z
Valg;Innvandring og innvandrere
no
kommvalgform, Kommunestyre- og fylkestingsvalget, kandidater og representanter, ordførere, varaordførere, direkte ordførervalg, formannskapsmedlemmer, kommunestyremedlemmer, fylkestingsmedlemmer, fylkesutvalgsmedlemmerValg, Kommunestyre- og fylkestingsvalg , Innvandring og innvandrere, Valg
false

Kommunestyre- og fylkestingsvalget, kandidater og representanter2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere kvinnelige ordførere

24 flere kommuner fikk kvinnelige ordførere enn ved valget i 2003. I 97 kommuner eller 23 prosent av alle, er dette nå tilfelle. Nesten 6 av 10 kommunestyrerepresentanter er mellom 40 og 59 år. Andelen ikke-vestlige innvandrere er lav, men høyere enn ved forrige valg. Nær halvparten av kommunestyrerepresentantene er gjenvalgte, og blant dem er det flest menn.

Kommunestyremedlemmer, etter alder og kjønn. 2007

Aldersfordelingen i kommunestyrene er skjev sammenliknet med den stemmeberettigede befolkningen for øvrig. De største aldersgruppene er 40 til 49 år og 50 til 59 år, og de utgjør nesten 30 prosent hver. Samlet utgjør 40-59-åringene 57 prosent av alle de innvalgte, mot 35 prosent av alle som er valgbare til kommunestyrene. Menn 40-59 år utgjør 37 prosent av alle innvalgte, men 18 prosent av alle som er valgbare til kommunestyrene. På den annen side er kvinner 60 år og over minst representert, sammen med unge under 30 år.

Alder, kjønn og parti

Mens over 60 prosent av representantene under 30 år fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er kvinner, er andelen bare 40 prosent fra Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre. Samme tendens gjør seg gjeldende for representantene 30-39 år, med unntak av Venstre. I aldersgruppen 40-49 år er Sosialistisk Venstreparti det eneste partiet med en kvinneandel over 50 prosent - 57 - mens Fremskrittspartiet med sine 29 prosent utgjør det andre ytterpunktet. I aldersgruppen 50-59 år har Sosialistisk Venstreparti størst kvinneandel med sine 44 prosent, mens Fremskrittspartiets kvinneandel er 23 prosent av alle partiets representanter i denne aldersgruppen. For representantene 60 år og eldre, er kvinneandelen liten, lavest hos Senterpartiet med 18 prosent, høyest hos Venstre med en tredel.

Kommunestyremedlemmer etter parti/valgliste, alder og kjønn. 2007. Hele landet. Prosent

Noen av fylkene skiller seg litt ut fra landet under ett. Oslo har over dobbelt så mange unge representanter under 30 år som gjennomsnittet, og større andel kvinner 50-59 år. Østfold har større andel mannlige 60 år og eldre enn andre fylker.

Listekandidater 60 år og over, særlig kvinner - ble ikke valgt inn

Mens nesten hver fjerde listekandidat var 60 år og over, gjelder dette bare 17 prosent eller hver sjette av de innvalgte. Andelen innvalgte under 30 år er også mindre enn tilsvarende andel blant kandidatene. Det er særlig i aldersgruppen 40 til 59 år vi finner overrepresentasjonen. Samlet utgjør disse 57 prosent av alle innvalgte, mot 49 prosent av kandidatene.

Mens 9 prosent av alle kandidatene var kvinner 60 år og over, utgjorde de bare 4 prosent av de innvalgte. På den annen side utgjorde menn 40-49 år 14 prosent av kandidatene, mot 17 prosent av de innvalgte, og for menn 50-59 år er tallene 15 prosent av kandidatene mot 19 prosent av de innvalgte.

For Kristelig Folkeparti utgjorde kvinner 60 år og over 15 prosent av kandidatene, men bare 5 prosent av de innvalgte.

3 av 4 ikke-vestlige innvandrere fra Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti

Det er innvalgt 223 innvandrere som kommunestyrerepresentanter, noe som er 17 flere enn ved forrige valg. Dette utgjør 2 prosent av det totale antall. Det er en forskyvning i hvor de kommer fra, 83 kommer fra vestlige land (31 færre) og 140 (48 flere) fra ikke-vestlige land. Tre av fire ikke-vestlige kommunestyrerepresentanter representerer Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti, mens hver fjerde vestlige innvandrer representerer Fremskrittspartiet.

Av bosatte 17 år og over per 1. januar 2007, utgjorde innvandrerbefolkningen nesten 9 prosent. Ikke-vestlige stod for drøye 6 prosent, mens andelen kommunestyrerepresentanter som var ikke-vestlige innvandrere, var 1,3 prosent.

Innvandrerne blant listekandidatene - ble innvalgt om lag i samme grad som kandidater uten innvandringsbakgrunn

Vestlige innvandrere blant listekandidatene utgjorde 1,2 prosent av alle kandidatene, og ikke-vestlige utgjorde 1,6 prosent. Andelen av listekandidater i alt (62 500) som ble innvalgt i kommunestyrene (10 900), var 17,5 prosent. 14 prosent av de ikke-vestlige innvandrerne ble innvalgt, og 11 prosent av de vestlige.

Det er store forskjeller mellom partiene. Fra Arbeiderpartiet ble hver femte vestlige listekandidat innvalgt, og hver tredje ikke-vestlige. Høyres andeler er lik landsgjennomsnittets. Fra Fremskrittspartiet ble nesten hver tredje vestlige innvalgt, mot hver åttende ikke-vestlige. Fra de øvrige partiene ble mindre enn 10 prosent av innvandrerne blant listekandidatene innvalgt.

Senterpartiet tapte ordførere - Høyre vant flest nye

Senterpartiet tapte 23 av ordførerne sine sammenlignet med valget i 2003, men ble med sine 83 ordførere likevel det nest største ordførerpartiet. Det største, Arbeiderpartiet, fikk 9 nye ordførere, og har 179. Høyre ble nær like store som Senterpartiet, og fikk med sine 14 nye i alt 77 ordførere. Rød Valgallianse fikk sin første ordfører, i Risør kommune, som avholdt direkte valg på ordfører. Regjeringspartiene har til sammen 62 prosent av landets ordførere. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fikk i alt valgt inn 108 ordførere, dette utgjør 25 prosent av totalen, mot 23 prosent sist valg. Disse tallene gjelder for ordførere valgt på rene partilister.

Lokale lister fikk 23 ordførere, 8 ordførere ble innvalgt på felleslister mellom to eller flere partier, og 6 på lister der registrerte partier samarbeidet med en uregistrert gruppe (se Om statistikken).

Ved kommunestyrevalget ble 50 ordførere valgt ved direkte valg, dette er 15 flere enn ved valget for 4 år siden.

Sosialistisk Venstreparti tapte varaordførere

Sosialistisk Venstreparti tapte hele 45 varaordførere, og gikk fra 67 til 22, mens de ved forrige valg fikk 39 nye varaordførere. Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet fikk størst økning i antall varaordførere, med henholdsvis 17 og 15 nye. Prosentvis fikk Venstre flest nye varaordførere, de økte fra 17 til 24, eller med 40 prosent. Fremskrittspartiet har dobbelt så mange varaordførere som ordførere, Kristelig Folkeparti over dobbelt så mange, og Sosialistisk Venstreparti over fire ganger så mange.

Flere kvinnelige ordførere

Ordførervalgene ga 97 kvinnelige ordførere, 23 prosent av alle, mot 73 (17 prosent) ved valget i 2003. Arbeiderpartiet har 51, Senterpartiet 16 og Høyre 12, mens Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti har en kvinnelig ordfører hver. Sammenlignet med forrige kommunestyrevalg har Arbeiderpartiet fått 18 nye kvinnelige ordførere og Høyre 5.

Det er tilsvarende økning når det gjelder kvinnelige varaordførere, slik at det som ved forrige valg er dobbelt så mange kvinnelige varaordførere som ordførere. Over en tredel av alle kvinnelige varaordførere kommer fra Arbeiderpartiet.

”Ettpartistyrte kommuner” og ulike kombinasjoner

Hver femte kommune, 85 i alt, har ordfører og varaordfører fra samme parti, disse fordeler seg på 62 fra Arbeiderpartiet, 16 fra Senterpartiet, 6 fra Høyre og 1 fra Venstre. Etter forrige valg gjaldt dette for 76 kommuner.

Kombinasjoner av ordfører og varaordfører blant regjeringspartiene, finnes i 165 av kommunene, eller 38 prosent. Tilsvarende blant Stortingets opposisjonspartier finnes i 70 kommuner, eller 16 prosent. I 139 kommuner eller 32 prosent finnes det kombinasjoner som krysser grensene for dagens regjerings- og opposisjonspartier. Kombinasjoner med lokale lister, felleslister, andre lister og Rød Valgallianse finnes det i de øvrige 56 kommunene eller 13 prosent.

I de tilfellene hvor Kristelig Folkeparti og Høyre deler vervene som ordfører og varaordfører med et annet parti, gjør de det i de fleste tilfellene med Arbeiderpartiet.

Flest gjenvalgte menn i kommunestyrene

Det var 46 prosent av kommunestyrerepresentantene som ble gjenvalgt. Gjenvalgprosenten for menn er 50 og for kvinner 39. Høyest andel av gjenvalgte var det i fylkene Østfold og Oslo med 51 prosent, lavest i Hedmark med 40 prosent og Telemark med 41.

Andelen gjenvalgte er forholdsvis lik blant alle de større partiene, med unntak av Sosialistisk Venstreparti som med 53 prosent har den høyeste andelen, og Venstre, som med 42 prosent har den laveste. Dette er ingen overraskelse med tanke på valgresultatet. Det er interessant at forskjellen mellom kvinner og menn i gjenvalgsandel finnes innenfor alle partier, både hos valgets vinnere og tapere.

og i formannskapene

Det ble i 2007 valgt 3 190 formannskapsmedlemmer, 58 prosent av dem er menn og 42 prosent kvinner. Fire av ti ble gjenvalgt, men av dem er to av tre menn, bare hver tredje gjenvalgte formannskapsmedlem er kvinne. Andelen gjenvalgte er nær identisk for alle de større partiene, med unntak av Venstre, der en av tre ble gjenvalgt. Forskjellen mellom menn og kvinner er heller ikke her knyttet til om partiene er valgets vinnere eller ikke.

og i fylkestingene

Som for kommunestyrevalget er det knapt halvdelen, 47 prosent, av representantene som er gjenvalgte. Sosialistisk Venstreparti har den høyeste gjenvalgsprosenten, med 55 prosent. På den andre siden har Venstre og Høyre de laveste med henholdsvis 35 og 38 prosent. Arbeiderpartiet har like mange gjenvalgte kvinner som menn, mens forskjellen er liten også for Høyre og Kristelig Folkeparti. I Troms ble 65 prosent av representantene gjenvalgt, i nabofylket Finnmark 34.

Tabeller: